Comunicate

TELESCOALA revine in clasa noua, la TVR 2

Un nou sezon „Telescoala” debuteaza din 8 februarie, iar lectiile se vor desfasura intr-un decor modern, pe gustul noilor generatii de elevi.
De luni, 8 februarie, emisiunea „Telescoala” revine cu un nou sezon la TVR 2 si ii invita pe elevii aflati in pragul sustinerii examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat intr-o sala de clasa moderna, cu tabla inteligenta, totul in tonuri calde, de portocaliu. In decorul gandit de arhitectul Zoran Popovici, in Studioul 4 al TVR, elevii se vor simti confortabil, iar pe tabla inteligenta, oferita pentru emisiune de Colegiul National „Grigore Moisil”, profesorii vor afisa tema cursului si vor explica rezolvarile aplicatiilor. De luni pana vineri, „Telescoala” poate fi urmarita pe urmatoarele tronsoane orare: 9:00-10:00 ore de romana si matematica, pentru clasa a VIII-a. Clasei a XII-a ii este rezervat intervalul orar 15:00-16:00, pentru materiile dedicate nivelului liceal (limba si literatura romana, matematica, biologie, fizica, istorie, geografie, chimie, informatica, economie, filosofie, logica, sociologie). „Pentru a veni in ajutorul elevilor, echipa Telescoala depune un efort sustinut si asigura 18 emisiuni pentru elevi in fiecare saptamana”, a spus Valentina Ionescu, producatoarea emisiunii.

„Telescoala” este o emisiune produsa integral de Televiziunea Romana, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii care furnizeaza tematica, ordinea lectiilor si profesorii ce vor sustine cursurile. Predarea se face dupa manualele aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
„Ministerul Educatiei si Cercetarii si TVR ofera, si in semestrul II, elevilor aflati in pragul sustinerii examenelor nationale posibilitatea de a pastra contactul cu disciplinele de studiu prin intermediul emisiunii „Telescoala”, difuzata de luni pana vineri. Intr-o perioada de relativa normalitate, programul contribuie la consolidarea cunostintelor elevilor aflati in ani terminali si nu numai. Chiar daca ne intoarcem in clasa, consider foare importanta continuarea acestui program, pentru ca ofera inca o perspectiva asupra materiei si inca o sursa de pregatire.
Venim, astfel, in sprijinul elevilor aflati in zone izolate si cu acces redus la internet. Daca un singur copil, care nu are acces la internet, poate afla de la televizor despre sintaxa frazei, metoda substitutiei in sisteme de ecuatii sau despre epitet, enumeratie, cum sa redactezi corect o scrisoare, un jurnal, consider ca am facut un pas important pentru pregatirea lui. Ceea ce trebuie sa nu uitam este si faptul ca acest program este bazat in intregime pe voluntariat, atat din partea profesorilor, cat si din partea specialistilor din TVR. Le multumesc, astfel, ca impreuna reusim sa oferim si pe aceasta cale acces la educatie”, a spus dl secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar Sorin Ion, coordonator „Telescoala”.

Luni, 8 februarie, de la ora 9:00, „Telescoala” debuteaza pentru clasa a VIII-a cu lectia de Limba si literatura romana, iar de la ora 9:30 este programata Matematica. Elevii clasei a XII-a pot urmari de la ora 15:00 lectia de Economie, iar de la ora 15:30, Geografie. Orarul primei saptamani Telescoala il gasiti atasat.
Cursurile vor putea fi urmarite atat la televizor, cat si online pe canalul de Youtube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii si pe site-ul www.tvr.ro.
„Lectiile Telescoala sunt ca niste ore de pregatire gratuita, dinamice, la indemana oricui, atat a elevilor care nu au acces la internet, cat si a celor care vor fie sa isi verifice cunostintele, fie sa se antreneze alaturi de cei mai buni profesori. Eu mi-am propus ca prin scurtele mele interventii la inceputul si sfarsitul lectiilor sa vin cu informatii utile si sa le starnesc elevilor curiozitatea pentru temele studiate”, a spus Andreea Seba, prezentatoarea emisiunii.

DESPRE TELESCOALA
In contextul in care in martie 2020 institutiile de invatamant din Romania au fost inchise in urma crizei declansate de epidemia de COVID-19, Televiziunea Romana si-a respectat misiunea sa publica si le-a oferit elevilor aflati in pragul sustinerii examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat, intr-un timp foarte scurt, posibilitatea de a pastra, de luni pana vineri, contactul cu principalele materii scolare.
„Telescoala” a venit si in intampinarea elevilor care studiaza in limbile minoritatilor nationale, incluzand in grila de programe a postului TVR 3, dar si in cea a studiourilor teritoriale din Targu-Mures si Cluj, lectii si in limba maghiara, conform programelor scolare. In plus, emisiunile au fost adaptate pentru a raspunde si nevoilor persoanelor cu deficiente de auz.
Programul Telescoala ofera si in prezent elevilor ocazia de a pastra contactul cu disciplinele de studiu atat prin intermediul lectiilor televizate, cat si pe platforma online aducand un public tanar nou la postul public de televiziune si plaseaza educatia pe primele locuri in cadrul materialelor vizionate pe platforma TVR.