Comunicate Educatie

Peste un milion de euro pentru invatamantul in limba germana materna din Romania

Republica Federala Germania, prin Ambasada Germaniei la Bucuresti, continua sa sprijine proiectul „Sustinerea cadrelor didactice din invatamantu l in limba germana din Romania“. Scopul consta in reducerea deficitului de cadre didactice calificate care predau l imba germana la nivel nativ in scolile de stat din Romania. Totodata, se urmareste motivarea tiner ilor vorbitori de limba germana de a
urma o cariera didactica.
Proiectul este derulat de Fundati a Saxonia cu sediul la Rasnov, judetul Brasov, Germania alocand in acest an suma de 1,215 milioane de euro.
Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, E.S. Cord Meier Klodt, si directorul executiv al Fundatiei Saxonia, Klaus Harald Sifft, au semnat viner i, 4 iunie 2021, la sediul Ambasad ei Germaniei, contractul de fina ntare prin care fondurile vor fi puse la dispozitia cadrelor didactice din gradinitele, scolile sau sectiile cu predare in limba germana din sistemul de invatamant preuniversitar romanesc.
Astfel, aproximativ 730 de profesori si 200 de educatori pot beneficia de subventii , pentru a si continua cariera si a se perfectiona.
De asemenea, in cadrul proiectului vor fi sprijinite financiar prin intermediul unor bonusuri echipe de autori care con cep manuale pentru predarea limbii germane ca limba materna in Romania.

Ambasadorul Cord Meier Klodt: „Ma bucur ca putem sprijini si in acest an Fundatia Saxonia cu peste 1,2 milioane de euro. Si pentru mine, scopul Fundatiei Saxonia este deosebit de important : avem nevoie in Romania de profesori de germana bine pregatiti si motivati, care sa si indepline asca rolul cu angajament si sa fie dispusi sa investeasca mult efort si timp. Acest lucru trebuie rasplatit, iar aici intra in joc Fundatia Saxonia. D eoarece , cu sprijinul nostru financiar, peste 900 de profesori si educatori pot fi mentinuti in domeniul lor de activitate Directorul executiv al Fundatiei Saxonia, Klaus Harald Sifft : „Scopul proiectului este de a contracara migratia profesorilor catre mediul privat . Profesia de profesor este o vocatie, dar fara o baza substantiala, chiar si o vocatie nu poate rezista pentru totdeauna tentatiei locurilor de munca bine platite din mediul de afaceri . Insa dupa sase ani in care am beneficiat de acest sprijin financiar, putem spune ca impreuna reusim sa mentinem constant numarul de profesori si educatori din scolile si gradinitele minoritatii germane din Romania.“
Proiectul „Sustinerea cadrelor didactice din invatamantul in limba germana din Romania” a fost initiat de Forumul R egional Transilvania al Forumului Democrat al Germanilor din Romania si este derulat din anul 2015.
Informatii supliment are despre modul in care cadrele didactice se pot inscrie pentru admiterea in acest program pot fi gasite pe site ul https://fundatia.saxonia.ro/ro/noutati/article/foerderung