Home » Premiera mondiala la Bucuresti in Concertul de deschidere al Concursului International George Enescu
Evenimente Muzica

Premiera mondiala la Bucuresti in Concertul de deschidere al Concursului International George Enescu

Simfonia nr. 1 „Consolations” compusa de coreeanul Shin Kim, lucrarea castigatoare a Sectiunii Compozitie a Concursului Enescu din anul 2022, va fi prezentata in premiera mondiala la Bucuresti, in Concertul de deschidere al Concursului International George Enescu, editia a XIX-a, sub bagheta dirijoarei Delyana Lazarova. Evenimentul va avea loc sambata, 31 august 2024, la Ateneul Roman.

Acompaniati de Orchestra Nationala Radio, Maria Marica (vioara), Benjamin Kruithof (violoncel) si Alexandra Segal (pian) – castigatori ai Concursului International George Enescu, editia a XVIII-a – vor interpreta Triplul Concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra de Paul Constantinescu.

Sambata, 31 august 2024, va avea loc la Ateneul Roman din Bucuresti deschiderea celei de-a XIX-a editii a Concursului International George Enescu, eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.

Dirijoarea bulgara Delyana Lazarova urca la pupitrul Orchestrei Nationale Radio pentru concertul de deschidere al concursului, care ii va avea drept solisti pe Maria Marica (pian), Benjamin Kruithof (violoncel) si Alexandra Segal (pian), castigatori ai anterioarei editii a Concursului International George Enescu.

Programul serii se va deschide cu o premiera mondiala: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestra, compusa de coreeanul Shin Kim, castigator al Premiului pentru muzica simfonica al Concursului Enescu. In lucrarile sale, Shin Kim distinge trei teme majore: religia, naratiunea si fenomenele psihologice, acordand o mare atentie accesibilizarii muzicii simfonice clasice-contemporane pentru o categorie cat mai larga de public.

Consolations, prima simfonie a compozitorului coreean, este o calatorie emotionala profunda, reflectand realitatile intunecate si grele ale vietii umane, dar si lumina sperantei si consolarea care vin in ciuda acestor obstacole. Cu cinci miscari distincte, simfonia exploreaza spectrul complet al trairilor umane, de la durere si suferinta pana la speranta si pace interioara, “Hymnus Caelestis”, ultima miscare, incheind simfonia cu un imn ceresc, aducand lumina si liniste acestei calatorii muzicale.

Nascut in Coreea de Sud, compozitorul Shin Kim (29 de ani) este, in prezent, masterand la Academia Regala de Muzica din Londra, Marea Britanie, unde studiaza sub indrumarea profesorului Dr. Rubens Askenar. Anterior, a studiat la Universitatea de Arte din Coreea cu Byung-moo Lee si timp de un an a fost studentul lui Karlheinz Essl la Universitatea de Arte din Viena. Castigator a doua dintre cele mai importante concursuri de compozitie din europa, Concursul Enescu si Concursul de la Geneva, Shin Kim este membru al Societatii Internationale a Muzicii Contemporane (ISCM), filiala sud-coreeana, si compozitor in rezidenta al ansamblului SONOR XXI.

Triplul concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra, interpretat de cei trei tineri solisti ai serii, a fost compus in anul 1963, ultimul an de viata al compozitorului Paul Constantinescu, si este una dintre lucrarile-reper ale componisticii romanesti.

Alaturi de creatia de muzica simfonica, muzica de camera si vocala, Paul Constantinescu (1909-1963) a semnat de asemenea o serie de coloane sonore pentru filmele O noapte furtunoasa (1952), O scrisoare pierduta (1953) si Moara cu noroc (1956). Prima inregistrare a Triplului concert i-a avut ca solisti pe Valentin Gheorghiu la pian, Stefan Gheorghiu la vioara – castigatorii premiului pentru cea mai buna interpretare a Sonatei a 3-a pentru vioara si pian de George Enescu in 1958 – si Radu Aldulescu la violoncel. Maestrul Iosif Conta s-a aflat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio.

Seara se va incheia cu Poema Romana scrisa de George Enescu pe cand avea doar 16 ani. Prin Poema Romana, a carei prima auditie a avut loc la Paris in 6 februarie 1898, muzicianul trece deja pragul maturitatii: Este intr-adevar uimitor de observat stiinta orchestrala remarcabila pe care o stapaneste acest tanar, care are doar 16 ani. Este o lucrare care ar fi putut fi semnata de un maestru […]. El a faurit o creatie personala, ceea ce este o mare raritate a epocii noastre.” (in Nouvelle Revue Parisienne, Paris, 12.02.1898). Din prima lovitura, acest tanar a faurit o creatie de maestru si a fost calduros sarbatorit. (A. Boisard, in Le Monde Illustré, Paris, 19.02.1898).

Repertoriul vast al dirijoarei Delyana Lazarova a fost influentat de formarea sa muzicala internationala: a studiat vioara la Jacobs School of Music din Indiana cu Mauricio Fuks si dirijatul la Universitatea de Arte din Zürich cu Johannes Schlaefli, iar dupa ce a castigat editia inaugurala a Concursului International de Dirijat Siemens Hallé, a ocupat pozitiile de dirijor asistent la Orchestra Hallé si de director muzical al Orchestrei de Tineret Hallé, din 2020 pana in 2023.

