Antreprenoriat Lifestyle

Yoga si Spiritul Antreprenorial: Cum practica Yoga poate stimula abilitatile de conducere si creste succesul in mediul de afaceri

Practica yoga, veche de mii de ani, nu este doar un exercitiu fizic si mental, ci si o filosofie de viata care poate avea efecte pozitive asupra carierei si performantei in afaceri. Intr-o lume de afaceri in continua schimbare, antreprenorii au nevoie de mijloace eficiente de a-si imbunatati abilitatile de conducere si de a-si pastra sanatatea mintala.

Potrivit profesorului international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga, practica yoga nu este doar o modalitate de a mentine o stare de sanatate optima, ci reprezinta un set de instrumente esentiale pentru a naviga intr-un mediu de afaceri in continua schimbare si presiune crescuta. Yoga ajuta antreprenorii sa-si dezvolte o constientizare de sine mai puternica si rezilienta, calitati indispensabile in luarea deciziilor strategice si gestionarea eficienta a echipelor.

“Yoga poate contribui la ameliorarea stresului si anxietatii prin meditatie si exercitii de respiratie, imbunatatind in acelasi timp concentrarea si claritatea mentala. Aceste calitati se pot transforma intr-o productivitate crescuta, in relatii mai bune cu angajatii si intr-o adaptare mai eficienta la schimbarile rapide din mediul de afaceri. In plus, aceasta adauga ca yoga promoveaza o perspectiva echilibrata si de acceptare, care este esentiala pentru mentinerea sanatatii mintale in fata provocarilor cotidiene. Antreprenorii sunt incurajati sa inteleaga ca esecul si succesul sunt doar etape ale aceleiasi calatorii, abordand dificultatile cu mai mult calm si intr-un mod echilibrat. Acest lucru este cu atat mai important pentru noi, romanii, dat fiind ca avem adesea o viziune distorsionata asupra esecului. Il percepem ca pe un dezastru si, de cele mai multe ori, este un motiv pentru a renunta la obiectivele noastre. Trebuie sa invatam sa privim greselile si esecurile temporare ca pe niste indicatoare clare ale zonelor unde trebuie sa ne imbunatatim, nu ca pe dovezi ale lipsei noastre de valoare sau merit”, explica reputatul profesorul international de yoga Dana Tupa.

Totodata, specialistul accentueaza faptul ca yoga este un proces de autocunoastere si echilibrare, care aduce o energie proaspata si modifica perspectiva asupra intregului ansamblu. “Prin claritate si focus, yoga ne ajuta sa gestionam eficient energia, sporind starea de bine si capacitatea de a mentine un ritm sustinut de munca. Asadar, yoga este nu doar un instrument de imbunatatire a starii fizice, ci si o metoda eficienta de a dezvolta abilitati de leadership si de a promova succesul in afaceri”, continua profesorul de yoga.

Cum poate yoga sa imbunatateasca performanta profesionala: 5 recomandari de la Dana Tupa

In acelasi timp, Dana Tupa, profesor de yoga, propune 5 recomandari valoroase pentru antreprenori, prin care practicarea yoga ii poate sprijini in a deveni mai competenti si mai atenti cand se confrunta cu provocari dificile in mediul profesional:

