Evenimente

Presedintele federal Frank-Walter Steinmeier in vizita de stat in Romania

Presedintele federal Dr. Frank-Walter Steinmeier va efectua o vizita de stat in Romania in perioada 24-26 mai 2023, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis.

Prin calatoria sa la Bucuresti, Sibiu si Timisoara, presedintele federal onoreaza multiplele relatii bilaterale, precum si buna cooperare si parteneriatul strans dintre Germania si Romania in cadrul UE si NATO si sprijinul comun pentru Ucraina. Presedintele federal va fi insotit de ministrul de stat pentru Europa si Clima din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Dr. Anna Lührmann, precum si de o delegatie de parlamentari, reprezentanti ai mediului de afaceri si oameni de cultura.

La Bucuresti, in data de 24 mai, seful statului german va fi primit cu onoruri militare de catre presedintele Klaus Iohannis. Dupa convorbiri, cei doi vor sustine o conferinta de presa comuna. Presedintele german va avea apoi convorbiri politice cu prim-ministrul Nicolae Ciuca si, la Parlamentul Romaniei, cu presedintele Senatului, Alina Gorghiu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu. De asemenea, este planificata o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri.

In cea de-a doua zi a vizitei, presedintele federal se va afla la Sibiu impreuna cu presedintele Klaus Iohannis. Acolo va purta discutii la primarie, precum si cu reprezentanti ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania. De asemenea, cei doi vor vizita Colegiul National „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu si Biserica fortificata din Cristian. Ulterior, presedintele federal va calatori in Banat, la Timisoara. Seara, el va fi gazda unui concert la Filarmonica din Timisoara, in contextul in care orasul este Capitala Europeana a Culturii in 2023.

In ultima zi a calatoriei, presedintele federal va vizita, impreuna cu primarul Dominic Fritz, centrul orasului Timisoara. In cadrul unui tur, presedintele federal va afla mai multe despre importanta istorica, economica si culturala a orasului, precum si despre coexistenta diferitelor grupuri etnice si comunitati religioase din oras. El va vizita, de asemenea, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau si se va intalni cu reprezentanti ai minoritatii germane si ai celei evreiesti.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Vizita de stat a presedintelui federal Frank-Walter Steinmeier marcheaza un moment culminant in cadrul parteneriatului nostru strans. Aceasta subliniaza prietenia noastra adanca si indelungata cu Romania, precum si interesul nostru deosebit pentru aprofundarea in continuare a acestei prietenii. Amploarea relatiilor noastre bilaterale se reflecta in schimburile stranse la nivel politic, in relatiile economice intense cu Germania, care este cel mai important partener comercial al Romaniei, precum si in schimburile culturale si cu societatea civila. In acest sens, in special minoritatii germane din Romania si comunitatii romanesti din Germania le revine un important rol de punte de legatura.

Mai ales in vremurile dificile ale razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, este important ca noi, in Europa, sa ramanem uniti si sa fim alaturi de Ucraina. Suntem deosebit de recunoscatori ca avem alaturi de noi un astfel de partener excelent si de incredere precum Romania. Vizita de stat a presedintelui federal este, de asemenea, o expresie a acestei recunostinte.”