Home » „Un an alaturi de Ucraina – un an de lupta impotriva intunericului”
Comunicate

„Un an alaturi de Ucraina – un an de lupta impotriva intunericului”

TVR si Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza o campanie de constientizare publica, la un an de la debutul razboiului. Din 20 februarie, Stirile TVR pun sub lupa evenimentul anului 2022, cu un impact major asupra politicilor externe, de securitate si sociale. Pe 24 februarie, maraton de transmisiuni directe si editii speciale, la TVR 1, TVR 2 si TVR INFO.

24 februarie 2022. O data ce va ramane pentru multi drept ziua din care nimic nu a mai fost la fel ca inainte. Ziua care a zdruncinat din temelii linistea si cursul vietii unei tari, ziua ce a dat chipuri clare binelui si raului, ziua ce a scos din oameni sentimente pe care poate nici ei nu si le cunosteau. Invazia brutala a Ucrainei a declansat un lung sir de reactii internationale, unele avand Romania in prim-plan. Razboiul de la granite a produs unde de soc simtite de cetateanul de rand, provocand reactii intens polarizate. In acelasi timp, razboiul a schimbat paradigme si a prefatat schimbari politice. Invazia rusa in Ucraina a fost evenimentul anului 2022, cu un impact major asupra politicilor externe, de securitate si sociale.

Televiziunea Romana a scris istoria alaturi de telespectatorii sai, pe care i-a tinut informati inca din primele minute de la declansarea invaziei ruse in Ucraina. Cu echipe de jurnalisti trimisi speciali in Ucraina pe tot parcursul acesui an, cu un corespondent in Rusia si beneficiind de un studio teritorial in Republica Moldova, Stirile TVR au oferit publicului imaginea de ansamblu, prin relatarea tuturor evenimentelor, aducand, in acelasi timp, lamuriri, prin zeci de ore de analiza transmise pe TVR INFO.

Luni, 20 februarie, Stirile TVR demareaza campania „Un an alaturi de Ucraina – un an de lupta impotriva intunericului”. Jurnalele si emisiunile informative din urmatoarele zile vor vorbi despre ce a insemnat acest an, vor aduce in fata telespectatorilor refugiati ucraineni si oameni care le-au sarit in ajutor. Iar pentru 24 februarie, TVR pregateste un maraton de transmiuni directe si editii speciale, difuzate la TVR 1, TVR 2 si TVR INFO, cu zeci de jurnalisti implicati, cu echipe aflate in punctele cheie ale tarii si ale lumii, reportaje si analize relevante.

„Telejurnalul” TVR 1, in direct de la vama Siret

TVR 1 va reflecta de la fata locului realitatea, abuzurile, intunericul, drama oamenilor simpli si speranta viitorului. Astfel ca, la ora 20.00, principala editie a „Telejurnalului” se difuzeaza in direct din locul pe unde zeci de mii de ucraineni au gasit scaparea din fata urgiei razboiului. Radu Andrei Tudor ne asteapta la vama Siret, de unde ne va prezenta personaje care au fost „actori implicati” sau martori la evenimente semnificative in acest an. Ii vor fi alaturi Irina Pacurariu, unul dintre primii jurnalisti care au ajuns la vama Siret cu un an in urma, si reporterul special Alex Costache, aflat la Kiev.

„A trecut un an de la primele stiri despre conflictul actual din Ucraina. Si, din pacate, trebuie sa spunem actual, pentru ca nimic nu pare sa anunte un final prea curand. Imaginile din tara vecina, filmate de corespondentii nostri, trimise de agentiile de presa sau aduse de cei care au trecut in tara noastra, fugind din calea razboiului, ne arata proportiile dezastrului. Este greu sa nu te lasi afectat de imaginile de pe front, dar meseria de jurnalist trebuie facuta in orice conditii. Am vorbit cu toti colegii nostri care au mers in zonele din Ucraina afectate de conflict, am ascultat povestile oamenilor care si-au parasit casele, dar si declaratiile oficialilor, pentru a putea informa publicul in fiecare zi despre ceea ce se intampla aproape de granitele Romaniei si ne propunem sa facem asta si in continuare. Cu speranta ca in curand putem vorbi despre un punct final in acest conflict si despre reconstructie”, rezuma Radu Andrei Tudor un an in cateva cuvinte.

La randul sau, Alex Costache ne impartaseste din experienta de jurnalist de razboi: „Un an de razboi in Ucraina. As incepe prin a spune ce nu s-a schimbat in tot acest timp: NU s-a schimbat determinarea ucrainenilor de a-si apara tara si de a sustine razboiul de aparare. Nu am intalnit un singur ucrainean care sa nu creada in victoria Ucrainei. Cu cat rusii i-au lovit mai tare, au comis orori, i-au bombardat, au ucis civili, femei si copii, i-au tinut in frig si intuneric, cu atat indarjirea ucrainenilor a crescut. Cand eram in Hersonul abia eliberat, in noiembrie, o batranica s-a apropiat de noi, de echipa TVR, si ne-a spus: ‘Vreau sa transmiteti urmatorul mesaj lumii libere: Nu mai trimiteti ajutoare, mancare in Herson, trimiteti arme!’.

Ce s-a schimbat? Am fost socat – este cuvantul – cand am revenit in septembrie la Kiev, dupa ce fusesem ultima oara in aprilie. Ucrainenii deja refacusera autostrada distrusa de luptele grele care au oprit invazia rusa la podul de la Irpin, la 20-30 de kilometri de Kiev. Ceea ce ma face sa cred ca – daca acest razboi blestemat se va incheia intr-un final cu victoria Ucrainei, asa cum spera lumea libera – ucrainenii isi vor reconstrui rapid tara, evident, in cadrul unui plan Marshall pentru Ucraina, cu ajutor din partea lumii libere.”