  1. Yoga si gestionarea stresului. Respiratia, cunoscuta si sub numele de pranayama in yoga, este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru gestionarea stresului. Prin controlul respiratiei, iti poti calma mintea si poti reduce semnificativ tensiunea si anxietatea. In plus, tehnicile de respiratie pot ajuta la cresterea energiei si la imbunatatirea starii de bine, contribuind la o mai buna concentrare si eficienta in luarea deciziilor. “Asanele sau posturile de yoga nu numai ca imbunatatesc flexibilitatea si forta fizica, dar stimuleaza si circulatia sanguina, imbunatatesc postura si ajuta la eliminarea tensiunilor fizice acumulate in musculatura sau la nivel emotional-mental. Acest lucru poate duce la o stare de relaxare si la o mai buna gestionare a stresului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Meditatia, o componenta centrala a yoga, este de asemenea o practica puternica pentru gestionarea stresului. Prin meditatie, antreprenorii pot dezvolta o mai mare constientizare de sine, pot practica acceptarea si pot invata sa gestioneze gandurile si emotiile negative intr-un mod mai sanatos. Practica yoga regulat, chiar si pentru doar 20 de minute pe zi, poate avea beneficii semnificative. Este important sa se ia in considerare faptul ca yoga nu este doar despre performanta sau atingerea unor posturi complexe. Este vorba despre explorarea propriului corp si a propriei minti, despre cultivarea rabdarii si a compasiunii fata de sine. Prin adoptarea acestei abordari, yoga poate deveni un instrument valoros pentru gestionarea stresului in lumea afacerilor aglomerata si competitiva”, explica specialistul.
  2. Yoga imbunatateste concentrarea. Yoga promoveaza o constientizare profunda a corpului, mintii si respiratiei, lucru care ne poate ajuta sa ne imbunatatim capacitatea de concentrare. In fiecare postura sau asana, ne concentram pe respiratie si pe miscarile corpului, iar acest nivel de atentie ne antreneaza mintea sa ramana focalizata, reducand astfel nivelul de distractie. Acest lucru se traduce intr-o capacitate imbunatatita de a te concentra pe sarcinile de la locul de munca, de a ramane concentrat in timpul intalnirilor lungi sau de a lua decizii de afaceri complexe. „Meditatia mindfulness este o practica de meditatie care implica aducerea constienta a atentiei asupra momentului prezent, fara a emite judecati. Aceasta poate fi extrem de utila pentru imbunatatirea concentrarii si pentru gestionarea stresului. Prin practicarea regulata a mindfulness, antreprenorii pot dezvolta o capacitate mai buna de a se concentra asupra sarcinilor actuale, fara a fi distrasi de ganduri sau preocupari neimportante. Pranayama, sau exercitiile de respiratie, sunt de asemenea extrem de utile pentru imbunatatirea concentrarii. Tehnicile de respiratie, cum ar fi respiratia alternativa pe nari (Nadi Shodhana Pranayama), pot ajuta la calmarea mintii, echilibrarea sistemului nervos, a ambelor emisfere cerebrale si imbunatatirea concentrarii. Prin implementarea acestor tehnici in rutina zilnica, un lider de afaceri isi poate imbunatati semnificativ concentrarea, imbunatatind in acelasi timp eficienta si productivitatea la locul de munca”, declara profesorul de yoga Dana Tupa.
  3. Yoga promoveaza empatia si intelegerea. Yoga, in esenta sa, este mai mult decat o serie de posturi fizice; este un sistem etic si filosofic care promoveaza bunatatea, intelegerea si respectul fata de ceilalti. Acest aspect al practicii yoga poate avea un impact semnificativ asupra modului in care liderii se raporteaza la angajatii lor si la mediul de lucru in general. “Practicand yoga, liderii pot dezvolta o constientizare mai mare asupra propriei persoane, inclusiv a emotiilor si gandurilor proprii. Aceasta poate duce la o mai buna intelegere a emotiilor si nevoilor celorlalti, ceea ce este esential pentru a construi relatii de munca solide si eficiente. Empatia, care este capacitatea de a intelege si impartasi sentimentele altora, este o abilitate vitala pentru lideri, si yoga poate ajuta la cultivarea acesteia. Principiile etice ale yoga, cum ar fi