Comunicate

STEFAN IORDACHE – 80 / Actorul – Rege

In ziua de  3 februarie Stefan Iordache ar fi implinit 80 de ani. A plecat la Domnul intr-o zi mare – 14 septembrie 2008 – Inaltarea Sfintei Cruci. O zi a durerii, a Rastignirii, dar si a Luminii, a bucuriei Invierii.

„Stefan Iordache – un histrion pana in maduva oaselor, un “scamatoriu”, asa cum ii spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regala profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzibil, nu a fost repetabil, a ramas mereu o surpriza. Pentru el, singurul hobby era viata. Stia sa se uite la un copil, la o femeie, la o floare, sa traiasca fericit intr-o curte cu iarba si pomi.

«Cu un inger pe umar si un diavol in buzunar», senzual si spiritual, exercita o fascinatie aproape erotica asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblema. Acelasi cu al Arhidiaconului Stefan, intaiul mucenic crestin. Stephanos – in limba greaca inseamna coroana, cea cu care erau incununati invingatorii.

“In jocul cu viata, in jocul cu arta, in jocul cu moartea, a ramas Actorul – Rege.” (din volumul REGELE SCAMATOR STEFAN IORDACHE, autor Ludmila Patlanjoglu)

Ne-a lasat mostenire creatii antologice in teatru, film, TV, radio, motiv pentru care Marele Premiu al Galei Tanarului Actor (UNITER) ii poarta numele, precum si Bursa care se acorda in fiecare an unui
absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” – Facultatea de Teatru. Cele doua distinctii sunt sustinute financiar de familia artistului si de Centrul Cultural si de Tineret „Stefan Iordache” sector 5.

Postam azi online pe www.uniter.ro  filmul-portret „REGELE SCAMATOR – Stefan Iordache”, produs in 2018. Imagini din arhiva, din spectacolele si filmele cele mai reprezentative in care a jucat.
Totodata, filmul biografic cuprinde si fragmente din marturiile, interviurile confesive pe care le-a dat in cei 49 de ani petrecuti pe scena teatrului romanesc. Documentarul va putea fi vizionat gratuit pana duminica, 7 februarie 2021, ora 24:00.

Documentar VIDEO – ȘTEFAN IORDACHE – 80 Actorul – Rege