Despre cultura, istoria artei, originalitate, despre „specialisti si nespecialisti”, despre teatru, educatie si cautare, intr-o editie de colectie a emisiunii de la TVR 1, difuzata miercuri, 24 mai, de la ora 19.00.
„Rareori cineva care scrie te mai ia pe tine, cititorul, in brate in felul asta”, observa cu recunostinta Catalin Stefanescu, referindu-se la volumul „Capodopere in dialog”, una dintre cele doua carti ce poarta semnatura lui Andrei Plesu si care urmeaza sa vada lumina tiparului, alaturi de „Ochiul si lucrurile”. Pornind de la aceste volume, dialogul lui Catalin Stefanescu, gazda emisiunii „Dincolo de alb si negru” de miercuri, cu scriitorul si eseistul Andrei Plesu ne poarta prin subiecte interesante, de la „nespecialistii” pentru care „ar merita scrise toate cartile lumii”, pana la cultura si promotorii ei, originalitate, sfarsitul istoriei artei, cautare sau „fudula aflare in treaba”. O intalnire de pus pe suflet ne asteapta pe 24 mai, de la ora 19.00, la TVR 1.
„Detest oamenii care nu cauta adevarul, dar detest si pe cei care cred ca l-au gasit”, este principiul adoptat de Andrei Plesu in recunoasterea valorilor, dar si dupa care isi ghideaza propria activitate culturala. Adept al dialogului de idei si dornic si sa-i sprijine pe cei care cauta, invitatul lui Catalin Stefanescu pledeaza pentru un limbaj accesibil al specialistilor: „Daca publici carti de tiraj, atunci trebuie sa te gandesti ca nu te adresezi doar colegului de catedra”, afirma el.
Cine face cultura? Si, mai ales, care e menirea ei? Andrei Plesu este, si in aceasta chestiune, adeptul caii de mijloc: cultura „nu este un hobby pe care poti sa-l faci ca amator simpatizant, […] dar, pe de alta parte, ea nu trebuie nici idolatrizata. Cultura nu face neaparat pe cel care o practica – chiar daca o practica onorabil – un om de calibru, mai bun, moral… asta e o iluzie! Se cunosc mari oameni de cultura care au fost niste lichele! Sau niste dezorientati. Dar cultura este cel mai bun mediu, cel mai bun intermediar catre… dincolo de ea; catre ce e mai sus de ea, catre ce e alaturi de ea. E un perfect mijlocitor. Asta e cultura, daca e bine practicata.”
Poate nu multa lume stie ca visul lui Andrei Plesu era sa devina actor. In perioada anilor de liceu, omul de cultura isi aminteste ca a jucat piese de teatru, avandu-l ca dublura pe… Gelu Colceag. Cum a facut trecerea de la actorie la istoria artei este o poveste pe cat de surprinzatoare, pe atat de amuzanta, pe care invitatul i-o relateaza lui Catalin Stefanescu la „Dincolo de alb si negru”.
Din perspectiva de istoric al artei, Andrei Plesu isi manifesta regretul ca generatia tanara tinde sa fie tot mai putin expusa la tot ce inseamna arta. In licee, importanta acordata domeniului artistic este minima, iar materii care formeaza cultura generala devin facultative… Preocuparile lumii contemporane par sa anunte sfarsitul istoriei artei, iar pictura si arta contemporana nu aduc mari noutati.
Si tot in editia de miercuri a emisiunii de la TVR 1, scriitorul marturiseste ca ceea ce il tine ferit de „instalarea” de care sufera specialisti in diverse domenii este permanenta cautare. Aceasta „trebuie sa tinteasca orizontul, […] dar trebuie sa lase mereu deschis drumul”. Mai mult, pe masura ce avansezi in cunoastere, „ideea sensului, al vietii, al realului, al umanitatii, al divinitatii, nu mi se limpezeste. Dar asta este un stimulent extraordinar ca sa raman cu interogatia vie. Caut, ma intreb, ma tem, sper, dar merg.”
Miercuri seara, de la ora 19.00, vedem o editie eveniment a emisiunii de la TVR 1, una dintre tot mai rarele aparitii televizate ale lui Andrei Plesu, o intalnire in care gazda isi pune in evidenta invitatul, asa cum ne-a obisnuit Catalin Stefanescu, pastrand, in acelasi timp, bucuria dialogului „Dincolo de alb si negru”.
Adauga comentariu