non-violenta (Ahimsa), adevarul (Satya) si compasiunea, pot fi integrate in stilul de conducere. Ahimsa implica nu numai evitarea violentei fizice, ci si promovarea bunatatii si intelegerii in toate interactiunile noastre. Satya ne indeamna sa fim sinceri, dar intr-un mod care respecta si impartaseste compasiunea cu ceilalti. Aplicand aceste principii in interactiunile zilnice cu angajatii, liderii pot promova un mediu de lucru mai armonios, mai cooperativ si mai productiv. In acest sens, yoga nu ofera doar beneficii individuale, ci poate contribui si la crearea unei culturi organizationale mai sanatoase si mai eficiente”, continua Dana Tupa.
  4. Yoga ajuta la dezvoltarea disciplinei. Yoga, prin natura sa, este o practica care solicita o anumita forma de disciplina. Necesitatea de a executa posturi si exercitii de respiratie cu regularitate si de a respecta anumite principii de viata impune o rutina structurata. In acest proces, indivizii isi dezvolta o forma de autodisciplina, care poate fi aplicata si in alte domenii ale vietii, inclusiv in afaceri. “Antreprenorii, in special, pot beneficia enorm de pe urma acestei autodiscipline. Gestionarea unei afaceri solicita adesea multitasking si abilitati de organizare excelente. Disciplinele innascute in practica yoga, cum ar fi concentrarea si determinarea, pot fi transferate in gestionarea afacerilor. Yoga poate imbunatati abilitatea de a gestiona timpul, de a stabili si de a urmari obiective, si de a ramane concentrat in ciuda provocarilor si distractiilor. Crearea unui program de yoga zilnic si respectarea lui poate fi un exercitiu eficient de autodisciplina. In ciuda agitatiei si a solicitarilor zilnice, dedicarea unui timp pentru yoga poate fi un semn al angajamentului fata de autovindecare si autocunoastere. Cu timpul, aceasta constanta se poate transforma intr-o disciplina puternica care poate fi aplicata in toate aspectele vietii, inclusiv in conducerea unei afaceri de succes. Astfel, yoga nu ofera doar beneficii pentru sanatate si bunastare, ci si instrumente valoroase pentru dezvoltarea personala si profesionala”, explica profesorul de yoga Dana Tupa.
  5. Yoga stimuleaza creativitatea. Yoga, prin concentrarea asupra constientizarii de sine si a linistii mentale, poate fi un catalizator puternic pentru creativitate. Intr-o lume de afaceri in continua schimbare si incertitudine, creativitatea este o abilitate esentiala care poate ajuta antreprenorii sa identifice oportunitati noi, sa gaseasca solutii inovatoare la probleme si sa ia decizii eficiente. “Starea de relaxare si liniste pe care yoga o poate induce are adesea efectul de a deschide mintea la noi idei si perspective. Atunci cand suntem relaxati, ne este mai usor sa ne conectam cu sinele nostru interior, sa accesam ganduri si idei subconstiente si sa ne eliberam de barierele mentale care ne pot inhiba creativitatea. Anumite posturi de yoga sunt deosebit de eficiente in stimularea creativitatii. De exemplu, postura copacului (Vrikshasana) este cunoscuta pentru stimularea echilibrului si concentrarii, dar si pentru incurajarea unei minti deschise si creative. De asemenea, postura podului (Setu Bandhasana) poate ajuta la eliberarea stresului si la promovarea unei minti clare, creand astfel un teren propice pentru idei noi si inovatoare. Prin combinarea acestei practici cu o atitudine deschisa si receptiva, yoga poate ajuta antreprenorii sa-si sporeasca creativitatea si sa inoveze in afacerile lor. In acelasi timp, ajuta la cresterea starii de bine si a echilibrului mental si emotional, ceea ce poate duce la o performanta imbunatatita in toate aspectele vietii”, conchide profesorul international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite.

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher si Educatie Continua, acreditat la Yoga Alliance USA, cu cea mai inalta calificare, de expert E-RYT500, YACEP. Este si Fondatorul PURNA Yoga, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (India, Thailanda, Elvetia, Italia, UK,  Turcia, Statele Unite ale Americii). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.