Organizatorii Concursului International George Enescu anunta rezultatele preselectiei sectiunilor instrumentale, pentru editia a XIX-a: din 555 de muzicieni care au aplicat pana la data de 17 mai 2024, juriul de specialitate a selectat 149 de tineri interpreti din 26 de tari, care vor evolua la Bucuresti in luna septembrie.
Suntem incantati de nivelul ridicat al talentului si dedicarii demonstrat de toti muzicienii inscrisi la Concursul International George Enescu din acest an. Preselectia a fost una dificila, datorita numarului mare de muzicieni exceptionali care au aplicat. Cei 149 de violonisti, pianisti si violoncelisti selectati de juriile de specialitate reprezinta elitele generatiei lor si asteptam cu nerabdare sa ii vedem evoluand la Bucuresti. Acesti tineri artisti aduc o energie noua competitiei, contribuind la spiritul si traditia pe care Concursul Enescu le promoveaza din 1958.
Cristian Macelaru, directorul artistic al Concursului International George Enescu
Cu emotie anuntam rezultatele preselectiei pentru Concursul International George Enescu, editia a XIX-a, care a inregistrat un record istoric privind numarul de inscrieri la sectiunile instrumentale. Din cei 555 de muzicieni care au aplicat, 149 de violonisti, pianisti si violoncelisti au fost selectati pentru a evolua la Bucuresti. Acest proces nu ar fi fost posibil fara eforturile deosebite ale juriului de preselectie, care a avut o sarcina dificila, avand in vedere nivelul ridicat al muzicienilor care si-au aratat interesul de a participa la Concurs. De asemenea, doresc sa multumesc pentru dedicare si munca neobosita, echipei de organizare, care a asigurat desfasurarea impecabila a acestei etape. Asteptam cu nerabdare sa ii intampinam pe acesti tineri talentati in septembrie si sa celebram impreuna excelenta muzicala.
Cristina Uruc, manager ARTEXIM, organizatorul Concursului International George Enescu
Concursul International George Enescu se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si este un proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Pentru prima etapa a Concursului de violoncel au fost selectati 49 de concurenti din cei 213 inscrisi, acestia avand varste cuprinse intre 15 si 31 de ani. Violoncelistii selectati provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. Romania, Taiwan, Rusia, Germania, Franta, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia si Hong Kong. Publicul le va putea urmari evolutia incepand cu 1 septembrie 2024, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
Concursul de vioara va debuta pe 7 septembrie la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Cei 50 de concurenti selectati, din totalul de 192 de participanti inscrisi, au varste cuprinse intre 14 si 31 de ani. Acestia provin din Coreea de Sud, China, S.U.A., Taiwan, Rusia, Germania, Franta, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia si Elvetia.
In data de 13 septembrie juriul de specialitate se va reuni la Bucuresti pentru prima etapa a concursului de pian. Din cei 148 de pianisti inscrisi au fost selectati 50 de concurenti care au trecut de preselectia desfasurata online. Tinerii pianisti cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani provin din Coreea de Sud, China, S.U.A. Romania, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia si Hong Kong.
Listele complete, in ordine alfabetica, ale concurentilor care au fost selectati sa intre in prima etapa a sectiunilor instrumentale sunt disponibile pe site-ul oficial al Concursului Enescu si pot fi accesate la acest link: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/rezultatele-preselectiei-concursului-enescu
Inscrierile pentru masterclass-ul de interpretare dirijorala – participare pasiva – si pentru masterclass-ul de interpretare instrumentala (pian, vioara sau violoncel) si aprofundare in studiul muzicii – participare activa si pasiva se vor incheia pe 30 iunie 2024.
Editia a XIX-a a Concursului International George Enescu se va deschide la Ateneul Roman pe 31 august 2024 cu Concertul de Gala sustinut de Orchestra Nationala Radio. Pe scena vor urca, in calitate de solisti, violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, violonista de origine romana Maria Marica si pianista israeliana Alexandra Segal, care vor interpreta triplul concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra de Paul Constantinescu. Programul serii se va deschide cu o premiera mondiala: Simfonia Nr. 1 Consolations pentru orchestra, compusa de coreeanul Shin Kim, castigator al Premiului pentru muzica simfonica al Concursului Enescu, 2022.
Publicul va putea urmari evolutia celor 149 de muzicieni in perioada 1 – 22 septembrie 2024, la Bucuresti, conform calendarului disponibil pe site-ul oficial al Concursului Enescu care poate fi accesat la acest link: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/evenimente.
Finalele concursurilor vor reprezenta momente de maxim interes pentru melomani, dirijorul Jonathan Bloxham urcand la pupitrul Orchestrei Nationale Radio pentru finala concursului sectiunii violoncel, pe 10 septembrie, Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii „George Enescu” pentru finala sectiunii de vioara pe 16 septembrie, iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” in finala concursului de pian, pe 22 septembrie 2024.
Ultimul concert simfonic va avea loc pe 27 septembrie 2024, la Ateneul Roman. Dirijorul Cristian Macelaru, directorul artistic al Concursului si Festivalului International George Enescu, va urca la pupitrul Orchestrei Romane de Tineret, alaturi de trei dintre cei sase dirijori tineri participanti la masterclass-ul de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii, pentru a prezenta un regal de muzica romano-franceza in care publicul va asculta lucrari de George Enescu, Dan Dediu, Hector Berlioz, Claude Debussy, Igor Stravinski sau Louise Farrenc.
Biletele si abonamentele pentru concertele si recitalurile organizate in cadrul Concursului International George Enescu se pot achizitiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.
Concursul International George Enescu este un eveniment ce se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia Art Production
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti – ARCUB
Partener Principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, Senia Music, La Mama, Althaus, SANADOR, Returo, Nazzuro Aqua
Parteneri Institutionali: Institutul Cultural Roman, Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti
Partener Servicii Juridice: Tuca Zbarcea & Asociatii
Partener Mobilitate: Blue Romania
Sustinut de: AALR, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti
Partener Monitorizare: MediaTrust