In 2024, la invitatia maestrului Cristian Macelaru, Lazarova urca pe scena Festivalului Enescu la pupitrul Orchestrei Simfonice Bucuresti. Apoi a deschis stagiunea Orchestrei Simfonice Tiroler din Innsbruck si in curand isi va face debutul alaturi de Orchestra Nationala din Bordeaux, Orchestrele Simfonice BBC si BBC Scottish, Filarmonica din Dresda si Orchestra Simfonica Germana din Berlin.

Violonista Maria Marica este castigatoarea editiei din 2022 a Concursului International George Enescu, iar in luna iunie a aceluiasi an a castigat Concursul New Hope Grand Prix din Cluj-Napoca. Marica a concertat in toata Romania, dar si in Franta, Italia, Portugalia, Cehia, Germania, Austria si Statele Unite, iar in noiembrie 2023, recitalul sau de la Ateneul Roman a fost inclus in seria Tineri interpreti de top a Uniunii Europene de Radiodifuziune. A sustinut recitaluri camerale alaturi de mari interpreti precum Marc Coppey, David Grimal, Alexander Sitkovetsky, Victor Julien-Laferrière, Solenne Paidassi, Philippe Cassard, printre altii.

In cadrul Festivalului International George Enescu de anul trecut, Maria Marica a interpretat la Ateneul Roman Dublul concert pentru vioara, pian si orchestra de Mendelssohn alaturi de pianista Alexandra Segal, si ea castigatoare a Concursului International George Enescu. Maria Marica canta pe o vioara realizata de Auguste Sébastien Philippe Bernardel in 1845, obtinuta printr-un imprumut privat.

Benjamin Kruithof se afirma ca un instrumentist de prim rang al generatiei sale. Castigator al Concursului International George Enescu din 2022, violoncelistul a primit titlul Rising Star din partea European Concert Hall Organisation (ECHO) pentru stagiunea 2024-2025, fiind nominalizat de Concertgebouw din Amsterdam si de Filarmonica din Luxemburg. In noiembrie 2023, Benjamin Kruithof a primit Premiul Publicului acordat de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

In calitate de solist, cele mai importante aparitii recente si viitoare includ concerte alaturi de Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Camera din Luxemburg, Filarmonica Nordwestdeutsche Herford, Orchestra Simfonica din Liechtenstein. A sustinut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra si la Sala Cortot din Paris, iar publicul din Romania l-a putut urmari anul trecut in cadrul Festivalului International George Enescu alaturi de Orchestra de Camera Est-Vest.

Pianista Alexandra Segal este castigatoarea Concursului International George Enescu editia 2022 si laureata a numeroase concursuri internationale. Artista de origine israeliano-ucraineana se bucura de o bogata activitate, sustinand concerte in SUA, Germania, Franta, Italia, Spania, Elvetia, Suedia, Israel, Romania, Austria, Polonia, Croatia, Ucraina. A concertat in mai multe sali prestigioase, precum KKL Luzern, Ateneul Roman, Sala Verdi, Filarmonica din Kiev, Muzeul de Arta din Tel Aviv si a fost difuzata in direct pe posturile nationale de radio si televiziune din Romania, Israel si Ucraina.

Segal a cantat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Simfonica din Ierusalim, Orchestra Simfonica din Haifa, Orchestra de Camera din Kiev, Orchestra de Camera Dogma, Orchestra Filarmonicii din Donetk, Orchestra de Camera L’Appassionata, Orchestra de Camera din Elblag, Orchestra Simfonica Raanana si Orchestra Simfonica a Scolii de Muzica Buchmann-Mehta, sub bagheta unor dirijori precum Avi Ostrowsky, Yoav Talmi, Kensho Watanabe, Vag Papian.

INFORMATII DESPRE BILETE:

La editia din acest an a Concursului International George Enescu, iubitorii de muzica clasica pot achizitiona atat bilete individuale pentru fiecare concert cat si 3 tipuri de abonamente, preturile pornind de la 60 de lei.

Biletele si abonamentele pentru concertele si recitalurile organizate in cadrul Concursului International George Enescu se pot achizitiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Abonamentul pentru concerte simfonice (5 concerte)
Categoria 1 – 800 de lei
Categoria a 2-a – 640 de lei

Abonamentul pentru recitaluri (6 recitaluri)
Categoria 1 – 720 de lei
Categoria a 2-a – 576 de lei

Abonamentul General pentru recitaluri si concerte simfonice (11 evenimente)
Categoria 1 – 1370 de lei
Categoria a 2-a – 1100 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 550 de lei

Bilete individuale pentru concerte simfonice (pret/concert)
Categoria 1 – 200 de lei
Categoria a 2-a – 160 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 80 de lei

Bilete individuale pentru recitaluri (pret/recital)
Categoria 1 – 150 de lei
Categoria a 2-a 120 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 60 de lei

Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru biletele si abonamentele achizitionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Organizatorii Concursului International George Enescu ofera acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor sectiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in perioada 1 – 18 septembrie 2024 si la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Roman in data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioara) si 20 septembrie (pian), nefiind necesara o inregistrare prealabila.