Comunicate

Moment istoric! Marea Loja Nationala din Romania sarbatoreste 180 de ani de la nasterea fondatorului sau, Constantin Moroiu

 Miercuri 15 februarie 2023, la Palatul Ghica Tei, sediul Marii Loji Nationale din Romania, a avut loc ceremonia dezvelirii bustului Marelui Maestru Fondator al Marii Loji Nationale din Romania, Prea Respectabilul Frate Constantin Moroiu.

 Ceremonia a fost oficiata de catre Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Prea Respectabilul Frate George Ivascu si Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania, Prea Puternicul si Ilustrul Frate Stelian Nistor.

 Au participat membri ai Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale din Romania si ai Supremului Consiliu de Grad 33 si Ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania.

 Constantin Moroiu s-a născut la 15 Februarie 1843 și a fost întemeietorul Masoneriei din România, fondând în 8/20 septembrie 1880 Marea Lojă națională Română și, un an mai târziu, în 1881, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România.

 Bustul, realizat de cunoscutul artist Răzvan Paul Mihăescu, este donația Supremului Consiliu pentru a fi  plasat la Palatul Ghica Tei.

 Cu această ocazie, Marele Maestru George Ivașcu a primit din partea Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România Ordinul „Constantin Moroiu” în grad de Comandor, cea mai înaltă distincție  pe care acesta o poate acorda unui francmason.

 „Marea Loja Nationala din Romania continua seria evenimentelor masonice, culturale si educationale desfasurate sub semnul Anului Aniversar 2023, cand se sarbatoresc 30 de ani de la reluarea activitatii sale dupa caderea regimului comunist din Romania si 100 de ani de la adoptarea Constitutiei MLNR din 1923, document emblematic pentru evolutia Marii Loji”, declara istoricul George Bichicean, Mare Purtator de Cuvant al Marii Loji Nationale  din Romania.