Home » Vernisajul expozitiei privind asumarea trecutului comunist in Germania si Romania
Comunicate Evenimente

Vernisajul expozitiei privind asumarea trecutului comunist in Germania si Romania

Ambasada Germaniei la Bucuresti va invita la vernisajul expozitiei privind asumarea trecutului comunist in Germania si Romania, care va avea loc in data de 23 aprilie, la ora 14.00, la Goethe-Institut Bucuresti.

Vor rosti alocutiuni ambasadorul dr. Peer Gebauer, secretarul de stat Dragos Hotea de la Cancelaria Prim-ministrului, precum si prof. dr. Daniel Sandru, Presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). In continuare va avea loc o runda de discutii alaturi de curatorii expozitiei, precum si specialisti in domeniul istoriei, memoriei si al nostalgiei fata de trecutul comunist.

Expozitia „Aufarbeitung. RDG in cultura memoriei” relateaza despre gestionarea istoriei dictaturii SED si a divizarii Germaniei dupa sfarsitul RDG. Cele 20 de panouri au fost traduse in limba romana. IICCMER a completat aceasta expozitie cu 10 panouri despre cultura memoriei si asumarea trecutului comunist in Romania.

Ambasadorul dr. Peer Gebauer: „Expozitia reprezinta o contributie importanta la asumarea trecutului comunist in Germania si Romania. In urma cu 35 de ani, oamenii curajosi din Germania de Est si din Romania au reusit sa se elibereze de sub dictatura comunista, ceea ce a deschis calea spre Europa unita, libera si democratica in care traim acum.

Astazi, aceasta libertate insa nu poate fi considerata de la sine inteleasa. In multe tari, partidele populiste si extremiste au o influenta tot mai mare, in special asupra oamenilor tineri. Ele utilizeaza voit elemente istorice si in parte si ideologii revizioniste. De aceea, expozitia are ca scop informarea detaliata, mai ales a tinerelor generatii, cu privire la invatamintele rezultate din asumarea trecutului comunist si incurajarea analizei critice a acestuia.” Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la Bucuresti impreuna cu IICCMER si Fundatia Federala pentru Reevaluarea Dictaturii SED, in colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane si numeroase alte institutii partenere din Germania si Romania.

Pentru participare, va rugam sa va inregistrati prin e-mail la pr-100@buka.diplo.de pana la 21.04.2024.

Expozitia este dedicata comemorarii in anul 2024 a caderii Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 si a Revolutiei din Romania. Expozitia itineranta va fi prezentata in 10 orase din Romania: Bucuresti, Brasov, Sibiu, Ramnicu Sarat, Stefanesti, Craiova, Timisoara, Oradea, Iasi si Cluj-Napoca.