Home » 8 cauze pentru care nu o sa atingem niciodata echilibrul
Comunicate Psihologie

8 cauze pentru care nu o sa atingem niciodata echilibrul

Din cauza sarcinilor de peste zi, care in lumea contemporana ne sunt din ce in ce mai multe, ajungem ca pe unele sa nu le putem acoperi si astfel apare un sentiment de neputinta.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, echilibrul este rezultatul unor acte si fapte pe care fie le-ai ales tu, fie ti s-au intamplat. Din cele pe care le-ai ales tu, poti prelungi echilibrul, insa, din ce se intampla, adica ce vine din afara ta spre tine, nu prea putem schimba nimic.
“Dovada este atunci cand esti intr-o companie placuta este si alegerea celuilalt sa stea cu tine. Dar cand esti singur si ai nevoie de echilibru pentru cele inca 12 sarcini pe care ti le-ai propus peste zi, ce faci in acest sens? Cu multumiri alese pentru toti aceia care mi-au pus rabdarea la incercare si care mi-au dat suficient de mult de munca cu mine insumi, asumandu-mi sa nu ma comport asemenea lor, am invatat ca echilibrul este mai rar decat un diamant. Prin toti oamenii pe care candva nu-i agream, am ajuns, nu doar sa ma gandesc la ei si la limitele lor, dar sa si pun umarul in viata acestora”, declara psihologul Alexandru Plesea.
Cele 8 cauze pentru care nu avem echilibru cand vrem, pe care le-am dedus din practica mea, sunt:
1. Am prea multe obisnuinte vechi si prea putine noi.
2. Instalez ganduri ca planuri si nu realizez faptele gandurilor (tot din obisnuinta).
3. Astept ca viata sa-mi dea altceva decat am acum si nu fac nimic pentru asta.
4. Ma nemultumesc lucrurile din exterior care sunt neconforme cu ce imi este mie bine.
5. Produc teama fata de ce este nou, neriscand ca sa ajung la curaj.
6. Pierderea bunului-simt: sa ma comport cu altul cum imi doresc sa se comporte si el cu mine.
7. Digitalizarea in detrimentul proceselor naturii si al actelor naturale.
8. Resping ce vine catre mine de la unii oameni dragi, pentru ca eu stiu mai bine.
“Echilibrul este suma pasilor pe care ii facem moment cu moment, acum si acum, in orice lucram, ascultam, ajutam sau actionam. Devierea de la acest moment, in orice alta speculatie mentala despre trecut sau viitor, care in mod automat apare din circuitul obisnuit cu care mintea s-a hranit, este deformarea realitatii din fata noastra, care ne atrage pentru ca nu avem disciplina, observatia si controlul activitatii noastre psihice”, conchide psihologul Alexandru Plesea.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.