Satisfactia ego-ului este de scurta durata, astfel incat continuam sa cautam mai multe, continuam sa cumparam si sa consumam mai mult. Omul, atunci cand scapa de Ego, scapa de exterior si incepe sa vada in interior, iar cunoasterea, puterea si increderea totala de sine incep sa apara, considera psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.
Totodata, specialistul afirma ca suntem mereu in cautare de mai multe lucruri in viata noastra – o casa mai mare, o masina mai mare si acea mereu inselatoare si mult asteptata promovare. “Esti de parere ca bunurile pe care le posezi definesc cine esti. Visand – sau sa-i spun, avand fantezii – despre obiectivele tale iti ocupa o asa mare parte din viata incat uiti sa traiesti momentul prezent. Odata ce ti-ai atins unul din obiective, te simti implinit temporar, dar prea repede aceasta implinirea dispare si apoi te urci inca o data in roata hamsterului in cautarea unei noi misiuni. Nu este nimic in neregula cu a avea obiective, dar atunci cand te concentrezi sa le atingi pentru a umple un gol din interiorul tau, atunci este momentul cand ai predat controlul fericirii tale, ego-ului”, declara psihologul Alexandru Plesea.
5 semne ca Ego-ul iti controleaza viata
1. Esti mereu in asteptarea a ceva pentru a te simti implinit. “Te gasesti in mod constant in situatia de a astepta ca ceva sa ajunga la tine sau ti-ai dori sa fii altundeva. Iti spui ca daca ai parte de mai multi bani, de acea prietena buna sau ca atingerea acestuia sau a altui obiectiv te vor implini si totusi asta nu se intampla niciodata. Ai urmarit vreodata cum isi alearga un caine coada? Ego-ul tau se joaca cu tine, implinirea nu vine din atingerea obiectivelor, a lucrurilor sau a oamenilor. Orice job avem sau orice bun avem in posesiune, el incepe sa controleze cate putin viata noastra. Cu cat mai greu muncim si luptam pentru a avea mai mult in viata, cu atat modul nostru de fericire interioara scade. Din pacate, in acest ritm, alergi catre fericiri exterioare si toate nu sunt decat niste obiective de scurta durata, neimplinitoare interior pe termen lung. Calitatea vietii unui om se numara din clipele de implinire emotionala, sufleteasca si mentala, pe care acesta le cauta si le obtine. Toate celelalte impliniri care vin din exterior, produc emotii sau sentimente de scurta durata, neputand fi numite impliniri. Din acest motiv, Apetitul ego-ului nostru de a avea mai mult de cele mai multe ori ne fura prezentul – daca nu cumva dispare fara sa-l fi constientizat.
2. Te compari intotdeauna cu altii. „Te compari in mod constant cu ceilalti ca si cum valoarea ta ar depinde de cat de bine o duci in comparatie cu altii. Esti gelos in mod secret pe prietenii tai pentru ca au mai mult “succes” decat tine. Te simti vinovat cand iti dai voie sa experimentezi din marile placeri cand unii dintre prietenii tai nu au parte de la fel de mult succes ca si tine. Ascunzi informatii de altii si simti ca viata este o competitie fara de sfarsit. Daca ii spun lui Dan despre aceasta bursa sau acel job – imi va fura aceasta sansa? Te simti amenintat atunci cand nu ai nicio nevoie sa simti asa ceva. Ego-ul tau este atat de puternic incat esti gata sa-ti tranzactionezi integritatea pentru a putea “castiga” “Competitia”, afirma specialistul.
3. Te simti superior celorlalti. “Ego-ului tau ii place sa creeze o dualitate atunci cand tu ai dreptate si restul gresesc. Ego-ul tau nu vrea sa accepte ca si tu ai partea ta de responsabilitate pentru evenimentele ce se intampla in viata ta. Pana la un anumit punct, cu totii avem acest sentiment de superioritate si daca nu esti atent, este posibil sa nici nu-ti dai seama cum ti-a patruns in constiinta. Invata sa ai grija pentru ca atunci cand incerci sa scapi de ego, acesta revine din nou si din nou, sub diferite aspecte. Iti dau cateva exemple din viata personala, sper ca te pot ajuta: (1) cautand mai mult implinirile spirituale si mai putin cele materiale, (2) Cand avertizezi, sfatuiesti, propui cuiva ceva, si i se intampla, abtine-te sa spui ‘Ti-am spus eu’. Nu ajuta la nimic, (3) Cand cineva iti spune ORICE si tu stii despre, abtine-te sa spui ‘Stiu’ sau ‘Stiam’. Nu ajuta. Sunt sigur ca poti comunica mai constructiv, (4) De multe ori, imi imaginez ca alti oameni de pe strada sunt fratii mei. Egoul scade, (5) Ajut la intamplare. Ego-ul scade, (6) nu stimulez concurenta, (7) meditez si constientizez ce fac din ego si ce fac pentru binele meu si al altora”, afirma psihologul Alexandru Plesea.
4. Esti complet atasat de povestea ta. “Povestea ta este gandirea ta. Experienta ta este perceptia ta. Non-atasamentul fata de povestea ta te duce mai usor catre alte experiente mai implinitoare. In schimb, cu cat mai mult vorbesti si traiesti prin ceea ce spui, faci, manifesti, cu atat mai mult ego-ul va trai si exista in tine si va cauta sa te foloseasca pentru alte nevoi exterioare. Daca intreaga ta identitatea vine din ganduri, esti un prizonier al povestii personale. Consideri ca gandurile tale limitate sunt realitatea si ca experientele din trecut te definesc ca fiinta umana. Ei bine, in realitate, gandurile vin si pleaca si acestea nu reflecta adevarata realitate. Nu exista o regula care sa spuna ca ar trebui sa crezi acele ganduri care te limiteaza. In realitate, in cazul in care nu suntem iluminati, suntem cu totii controlati de ego intr-o anumita masura. Ego-ul nostru, printr-o dorinta continua de mai mult si mai mult, ar putea sa ne motiveze sa obtinem mai mult in viata, dar pot lucrurile acestea sa aduca fericire care sa reziste?”, este de parere specialistul.
5. Vorbesti mult cu EU. “Thomas Leonard, considerat de multi ca fiind tatal auto-dezvoltarii a spus ca “ego-ul este bun”, in timp ce budistii inteleg Eu-l, (Ego-ul) ca fiind cauza tuturor suferintelor. Abilitatea noastra de a gandi este un cadou minunat ce ne separa de animale, dar poate fi si un mare obstacol cand limiteaza convingeri si ne creeaza mari pagube. Gandurile creeaza povestea noastra, ceea ce creeaza o identitate falsa. Consideri ca gandurile tale sunt esenta a cine esti tu cu adevarat? Eu-ul tau este ego-ul tau. Eu-ul este format din mii de Eu. ‘Eu mananc’ si ‘Eu fac’ nu e unul si acelasi. Sunt dorinte manifestate de stari, emotii, nevoi diferite. ‘Eu gandesc’ si ‘Eu actionez’ nu e unul si acelasi. Descartes a scris: “Gandesc, deci exist”, gandurile in care apare EU le vei descoperi cel mai des intalnite in capul tau. Acestea apartin Ego-ului si nu tie spirit-suflet. Gandirea noastra este infestata de egocentrismele pe care le vedem in societate de cand incepem sa crestem. Dezvatarea de Ego este poate unul dintre cele mai anevoioase si dure drumuri pe care un om le poate avea. Dar rezultatul este incomparabil, fericirea completa si statornica apare si viata incepi s-o traiesti cu adevarat”, conchide psihologul Alexandru Plesea.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.
Adauga comentariu