Comunicate

„Romania de la tara”, in doua editii de colectie „Dosar Romania”, la TVR 1

Aflam povestile unor romani care au ales sa traiasca „viata fara ceas”, lasand confortul oraselor pe tihna de la sat. Mini-seria in doua episoade semnata de Cristina Tilica si Razvan Butaru poate fi vazuta pe 25 aprilie si pe 9 mai, de la ora 18:00, la TVR 1.

„Am invatat cat de mult drag pot sa port pentru Romania si cat de mult inseamna ea pentru mine plecat de atatia ani in Londra. Cautam Romania in cer, in oameni, in ploaie, la intalniri cu alti romani, dar nu am gasit-o acolo. Ea era aici, peste mari si tari, sub frunzele nucilor, sub zapezi, sub soare, printre munti.” (Andy Hertz, roman intors in tara, intr-un catun din Apuseni)

In ultimii ani, in Romania, tot mai multe familii parasesc orasele si aleg sa isi traiasca viata la sat. Fenomenul a fost accentuat de ravagiile provocate de boala Covid, dar pentru multi romani, poluarea aerului, poluarea fonica, stresul, aglomeratia sau timpul pierdut in trafic au devenit de nesuportat, hotarand ca mutarea la tara poate fi solutia pentru ei. Pe 25 aprilie si pe 9 mai, emisiunea „Dosar Romania” ne propune sa-i cunoastem pe cativa dintre ei, in mini-seria din doua parti „Romania de la tara”. Documentarul ce poarta semnatura echipei Cristina Tilica (realizator) – Razvan Butaru (producator) se vede duminica, la ora 18:00, la TVR 1.

Dupa o jumatate de secol de cand satele au fost depopulate prin industrializarea fortata impusa de fostul partid communist, multi oraseni fac drumul inapoi spre sat, spre „Romania de la tara”. Satul romanesc „abandonat si imbatranit” incepe sa renasca printr-un indemn pornit din spatiul virtual. Din „tara” online.

Pe o retea de socializare, o comunitate de peste o suta cincizeci de mii de romani discuta despre prioritatile vietii la sat, cu totul altele fata de cele de la oras. Unii s-au mutat pentru a scapa de inghesuiala cutiilor de beton in care au trait, altii – ca sa redescopere o stare de bine pe care traiul in aglomerarea urbana nu le-o oferise. Initiatorul grupului „Mutat la tara – viata fara ceas”, Andy Hertz a lasat el insusi confortul traiului modern londonez, party-urile de firma, pub-urile cu muzica si distractie si supermarketurile pline pentru o casuta veche intr-un catun din Apuseni, unde si-a gasit fericirea. S-a indragostit de acel colt de Rai intr-o vacanta intr-atat incat nu s-a mai intors la Londra!
„Simteam si eu – si cred ca e la fel pentru multi altii: in oras esti rupt de natura ta, esti rupt de tine insuti, esti rupt de ceea ce esti tu, de fapt, pentru ca goana, consumerismul, sclipiciul de peste tot, reclamele si reducerile si nu stiu ce – toate astea te fac sa uiti cine esti tu si ce cauti tu aici, pe lume. La tara ai mai multa tihna sa le vezi pe toate, sa vezi si stelele noptii, ai timp sa te gandesti la ce o fi dincolo de cerul asta si la multe altele…”, spune acum Andy, pentru care acest petic de pamant reprezinta „cuibul sfant” al familiei sale si cea mai de pret mostenire pe care o va lasa fetitei lui.

„Am nascut al treilea copil acasa. Nu am planificat sa fie asa, dar asa a iesit…”

„In primul rand, m-a adus aici credinta. Am simtit nevoia sa-mi umplu sufletul si cu altceva si sa caut ce am pierdut ratacind printre straini… desi nu a fost rau, dar tot aici m-a adus, cumva, Dumnezeu”, crede si Eliza Drutu, ratacita multi ani prin spatiul occidental, pentru ca, pana la urma, sa abandoneze Florenta cu toti artistii si arhitectura ei pentru un satuc din Moldova, unde si-a gasit linistea.
Si tot la fel s-a intamplat cu Andrei Bota, un inginer care s-a intors pe meleagurile natale, intr-un sat din Hunedoara, pentru a-si dezvolta propria afacere, ori cu Maria si Cristian Cretescu, doi craioveni retrasi la poalele muntilor Retezat, tocmai in Valea Dinozaurilor, unde si-au construit o casa din materiale ecologice. Sau cu Andra Mogosanu si Danut Tudorache, mutati de cativa ani pe un deal partial izolat din judetul Brasov, a caror poveste a inceput gratie comunitatii celor care impartasesc bucuria de a fi impreuna, in lumea satului, iar acum „impart aceiasi munti”. Aici le-au crescut cei doi copii si tot aici, chiar in casa de pe deal, li s-a nascut, cu doar cateva zile in urma, cel de-al treilea… De profesie medic veterinar, Andra a fost luata prin surprindere de travaliul inceput mai devreme decat se astepta, astfel ca sotul a fost cel care a asistat-o la nasterea baietelului lor.
„Da, am nascut al treilea copil acasa, din cauza drumurilor, din cauza conditiilor. Am avut ata sterila de la matusa, care este medic, si de la cabinet, am si pentru animale. Am avut bisturiu steril, am avut tot ce trebuie in caz de este nevoie – si a fost nevoie. Nu am planificat sa fie asa, dar asa a iesit…”, povesteste cu seninatate tanara mamica.

Pentru Maria si Cristi, Andra si Danut, Andrei, Eliza sau Andy, la fel ca pentru multi altii, scopul nu a fost doar mutatul la tara, ci viata insasi. Cu totii au in comun dorinta de a respira un aer curat, de a trai intr-un spatiu mai mare, de a-si creste calitatea vietii, de a fi aproape de plante, de munte sau de gradini – indiferent de statutul lor social, de nivelul de educatie sau de experienta profesionala. Le vom descoperi povestile in cele doua parti ale mini-seriei „Romania de la tara”, in „Dosar Romania”. Duminica, 25 aprilie, respectiv 9 mai, de la ora 18:00, la TVR 1.