Comunicate

Numeroase filme, pentru toate gusturile, de sarbatoarea Pastelui Aceasta este oferta TVR 1 si TVR 2 la final de aprilie si inceput de mai

Patimile lui Hristos, filmul (interzis de cateva tari musulmane) cu care Mel Gibson a stabilit mai multe recorduri, povestea lui Noe Arca Vietii, realizata de BBC in 2015, precum si cateva productii romanesti despre pilda jertfirii sunt programate la TVR inainte de sarbatoarea Pastelui.

Din 2 mai, Iepurasul aduce copiilor prieteni minunati, precum Delfinul Bernie, sfioasa Penelope sau legendarul Pacala. Si adultii au pregatite cateva surprize cinematografice, de la comedii si film de actiune, la Telecinemateca – unde este programata o incredibila parabola din 1954 inspirata de romanul lui George Orwell – productie supervizata de CIA.

Joi, 29 aprilie, TVR 2 a programat de la ora 21.10 drama Corul, o coproductie Franta-Elvetia-Germania, cu multiple nominalizari la Oscar si Globurile de Aur. Filmul despre puterea vindecatoare a muzicii a ocupat in 2004 primul loc in box-office-ul francez si a fost unanim apreciat pe plan international, chiar daca el a fost facut cu eforturi enorme – producatorul fiind nevoit sa isi amaneze casa pentru a termina acest proiect.

Vineri, 30 aprilie, TVR 2 ii invita de la ora 17:10, pe copii sa afle Povestea lui Blue, cel mai bun prieten al unui baiat orfan, in timp ce pentru adulti a programat de la ora 20.10 productia TVR Mesterul Manole de Lucian Blaga, un teleplay nominalizat la categoria «cel mai bun spectacol de teatru tv» la editia din 1994 a premiilor UNITER. Avandu-l pe Marius Bodochi in rolul principal, spectacolul in regia Olimpiei Arghir ne reaminteste mitul jertfirii, transpus in cheie mistica.

Tot in Vinerea Mare, de la 22:10, TVR 1 aduce cel mai asteptat, comentat, controversat si plin de semnificatii film religios: Patimile lui Hristos, productia lui Mel Gibson cu trei nominalizari la Oscar in 2005, cu Jim Caviezel, Monica Bellucci si Maia Morgenstern in rolurile principale. Considerat filmul religios cu cele mai mari incasari din box-office-ul mondial din toate timpurile, productia in care actorii vorbesc in latina si aramaica are povesti de culise incredibile. Una dintre ele este ca in urma numeroaselor experiente mistice traite de echipa pe parcursul filmarilor, doi dintre membrii acesteia, un ateu si un musulman, s-au convertit la crestinism.

Sambata, 1 mai, de la 20:10, TVR 2 aduce in premiera cea mai noua poveste despre Noe si sarcina sa incredibila, aceea de a construi „Arca vietii”. Filmul artistic din 2015, in regia lui Kenneth Gleenan, este realizat de celebrii producatori ai BBC One.

Tot sambata, TVR 1 a programat de la ora 21.10 filmul romanesc Osanda, cu Amza Pellea in rolul unui om care are o grea cruce de purtat. Filmul in regia lui Sergiu Nicolaescu este ecranizarea romanului „Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

In Duminica Pastelui, copiii au parte de mai multe surprize la TVR. Astfel, la TVR 1, sarbatoarea incepe pentru ei la 10:10 cu desene animate: Aripi de hartie, urmate de la 10:45 de filmul de aventuri Bernie, un delfin special iar de la ora 17:10 de comedia fantastica Blestemul Penelopei. In rolul principal o vedem pe Christina Ricci care interpreteaza rolul unei tinere frumoasa, bogata si delicata care insa in loc de nas, s-a nascut cu un rat de porc.

Duminica seara, copii, parinti si bunici sunt invitati sa se amuze cu doua comedii: de la 20:10 la TVR 2 cu Pacala, eroul snoavelor romanesti interpretat cu mult har si umor de Sebastian Papaiani, iar de la 23:10, la TVR 1, cu Supraveghetorul, un individ dur care cu greu face fata unui grup de pustani.

Luni, 3 mai, de la 8:30, la TVR 1 continua aventura lui Bernie, un delfin special – in cea de-a doua parte a filmului, pentru ca adultii sa asiste de la 22:10 la intalnirea marilor maestri ai artelor martiale intr-un film cu renume: Pumnul asasinului (Street Fighter: Assassins’s Fist).

Daca e marti, la TVR 1 e Telecinemateca – asa ca in 4 mai de la ora 22:10, este programat un film-parabola care a zguduit la vremea sa intreaga lume. Ferma Animalelor, productie SUA – Marea Britanie din 1954, a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun film de animatie. Analele spun ca aceasta drama inspirata de romanul cu acelasi nume al lui George Orwell a fost realizata in perioada de varf a Razboiului Rece, fiind comandata si supervizata de Agentia Centrala de Informatii Americana (CIA).