Anul 2023 aduce cu sine o serie de aniversari in Francmasoneria romana, pe care Marea Loja Nationala din Romania le onoreaza prin activitati specifice si manifestari stiintifice si culturale.
Treptele succesive parcurse in devenirea ei suverana, au impus Francmasoneria nu doar ca martora a infaptuirii Statului nostru national de la 1859 la Iasi, sau din 1918 la Alba Iulia, ci si in Lucrarea ridicarii unei natiuni moderne, activa prin oameni politici de talia lui Mihail Kogalniceanu, Gheorghe Bratianu, Ion Ghika, Octavian Goga si a multor alti francmasoni care au dat natiunii personalitati puternice.
Dupa aprinderea Luminilor din anul 1880, cu acceptul regelui Ferdinand I, devenit Mare Protector, Marea Loja Nationala de Rit Scotian Antic si Acceptat din Romania renaste in 1923, regulara si suverana. Astfel, la 3 ianuarie 1923, a fost anuntata oficial redeschiderea Marii Loji Nationale din Romania, ca Mare Loja regulara si suverana, de Rit Scotian Antic si Acceptat.
La 20 decembrie 1937, dat fiind contextul istoric al momentului, s-a dispus inchiderea Lojilor masonice in Regatul Romaniei.
Dupa caderea regimului comunist, Marea Loja Nationala din Romania si-a reaprins Luminile la Conventul din 24 ianuarie 1993, tinut in sala Oglinzilor din Casa Vernescu. Mare Maestru a fost ales Prea Respectabilul Frate Nicolae „Nicu” Filip (2 septembrie 1914, Brasov – 11 iulie 2008, Bucuresti). Intre 1993 si 1995, a condus ca Mare Maestru, Marea Loja Nationala din Romania. I s-a acordat gradul 33 de catre Supremul Consiliu de Grad 33 si Ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Jurisdictiei Sud a S.U.A., in acelasi an, 1993.
”Evenimentul de exceptie pentru Francmasoneria romana de acum 30 de ani, prin redesteptarea masoneriei, a reusit sa repuna Marea Loja Nationala din Romania in dreptul ei legitim si istoric, deschizand drumul care continua si astazi sub conducerea Marelui Maestru, Prea Respectabilul Frate George Ivascu” – afirma istoricul Gheorghe Bichicean, Mare Purtator de Cuvant al Marii Loji Nationale din Romania.
Adauga comentariu