Comunicate

„Unora le place opera”. Din 21 ianuarie, seria documentara se vede la TVR 1

Cei care vor privi acest documentar se vor indragosti iremediabil de opera. In 30 de episoade, seria ne ofera cheia intelegerii si bucuria trairii celor mai cunoscute spectacole de opera din istorie. Sambata, ora 14.30, la TVR 1.

Ce au in comun vocea unei soprane si sunetul unui motor Ferrari? Cum poate un skater sa reproduca o bucata celebra din La Traviata doar cu cateva sticle de sampanie? Dar cum ar putea un fierar sa explice sunetul stereofonic al lui Verdi? Vom descoperi in noua serie documentara „Unora le place opera”, pe care TVR 1 o propune telespectatorilor incepand de sambata, 21 ianuarie. Cu siguranta, cei care vor privi acest documentar se vor indragosti iremediabil de opera.

Divertisment plin de inovatie ar putea fi definit acest format care ne ofera cheia intelegerii si bucuria trairii celor mai cunoscute spectacole de opera din istorie! Seria documentara „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) va imbarca telespectatorii intr-o calatorie de descoperire a secretelor din spatele fiecarei opere celebre. Celor care vor urmari documentarul in 30 de episoade le sunt oferite instumentele pentru a se bucura de muzica intr-un mod original. Este emotie pura, incantarea de a cunoaste starea fiecarui compozitor, pasiunea fiecarei povesti universale si unice in acelasi timp.

Inedita serie documentara – in care, cu un entuziasm debordant, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arata ca nu este destinata elitelor, ci noua tuturor – va putea fi urmarita la TVR 1 sambata, de la ora 14.30.
Cei care vor viziona „Unora le place opera” nu vor descoperi un show desfasurat intr-un studio de televiziune, ci vor vizita locatiile exacte unde au fost plasate povestile – in Viena, Londra, Barcelona, Cairo, Paris, Sevilla, Milan, Bayreuth, Roma, Salzburg, Venetia, Florenta etc.

Episodul 1: „Carmen”

Compusa de Georges Bizet, „Carmen”, cel mai des pusa in scena si cea mai populara opera franceza din toate timpurile, este o poveste de dragoste, pasiune si moarte. Este si legenda femeii libere si independente prin excelenta. In primul episod al documentarului „Unora le place opera”, pe care telespectatorii il vor vedea la TVR 1 sambata 21 ianuarie, de la 14.30, realizatorii ne vorbesc despre rolul femeii emancipate de-a lungul istoriei.

Calatorim in locuri-cheie ale operei, precum Sevilla si Paris, iar din interviuri cu mezzosoprana Maria José Montiel si psihologul Trinidad Núñez, aflam care este viziunea lor despre personajul Carmen, simbol al tuturor femeilor care s-au dovedit a fi inaintea timpului lor.

Retraim premiera din 1875 de la Opéra Comique din Paris si scandalul pe care l-a iscat la acea vreme. Bizet, care a murit trei luni mai tarziu, nu s-a bucurat niciodata de succesul pe care opera sa avea sa il inregistreze in timp.

Si tot in acest episod, vom trece in revista cele trei mari „hituri” ale sale, care corespund de fapt unor genuri muzicale diferite: o habanera, o seguidilla (o veche forma de dans si cantec popular castilian) si un cuplé (celebra tema a toreadorului). Si toate acestea – acompaniati la pian de gazda noastra, Ramón Gener, intr-un cadru unic: Sevilla.

Ne vom bucura de cele mai tari titluri, cei mai buni compozitori, cele mai puternice personaje, cele mai frumoase arii in noua serie documentara – „Unora le place opera”. Din 21 ianuarie, la TVR 1.