Evenimente

O noua premiera, pe 17 iunie, la Sectia Germana a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu: „POVESTEA URSILOR PANDA”, o coproductie Austria – Romania si o imbinare spectaculoasa intre teatru si arte vizuale

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta, in 17 iunie 2021, o noua premiera: spectacolul „Povestea ursilor panda”, in regia lui Ben Pascal, dupa un text de Matei Visniec. Evenimentul este o coproductie a Teatrului Ecce din Salzburg si TNRS – Sectia Germana, cu sustinerea Forumului Cultural Austriac. Premiera propune publicului o punere in scena inedita, care imbina artele spectacolului cu cele vizuale, avandu-i in distributie pe actorii Daniel Bucher si Kristin Henkel. Scenografia este semnata de Gerd Walter, muzica ii apartine lui Astrid Wiesinger, iar realizatorul efectelor vizuale este Remo Rauscher.
Regizorul Ben Pascal aduce pe scena Nationalului sibian un concept unic, menit sa transpuna publicul in atmosfera fascinanta a piesei. „In Povestea ursilor panda am incercat sa mixam artele spectacolului cu cele vizuale. Mai exact, cu ajutorul proiectiilor live si light design, am construit o ambianta optima in care cei doi actori sa poata exprima minunata poveste poetica a ursilor panda. Sunt fascinat de textul lui Matei Visniec, deoarece te invita sa visezi si, pe masura ce il citesti, o multime de imagini se creeaza in mintea ta. Iar noi incercam sa redam pe scena aceste imagini si vise, pentru a permite publicului sa participe la viziunea noastra asupra ursilor panda”, declara regizorul Ben Pascal.
„Frumoasa calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt“, de Matei Visniec, textul care a inspirat scenariul spectacolului, este o poveste de dragoste suprarealista, o drama poetica fermecatoare despre relatia dintre viata de zi cu zi si lumea viselor. Un barbat se trezeste langa o femeie. Nu-si aminteste nimic. Cine este ea? Cum a ajuns in camera asta? Ce legatura exista intre ei? Ambii aranjeaza sa se intalneasca pentru alte noua nopti, timp in care se indeparteaza din ce in ce mai mult de realitate. Sunt prinsi in acorduri reciproce, ratacesc prin amintirile copilariei impreuna, comunica fara cuvinte si sunt impreuna in absenta. Treptat, spectacolul se transforma intr-o poveste de dragoste intensa si suprarealista, intr-o poveste in care liniile dintre vizibil si invizibil se estompeaza…

Premiera spectacolului „Povestea ursilor panda” va avea loc joi, 17 iunie 2021, ora 19:00, la Fabrica de Cultura IACM Constructii – Sala „Lulu”. Reprezentatia are o durata aproximativa de 1h15min si este prezentata in limba germana, cu traducere in limba romana. Biletele sunt disponibile pe site-ul TNRS, prin platforma Entertix sau la Agentia Teatrala, de pe str. Nicolae Balcescu.

Informatii suplimentare despre productie
Premiera este rezultatul unei colaborari intre artisti austrieci si romani.
Cu un palmares remarcabil, regizorul Ben Pascal s-a afirmat in diverse domenii culturale si artistice: muzica, dans si actorie. Originar din Salzburg, Austria, a absolvit studii de Filozofie in cadrul Facultatii de Teologie Salzburg si a obtinut, in 2012, titlul de doctor in Filozofie, in cadrul Facultatii de Cultura si Stiinte Sociale Salzburg. Muzician, compozitor si regizor, dar si autor a peste 20 de piese de teatru si scenarii jucate in Canada, Ucraina, Ungaria, Germania si Austria, Ben Pascal produce anual patru spectacole in Salzburg si Viena. A fost profesor de breakdance la Universitatile din Salzburg si Viena, la diverse scoli de dans, festivaluri si ateliere, a lucrat cu persoane cu dizabilitati, minoritati si cu profesionisti. A infiintat si a condus o trupa de actori la Viena, cu care a experimentat diverse tehnici de actorie, a infiintat Asociatia Theater der Mitte si este membru al consiliului administrativ al Teatrului Ecce.
Artistul vizual independent Remo Rauscher isi concentreaza opera pe combinatia dintre artele vizuale si artele spectacolului. A absolvit studii de masterat in Animatie si Post-productie in anul 2011, a coordonat categoria de „Animatie pe computer” a Festivalului Prix Ars Electronica si a predat cursuri la Facultatea din Austria Superioara. A fost artist vizual al productiei „Hölle Hölle Hölle”, la Schauspielhaus Salzburg.
Autorul roman Matei Visniec este unul dintre cei mai jucati dramaturgi de la caderea regimului Ceausescu. Piesele sale sunt traduse in peste 30 de limbi si puse in scena in numeroase tari. A primit Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania in 1984 pentru volumul „Inteleptul la ora de ceai”. A mai obtinut Premiul Academiei Romane si Premiul UNITER pentru intreaga activitate. In Franta i s-a decernat Premiul presei la Festivalul International de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici (SACD), precum si Premiul de literatura europeana Jean Monnet. Astazi, Visniec vrea sa scrie „despre relatiile nenaturale dintre om si moarte, om si nemurire, om si iubire, om si singuratate”.
Kristin Henkel, actrita care interpreteaza personajul feminin al piesei, este originara din Braunschweig, Germania, si a urmat cursurile de actorie ale Facultatii din Hamburg. A facut parte din ansamblul Tribühne Linz in perioada 2017–2019, iar in prezent desfasoara o activitate independenta in Salzburg si Linz si colaboreaza cu Teatrul Ecce si Lübeck.
Actorul Daniel Bucher este absolvent al Academiei de Teatru si Film Athanor Akademie Berlin si actor al Sectiei Germane din cadrul Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu. Printre cele mai apreciate spectacole din a caror distributie face parte se numara: „Am angajat un ucigas profesionist” (regia Radu Nica), „Cheie pentru doi” (regia Serban Puiu), „Panik” (regia Daniel Plier), „Contra progresului” (regia Reinhold Tritscher), „Amadeus” (regia Gavriil Pinte), „Martiri” (regia Radu Nica), „Woyzeck” (regia Alexa Visarion), „Incoace si incolo” (regia Alexander Riemenschneider) sau „BOOKPINK” (creatie colectiva).

Caseta artistica
POVESTEA URSILOR PANDA
de Matei Visniec

Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel
Muzica: Astrid Wiesinger
Visual Arts: Remo Rauscher
Scenografia: Gerd Walter
Regia: Ben Pascal
Drepturi autor: Theater Stück Verlag
Coproductie Teatrul Ecce si Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu
Cu sustinerea Forumului Cultural Austriac

Durata aproximativa: 1h15min
Data premierei: joi, 17 iunie 2021, ora 19:00
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana