Comunicate Educatie

„Premiile Constantin Chiriac” 2022. Elevii talentati din satul Prisacani, Iasi, recompensati pentru lucrarile valoroase

Cea de-a VIII-a editie a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc in 23 septembrie 2022, in Prisacani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu, cel care a initiat aceasta competitie prin care elevii sunt recompensati pentru creatiile lor literare.
Cei 16 elevi din localitatea Prisacani, care au trimis eseuri pentru concurs, au primit premii in bani, tablete, rucsacuri si dulciuri.
Premiile au fost oferite de Constantin Chiriac, caruia i s-au alaturat cu cate un premiu: Ministrul Culturii din Romania, Lucian Romascanu, Dana Jula, Celestin Constantin si Constantin Chirila. De asemenea, premiile au fost sustinute si de partenerii proiectului: Clinica Medlife, Dent Estet – care a oferit tablete si dulciuri tuturor participantilor, si JTI Romania, care le-a daruit copiilor rucsacuri.
In cadrul concursului, elevii au fost provocati sa raspunda la o serie de intrebari: Ce va place mai mult: munca fizica sau cea intelectuala? Le puteti combina? Dati exemple personale. Va place competitia? Cu altii, dar si cu voi? Dati exemple personale. Pentru a va implini un vis, sunteti dispusi la orice sacrificiu? Daca da, dati exemple personale.
Lucrarile redactate de elevii Scolii Gimnaziale Prisacani s-au dovedit si anul acesta de o calitate exceptionala.
„Succesul nu vine fara efort. Pentru a ne apuca de treaba avem nevoie de motivatie si perseverenta. Consider ca munca este ceea ce mentine existenta noastra. Chiar daca aceasta consta in transpiratie si mult efort, ea nu trebuie vazuta ca o povara in viata noastra, ci ca o normalitate. Trebuie facuta din placere si dragoste ca rezultatele ei sa fie roditoare, iar la final sa te bucuri de ceea ce ai realizat. Atat munca fizica, cat si cea intelectuala sunt doua activitati care pot fi benefice si utile oriunde, oricum, oricand, oricui pentru noi ca persoane. Majoritatea oamenilor prefera munca intelectuala pentru a economisi timp si a avea castiguri mari. Este intr-adevar o idee geniala, dar aceasta nu trebuie sa duca la robotizare, sa nu ocupe prea mult timp pentru a avea castiguri si mai mari deoarece cel mai posibil devine o rutina obositoare si monotona, iar psihicului nu-i face bine. Munca fizica este cu totul diferita fiindca aceasta necesita transpiratie, putere, rezistenta chiar si forta. Cand te gandesti la munca fizica te duci cu gandul la santier, cladiri in lucru si tot ce tine de constructii. Intre munca fizica si cea intelectuala ar trebui sa existe mereu un echilibru”, a scris Popa Paula-Damiana, eleva in clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Prisacani, castigatoarea Premiului I.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/09/Premiile-Constantin-Chiriac-2022-2.jpeg