Viata ne modeleaza literalmente creierul. Cu cat efectuam mai des o actiune sau ne comportam intr-un anumit fel, cu atat mai mult este conectat fizic in creierul nostru. Aceasta calitate adaptativa uimitoare a creierului nostru este cunoscuta sub numele de neuroplasticitate. Poate functiona atat pentru, cat si impotriva noastra.
Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), neuroplasticitatea ne permite sa ne schimbam modul in care gandim si ne simtim in anumite situatii. Cand ne angajam in comportamente pozitive si invatam de la ceilalti cum sa ne facem treaba mai bine, creierul nostru are capacitatea de a se conecta pentru a modela si imbunatati traseele sale neuronale. Acest proces faciliteaza abilitatile noastre cognitive si ne permite sa invatam si sa ne dezvoltam in moduri noi si interesante.
„Cu toate acestea, neuroplasticitatea poate avea si un efect negativ. Oamenii care se comporta intr-un mod toxic si repetat pot prelua aceste trasee neuronale in creierul lor. Acest lucru este cauzat de anumite tendinte de a ramane intr-un cerc vicios de emotii negative si gandire toxica. Pentru a schimba acest lucru, este important sa lucram la inlocuirea acestor comportamente nedorite cu ganduri care au trasee neuronale pozitive si benefice. Acest lucru poate fi realizat prin practicarea tehnicilor de meditatie, antrenamentului mental si practicarea compasiunii fata de noi insine si ceilalti. Primind mai multe experiente pozitive si folosind traseele neuronale rezultate din acestea, putem inlocui gradual traseele de gandire nedorite si comportamentele daunatoare cu unele mai benefice. Prin schimbarea atitudinii si activarea traseelor neuronale pozitive, putem folosi neuroplasticitatea pentru a ne crea un viitor mai bun pentru noi si pentru cei din jurul nostru”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Cum ne putem schimba mentalitatea si comportamentul?
Timpul necesar pentru o schimbare mentala si comportamentala variaza in functie de persoana. Specialistul afirma ca este foarte important sa avem rabdare, sa nu grabim lucrurile si sa lucram cu noi insine la o viteza confortabila. In cele din urma, va fi necesar sa ne asiguram de reperele de monitorizare a progresului, cum ar fi feedback-ul de la persoanele apropiate, si totodata sa ne asiguram de formarea evaluarii obiective a progresului si a rezultatelor. Acest lucru ne va ajuta sa ne orientam mentalitatea si sa ne asigurati ca rezultatele sunt consistente si durabile.
Mai mult, psihologul Laura Maria Cojocaru ne ofera 10 sfaturi utile prin care putem sa devenim mai constienti de noi, sa ne prioritizam actiunile in functie de un set de valori mai sanatos si astfel sa reusim sa ne schimbam si comportamentul:
1. Fiti constienti de schema voastra mentala: Incepeti prin a fi constienti de modul in care ganditi, in special de sentimentele sau crezurile noastre limitative.
2. Utilizati gandirea pozitiva: Incepeti ziua cu o recapitulare pozitiva a evenimentelor voastre si bucurati-va de lucrurile mici pe care le faceti in fiecare zi.
3. Focalizati-va pe scopurile voastre: Determinati ce vreti sa obtineti, creati-va un plan de actiune si focalizati-va pe acele obiective.
4. Acceptati-va: Incepeti prin a va accepta pe voi insiva, trecutul, prezentul si viitorul. Fiti voi insiva si acceptati ideea ca schimbarea este necesara.
5. Exersati schimbarea: Dezvoltati obiceiuri si practici pozitive, cum ar fi rezolvarea problemelor, depasirea provocarilor si exersarea unei atitudini pozitive.
6. Reevaluati-va procesele si emotiile: Reevaluati modul in care reactionati si emotiile care le cauzeaza si incercati sa va schimbati modul in care gestionati aceste provocari.
7. Monitorizati-va progresul: Urmariti-va progresul si inregistrati-l pentru a avea o idee mai buna despre imbunatatirile pe care le-ati realizat corectand comportamentele limitative.
8. Pastrati-va motivatia: Lucrurile se schimba in moduri diferite, ceea ce inseamna ca nu va fi intotdeauna usor. Asa ca pastrati motivatia prin faptul ca intelegeti ca toate aceste schimbari au avantajele lor.
9. Actiunea: Echilibrati luarea deciziilor cu si fara masurator Tine cont de optiunile viitoare si conectati-va cu punctul 7 si 8.
10. Ingrijire personala: Investiti in imaginea voastra, in cultura voastra generala si in conditia fizica prin citirea unei carti pe luna, prin practicarea sistematica a sportului si prin ingrijirea aspectului fizic. Pretuiti-va si deveniti in cele din urma stapanii propriilor vieti.
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu