Comunicate

TVR celebreaza implinirea a 250 de ani de la nasterea lui Ludwig van Beethoven prin programe speciale

In 17 decembrie 2020, se implinesc 250 de la nasterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, eveniment sarbatorit cu fast in intreaga lume de-a lungul intregului an, declarat Anul Beethoven.

 

Si Televiziunea Romana se alatura acestor manifestari aniversare si aduce in 17, 19 si 31 decembrie, trei evenimente internationale de cea mai inalta tinuta.

 

Astfel, pentru aniversarea din 17 decembrie, TVR 3 a obtinut drepturile exclusive de redifuzare, incepand cu ora 20:00, a unui grandios concert special sustinut in cadrul Festivalului International George Enescu editia 2017. Este vorba de concertul celor mai valorosi tineri muzicieni ai Romaniei: Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta dirijorului armeano-venezuelean, Domingo Hindoyan. Este un regal muzical ce cuprinde Concertul nr.1 pentru pian si orchestra de Ludwig van Beethoven, precum si grandioasa sa Simfonie a IX-a.

 

Doua zile mai tarziu, in 19 decembrie, TVR 2 intra de la ora 20:05 in clubul select al primelor posturi de televiziune care difuzeaza, in premiera internationala, filmul Louis van Beethoven, cea mai mare productie germana de film realizata in 2020, special pentru Anul Beethoven si implinirea a 250 de ani de la nasterea lui. Filmul a avut premiera online in octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numara printre cele foarte putine televiziuni care il difuzeaza in premiera, chiar si inaintea televiziunilor producatoare din Germania si Austria (si care l-au programat de Craciun). Filmul este o productie-eveniment, cu un buget impresionant si o distributie pe masura.

 

Anul Beethoven se incheie la Televiziunea Romana, simbolic, in 31 decembrie – cand, de la ora 12:00 la TVR 1, este programat un alt eveniment international dedicat compozitorului. Este vorba de „Concertul aniversar Beethoven 250“, organizat la Bonn, orasul sau natal, exact in 17 decembrie, ziua sa de nastere. Evenimentul desfasurat in prezenta presedintelui german Frank-Walter Steinmeier este prezentat de violonistul Daniel Hope si prilejuieste intalnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim si renumita West-Eastern Divan Orchestra.