Cazuri umanitare Comunicate

Wings4Youth – Proiect european pentru sprijinirea tinerilor institutionalizati

Anual, peste 3000 de tineri parasesc sistemul de protectie speciala din Romania, jumatate dintre acestia provenind din servicii rezidentiale, 40% dintre acestia au fost ingrijiti de rude sau in alte familii decat cea de origine, iar doar 10% provenind de la asistenti maternali profesionisti, potrivit Studiului privind situatia tinerilor care parasesc sistemul de protectie speciala din Romania, elaborate de Asociatia Sociometrics.
Cei mai multi dintre tineri parasesc sistemul de protectie la varsta de 18-19 ani (67%), varsta maxima pentru parasirea sistemului fiind 26 de ani. Din nefericire, doar 27% dintre cei care au parasit sistemul de protectie speciala desfasoara o forma de munca.
In acest context, Organizatia Umanitara CONCORDIA din Romania, in parteneriat cu Concordia Bulgaria si CSRNest Romania, au derulat, in perioada ianuarie 2019 – iunie 2021, proiectul international „Wings4Youth”, finantat prin Programul Drepturi, Egalitate si Cetatenie al Uniunii Europene (REC) cu suma totala de 456.887,10 Euro.
Proiectul vizeaza tinerii cu varsta de 16-21 ani, aflati in sistemul de protectie a copilului din Romania si Bulgaria sau care au parasit acest sistem, dar rezultatele proiectului sunt relevante la nivel european si vor fi promovate in Europa prin afilierea organizatiei la Eurochild si prin alte retele europene. Prin acest proiect echipa a lucrat cu aproximativ 200 de tineri, peste 120 de profesionisti din sistemul de asistenta sociala si 45 de IMM-uri din Romania si Bulgaria.
Obiectivele principale ale proiectului au fost: (1) sa ofere tinerilor informatii si competente pentru a-i sprijini in tranzitia in afara sistemului si accesul la un loc de munca si o viata implinita, (2) sa ofere profesionistilor din domeniul asistentei sociale instruire pentru sprijinirea tinerilor care parasesc sistemul, in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, job coaching si mentorat si (3) sa exploreze parteneriate public-privat dintre furnizorii de servicii sociale si sectorul de afaceri, sa creeze activitati de responsabilitate sociala a intreprinderilor mici si mijlocii pentru a raspunde nevoilor tinerilor care se pregatesc sa paraseasca sistemul.

7 din 10 tineri institutionalizati, interesati sa-si continue formarea profesionala
In urma aplicarii unui chestionar, la care au participat 565 de tineri care provin din sistemul de protectie speciala, 68,7% dintre acestia au spus ca sunt interesati de un curs de calificare, de studii postliceale sau chiar studii universitare, iar un procent de 31,3% au afirmat ca nu sunt interesati sa-si continue studiile. Dintre cei interesati sa-si continue studiile, cele mai frecvent mentionate domenii sunt: cosmetica, bucatar, ospatar, mecanic, asistent medical, constructii, frizerie, kinetoterapie etc. Foarte putini dintre cei chestionati au afirmat ca doresc sa urmeze studii superioare.
Dintre cele mai importante activitati:
• Elaborarea unui ghid pentru profesionistii care lucreaza cu tinerii si altul pentru instruirea lor;
• Ateliere pentru tinerii si pentru profesionisti pentru a pilota aceste ghiduri;
• Instruire pentru profesionisti in vederea sustinerii tinerilor pentru o viata independenta;
• Ateliere cu reprezentanti ai IMM-urilor pentru cresterea constientizarii potentialului tinerilor si a implicarii lor in activitati de CSR.

Conferinta pentru sprijinirea tinerilor institutionalizati
In perioada 2-3 iunie 2021, la Bucuresti, a avut loc Conferinta Wings4Youth – CONSTRUIM PUNTI. Evenimentul a reunit agenti ai schimbarii si s-a concentrat pe dialogul dintre tineri, profesionisti, formatori, factori de decizie de la nivel national si European, reprezentanti ai retelelor europene si angajatori in ceea ce priveste cresterea sanselor la o viata independenta a tinerilor.
Conferinta a fost un mixt de sesiuni plenare si ateliere de lucru pe urmatoarele domenii: (1) Viata dupa sistemul de ingrijire / Rezilienta tinerilor care parasesc sistemul, (2) Socialul intalneste afacerile in pandemie, (3) Job coaching, angajabilitate si autonomie pentru tinerii care parasesc sistemul, (4) Rezilienta profesionistilor care lucreaza cu tinerii care parasesc sistemul de ingrijire, (5) Dezvoltarea unui program integrat pentru consolidarea capacitatii furnizorilor de servicii sociale de a proteja interesul superior al copiilor si (6) Parteneriat pentru imbunatatirea vietii celor care parasesc sistemul de ingrijire.
„In munca mea am vizitat multe orfelinate, in diferite tari. Mereu m-am intrebat, in timp ce vizitam, ce se va intampla cu acesti copii atunci cand vor implini varsta de parasire a sistemului de protectie. Insa exista CONCORDIA si proiecte ca Wings4Youth care exact asta fac, au grija de cei care parasesc sistemul de protectie. Exista o zicala: „Este nevoie de un sat ca sa cresti un copil”. Conferintele de genul acesta reprezinta satul, pentru ca aduc laolalta toti factorii implicati: tinerii, profesionisti din sistemul de protectie si educatie, cercetatori din mediul academic, formatori si angajatori”, declara Excelenta Sa doamna Isabel Rauscher, Ambasador al Austriei in Romania.
„Proiectul Wings4Youth ne-a oferit oportunitatea de a reflecta la cei 30 de ani de munca cu si pentru acesti tineri care au nevoie de sprijinul nostru, de a extrage bune practici dezvoltate de profesionisti si de a contribui la o imbunatatire a sistemului de protectie a copilului din Romania si Bulgaria, prin elaborarea de instrumente, prin instruirea personalului si prin crearea de parteneriate cu IMM-urile.” – a spus Diana Certan, Director Executiv Comunicare si Fundraising CONCORDIA Romania.
„Noi (Comisia Europeana) vrem sa continuam sa sustinem finalizarea procesului de dezinstitutionalizare in Romania, oferirea unui mediu de tip familial fiecarui copil care nu poate sa traiasca in familia proprie”, declara Jeroen Jutte, Head Unit Romania si Bulgaria, Comisia Europeana.
„Dezinstitutionalizarea nu inseamna doar schimbarea mediului de viata, ci inseamna gasirea acelor solutii alternative de protectie care sa includa sprijin, consiliere, dialog, supravegherea acestor tineri urmarind modelul familial. Inseamna ca si dupa dezinstitutionalizare, tanarul care a fost beneficiar al sistemului de protectie speciala trebuie sa stie ca are unde sa se intoarca. Daca nu are o familie la care sa se intoarca pentru un sfat, trebuie sa stie ca are unde sa se intoarca si aici iarasi mizam pe buna colaborare cu organizatiile neguvernamentale care au astfel de programe de consiliere si sper din toata inima ca aceasta sa se maximizeze in viitor”, a precizat doamna Florica Chereches, Presedinte Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, Romania.