Tot pe 24 februarie, TVR 2 ne arata oamenii, imaginile ce au facut istorie si intrebarile care ne pun pe ganduri. „Ora de Stiri” ne aduce momente emotionante, dar si explicatii privind ce a insemnat razboiul pentru Ucraina, Romania, Moldova si intreaga lume.

Jurnalistii Stirilor TVR explica pe larg, la TVR INFO fiecare capitol al razboiului

La TVR INFO urmarim, pe parcursul intregii zile, analize, opinii relevante si acoperirea intregului context. La 3.30, ora inceperii razboiului, ne conectam la punctul 0 al acestui an, cu momentul intrarii in emisie si anuntarea invaziei, cu cronologia evenimentelor si primele imagini ale conflictului. Apoi, de-a lungul zilei, jurnalistii TVR explica fiecare capitol al razboiului pe larg, din cat mai multe unghiuri. Impreuna cu organizatia Salvati Copiii Romania, partenera a Televiziunii Romane in acest demers, Stirile TVR prezinta soarta refugiatilor si povestile lor in toate programele zilei.

Invazia Ucrainei face subiectul primei editii speciale, de la ora 7.00, cand Maria Smarandache si Bogdan Muzgoci discuta cu reporterul Ilinca Nazarie si cu trimisul special la vama Siret Iulian Cazacu despre declansarea ostilitatilor. Cum s-a ajuns la aceasta situatie, care a fost factorul declansator si momentele cheie ale razboiului, precum si contextul geo-politic fac parte din temele editiei.

Despre transformarea Ucrainei si Rusiei in acest an ne vorbesc, de la ora 10.00, Eugen Rusu, Monica Ghiurco si Adelin Petrisor. Cum a rezistat Ucraina, care este starea de spirit a oamenilor ramasi in tara si a refugiatilor, precum si sanctiunile impuse Rusiei si criza energetica provocata sunt subiecte dezbatute de jurnalistii TVR.

La randul lor, Loara Stefanescu, Cristian Petru si Madalina Chitu ne asteapta la ora 16.00 cu o analiza a reactiei NATO la razboiul din Ucraina, dar si cu portretele celor doi presedinti, Volodimir Zelenski si Vladimir Putin.

Vreme este sa darami si vreme este sa zidesti.”

La ora 17.00, Irina Pacurariu, unul dintre primii jurnalisti care au ajuns la vama Siret cu un an in urma, intra in legatura directa cu telespectatorii TVR INFO din acelasi loc, de unde, timp de o ora, isi si ne va aminti de acele zile in care s-a dovedit ca bunatatea nu are granite. Autoritati, reprezentanti ai Bisericii, ai ONG-urilor care au sarit in ajutorul refugiatilor, dar si oameni ai locului, care i-au primit in casele lor pe cei ramasi fara case, vor rememora, alaturi de vedeta TVR, primele momente in care romanii au dat cea mai frumoasa dovada de omenie.

„In vama Siret descopeream, acum un an, cum oamenii care au fugit de rau sunt stransi in brate de oamenii care voiau sa faca bine…

Undeva, dincolo de o granita, mii de oameni sunt condamnati la teroarea unui razboi; iar in acesta incercare armele pot ramane o clipa in surdina. Ca si revolta, teama, suferinta sau dezastrul, si solidaritatea isi are vremea ei.

Vreme este sa darami si vreme este sa zidesti.”

Greu de spus daca ucrainienii vor izbuti sa-si construiasca pe aceasta tragedie o viata mai buna, sa depaseasca fara traume acesta epoca teribila… Momentele de comuniune si speranta pe care le traiesc impreuna cu cei care i-au primit in case, i-au protejat sau au creat conditii pentru ca vietile lor sa mearga mai departe nu le va lua, insa, nimeni.

La un an de la declansarea razboiului, vom fi din nou la Siret, impreuna cu echipa de la Salvati Copiii, aflata in continua misiune de a ajuta. Pe 24 februarie, de la ora 11.00 si pana seara la 20.00, prin interventii in jurnalele TVR 1, TVR 2 si TVR INFO , iar de la ora 17.00, intr-o editie speciala la TVR INFO, vedem ce au facut romanii in ultimul an ca sa-i ajute pe refugiati”, puncteaza Irina Pacurariu.

Iar dupa „Telejurnal”, la ora 21.00, Ramona Avramescu, Roxana Zamfirescu si Mihai Radulescu trag concluziile in ultima editie speciala a zilei: ce a insemnat acest an, ce urmeaza de acum inainte, la ce ne putem astepta.

Toate jurnalele din 24 februarie, precum si editiile speciale, vor include si materiale filmate sau interventii in direct ale corespondentilor si colaboratorilor TVR: Alex Costache (Kiev), Liviu Iurea (Moscova), reporterii TVR Moldova din Chisinau, Mihaela Antoche (Paris), Oana Dobrescu (Spania), Alberta Forgiarini (Italia), Alina Salanti (vama Isaccea), Radu Tudor si Irina Pacurariu (vama Siret); de asemenea, telespectatorii vor afla cum se vede razboiul in SUA, Germania sau Marea Britanie, de la jurnalisti sau profesori romani aflati acolo. Si tot despre ce a insemnat „un an alaturi de Ucraina” vin in completare materialele realizate de jurnalistii Stirilor TVR Ilinca Nazarie, Adelin Petrisor, Ioana Dumitrescu si Loara Stefanescu.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/02/Alex-Costache-si-echipa-TVR-in-Ucraina_IMG-4194b.jpg