Home » Noutatile DOOM 3, in 5 minute, la „Vorbeste corect!”
Comunicate

Noutatile DOOM 3, in 5 minute, la „Vorbeste corect!”

Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane, vorbeste despre noua editie DOOM, care va aparea in acest an. Miercurea, in emisiunea „Vorbeste corect!”, la TVR 1.

In DOOM 3 au fost introduse aproximativ de 3.500 de cuvinte noi, dar sunt si aproximativ 3.000 de modificari la cuvintele existente. Daca nu stiati, in noua editie a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic a fost introdus termenul familiar „prof”, cu pluralul „profi”. Dupa indelunga folosire in sintagma „ore remediale”, in DOOM 2021 a fost introdus adjectivul „remedial”, cu sensul „care remediaza”. Adjectivul a intrat in romana din limba engleza.

Ziua a doua a lunii poate fi pronuntata fie doua noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeasi variatie este acceptata si cand structura este insotita de substantivul „data”: in data de doi/doua noiembrie, tot conform DOOM 2021.

In noul DOOM a fost eliminata, din perechea de variatie acentuala trAfic/TrafIc, a doua modalitate de accentuare, astfel incat singura forma acceptata este trAfic. Urmarind istoria normei in privinta accentuarii acestui substantiv, observam ca in 1981 era recomandata numai forma trafIc, din 2005 au fost acceptate ambele variante, iar in aceasta faza a limbii s-a renuntat la trafIc pentru ca nu mai este inregistrat in uz. In cea mai recenta editie a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic (DOOM 3), substantivul „mausoleu” se desparte in silabe “ma-u-so-leu”. In editia precedenta, DOOM 2005, despartirea in silabe era mau-so-leu. Si tot in DOOM, gasim substantivul „selfie”. Este incadrat in clasa substantivelor neutre si are pluralul „selfie-uri”. Atentie la grafia formei de plural si a formei cu articol hotarat: desinenta “-uri”, respectiv articolul hotarat se ataseaza cu cratima: “selfie-uri”, “selfie-ul”.

„DOOM-ul are un statut special fata de alte dictionare. Este una dintre putinele situatii cand avem o obligatie de a respecta ceva ce
apare intr-o carte. Chiar suntem obligati sa folosim grafia, pronuntarea, formele corecte indicate in acest dictionar”, spune Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Romane.

Dictionarele si lucrarile normative ne ajuta sa fim la curent cu evolutia limbii noastre. Sa le avem in biblioteca si sa le deschidem ori de cate ori avem nelamuriri! Tocmai de aceea, unul dintre invitatii permanenti ai acestui sezon „Vorbeste corect!” este Adina Dragomirescu, prezenta in studio in fiecare zi de miercuri a saptamanii. Iar editiile zilnice ale emisiunii „Vorbeste corect” ne prezinta diverse modificari care apar in noua editie a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (DOOM).

Suntem extrem de ocupati, avem o multime de lucruri care ne coplesesc in fiecare zi, nici nu mai stim cum sa facem fata la atatea provocari de tot felul. Prinsi in cursa existentei, nu trebuie sa uitam insa de identitatea noastra, de limba celor care ne-au dat viata si ne-au crescut, limba pe care o transmitem copiilor nostri. Este si indemnul echipei emisiunii de limba romana a postului TVR 1, care ne invita sa alocam macar cinci minute pe zi limbii romane. Ne vine in ajutor emisiunea „Vorbeste corect!”, pe care, daca nu o puteti urmari la ora difuzarii pe TVR 1 – luni-vineri, ora 14:55, o puteti gasi oricand pe canalul oficial de YouTube al TVR.

“Echipa emisiunii „Vorbeste corect”: Cristina si Radu Danila ” realizatori si producatori, Andreea Dinica – cercetator stiintific la Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Romane, consultantul lingvistic al emisiunii, Iulia Ioanitoaia ” jurnalist, Ionut Andrei – editor imagine.”