Home » „Zona mai importanta ca apele teritoriale ale Romaniei nu exista pentru noi!”
Comunicate

„Zona mai importanta ca apele teritoriale ale Romaniei nu exista pentru noi!”

Povestea gemenilor George si Vasile Nedelcu, scafandri de lupta, o aflam miercuri seara de la Alina Grigore. O noua editie „Frontul de acasa” se vede pe 17 noiembrie, de la 22:30, la TVR 1.

Doi frati gemeni au plecat dintr-un sat brailean si au ajuns in trupele de elita ale Fortelor Navale. George si Vasile Nedelcu sunt scafandri de lupta, au 31 de ani si o viata plina de provocari. Si-au cladit un viitor la care nici macar nu au indraznit sa viseze si acum fac parte dintr-o structura unica a armatei. Despre misiunile speciale din adancuri, cu diferite grupari navale NATO sau cu elicopterele marinei militare, dar si despre situatia de securitate la Marea Neagra aflam miercuri, 17 noiembrie, ora 22.30, din emisiunea „Frontul de acasa” de la TVR 1.

„Ne-am nascut in satul Corbu Vechi, comuna Maxineni, judetul Braila. Un sat micut, decent, cu oameni simpli. Am avut posibilitatea sa mergem la scoala acolo doar pana in clasa a IV-a, apoi a trebuit sa stam in gazda la o batranica. Din clasa a V-a am tot fost plecati de acasa”, isi aminteste de perioada copilariei capitanul George Nedelcu, scafandru de lupta EOD, specializat in minare/deminare.

Fratele sau, locotenentul Vasile Nedelcu, scafandru de lupta de incursiune, il completeaza: „Suntem cinci copii la parinti, noi suntem cei mai mici. Legat de partea militara si de scafandrerie, nu ne gandeam ca o sa ajungem aici. O echipa a Centrului Zonal din Braila a venit cu oferta de licee militare si am zis sa incercam. Am dat toate probele si am fost admisi. Parintii au fost foarte bucurosi si mandri in acelasi timp”.

Liceul a fost destul de dur pentru cei doi pusti de 14 ani. „Mergeam acasa doar in vacanta. In weekend nu puteam, deoarece singurul tren care ajungea in Braila facea 13 ore, am fi stat doar doua ore cu parintii si apoi trebuia sa luam urmatorul tren spre liceu”, povesteste George, pe care realizatoarea Alina Grigore si echipa sa l-au filmat in Portul militar Constanta, unde au asistat si la o scufundare.

Primul job in Fortele Navale al lui George Nedelcu a fost pe fregata Regele Ferdinand. Insa, din momentul in care a interactionat cu scafandrii de lupta, el si-a dorit mai mult. Pregatirea lor e atat de complexa, incat putini se incumeta sa plece la drum si mult mai putini reusesc sa ajunga la final. Trupe de elita, scafandrii militari se disting printr-un mod unic de actiune. Parcurg distante mari, nevazuti, in imensitatea marii sau a oceanului. Iar supravietuirea in conditii speciale, in apa, face parte din antrenamentul lor obisnuit.

„Primul contact mai dur cu o nava a fost cand am avut marsul de instructie la bordul navei-scoala Mircea. A fost un mars de 25 de zile, iar conditiile meteo nu au fost foarte prielnice. Ne-am dat cu capul de pereti, la propriu, in cusete si in hamace. Dupa Academia Navala, fiind al doilea din promotie, am ales o functie in cadrul fregatei Regele Ferdinand, care se ocupa cu lupta la suprafata si antiaeriana. Am facut parte ulterior din echipe de boarding care verifica daca o nava transporta ce declara sau are pasageri clandestini la bord. Acum, ca scafandru de lupta, sunt specializat in distrugerea minelor marine, in dezamorsarea si distrugerea echipamentelor de lupta conventionale si improvizate”, explica George.

In premiera, o nava romaneasca, Puitorul de mine si plase, a fost la comanda unei grupari navale permanente a NATO, de lupta contra minelor, timp de sase luni, in 2020. La 30 de ani, George a fost in structura de comanda a gruparii navale NATO de lupta contra minelor si a avut in subordine toti scafandrii de la bordul navelor NATO care au participat la acea misiune.
La randul sau, fratele sau geaman, Vasile, a beneficat, ca scafandru de incursiune, de o pregatire aparte in randul militarilor: curs de scafandru autonom, curs de scafandru de lupta, parasutism, alpinism, curs de supravietuire in conditii-limita. „Ca scafandru, sunt brevetat pana la adancimea de 40m. Se fac scufundari inclusiv cu armamentul din dotare, ziua sau noaptea”, spune Vasile, intalnit de echipa „Frontul de acasa” in timpul unui antrenament cu elicopterele navale, pe aerodromul de la Tuzla.

Orice scufundare inseamna o imensa responsabilitate, dar si bucurie petru cei doi frati, a caror viata poate inspira oricand un scenariu de film hollywoodian. „Te simti liber intr-un mediu in care nu mai ai contact cu lumea de afara. Stii ca ai ceva de facut, conform procedurilor. De tine depinde siguranta ta si a colegului din echipa de scufundare. Marea Neagra ofera conditii foarte grele de scufundare. Vizibilitatea nu e mai mare de trei-cinci metri, curentii sunt puternici, dar trebuie sa te scufunzi in Marea Neagra pentru ca alta zona mai importanta ca apele teritoriale ale Romaniei nu exista pentru noi!”, spune cu sinceritate George Nedelcu.

Indiferent unde soarta iti traseaza linia de start, ambitia, curajul, dorinta de a reusi, de a-ti depasi limitele si conditia sunt factori care fac diferenta intre un trai banal, fara pretentii sau realizari, si o viata cu totul extraordinara. Exemplul fratilor Nedelcu o demonstreaza din plin. Ii vom cunoaste si noi miercuri, pe 17 noiembrie, de la 22:30, cand Alina Grigore ne aduce noi povesti de pe „Frontul de acasa”.

***
In fiecare miercuri seara, de la 22:30, la TVR 1, jurnalista Alina Grigore aduce in prim-plan uimitoare povesti de viata si de front ale unor oameni exceptionali, nu doar pe campul de lupta, ci si in viata de zi cu zi. Marturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializati in diferite tipuri de traume si psihoterapeuti. „Frontul de acasa” se vede si la TVR International, joia, de la ora 13:00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11:30.