Home » Violoncelistul Enrico Dindo, recital alaturi de pianistul Mikhail Mordvinov, in cadrul Concursului International George Enescu
Evenimente Muzica

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alaturi de pianistul Mikhail Mordvinov, in cadrul Concursului International George Enescu

Enrico Dindo musicista

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului in Sectiunea de Violoncel a Concursului International George Enescu, va sustine un recital de exceptie la Ateneul Roman, miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, alaturi de pianistul Mikhail Mordvinov.

Enrico Dindo este “un violoncelist cu calitati exceptionale, un artist complet si un muzician format, cu un sunet extraordinar care curge ca o splendida voce italiana”, dupa cum spunea marele maestru Mstislav Rostropovich, atunci cand i-a acordat Premiul I la Concursul de Violoncel Rostropovich de la Paris, din 1997.

Enrico Dindo a acceptat invitatia maestrului Cristian Macelaru, directorului artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu de a sustine acest recital, in contextul in care maestrul David Geringas nu a mai putut participa la eveniment, din cauza unor probleme de sanatate.

Programul serii va include un repertoriu compus din Robert Schumann – Fantasiestücke, Op. 73, Serghei Prokofiev – Sonata in do major pentru violoncel si pian, Op. 119, Robert Schumann – Adagio si Allegro Op. 70 si Nikolai Miaskovski, Sonata nr. 2 in la minor pentru violoncel si pian, Op. 81.

Enrico Dindo s-a nascut intr-o familie de muzicieni. La varsta de sase ani a inceput sa studieze violoncelul, iar ulterior a absolvit Conservatorul de Stat “Giuseppe Verdi” din Torino. Mai tarziu, a lucrat cu Egidio Roveda si Antonio Janigro. Din 1987 a activat ca prim violoncelist al Orchestrei Teatrului “La Scala” din Milano, pana in 1998.

Dupa premiul castigat in 1997 la Paris, in cadrul Concursul de Violoncel Rostropovich, Enrico Dindo si-a inceput activitatea ca solist, concertand in numeroase tari, cu ansambluri prestigioase precum Orchestra Filarmonicii BBC, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Nationala Capitole Toulouse, Filarmonica Scala, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica de Stat din Sao Paulo, Orchestra Simfonica din Tokyo, Orchestra Simfonica din Chicago si Gewandhausorchester Leipzig.

De asemenea, a colaborat cu dirijori importanti precum Riccardo Chailly, Aldo Ceccato, Gianandrea Noseda, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Yuri Temirkanov, Paavo Jarvi, Valeri Gergiev, Riccardo Muti, precum si cu Mstislav Rostropovich.

In 2000, Asociatia Nationala Italiana a Criticilor Muzicali i-a oferit Premiul Abbiati pentru cel mai bun solist al stagiunii 1998-1999, iar in 2005, presedintele Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi, i-a acordat Premiul “Vittorio de Sica”.

Dirijor al Orchestrei de Camera I Solisti di Pavia, ansamblu pe care l-a fondat in 2001, director muzical al Orchestrei Simfonice HRT din Zagreb (2014-2021), director artistic al Academiei Filarmonica Romana (din 2022), Enrico Dindo preda violoncelul la Conservatorul Elvetiei Italiene din Lugano, la Academia Pavia Cello si la cursurile de vara ale Festivalului Muzical Garda Lake.

Ultimele bilete disponibile pentru acest recital se pot achizitiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru biletele si abonamentele achizitionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.