Comunicate

„Trupele Wagner – mercenarii Rusiei”, cel mai bine pastrat secret al lui Putin, demascat intr-un documentar in premiera la TVR 1

Povestea organizatiei militare clandestine ce serveste Kremlinului, pusa cap la cap de jurnalisti de investigatie si de oameni obisnuiti, face subiectul filmului productie Franta 2023. Operatiuni de destabilizare, acte de tortura, asasinate, violuri sunt atribuite gruparii mercenare Wagner. Miniseria documentara „Trupele Wagner – mercenarii Rusiei” se vede la TVR 1 joi, 25 mai, de la orele 22.00 si 23.00.

Miniseria documentara „Trupele Wagner – mercenarii Rusiei” (Wagner, les mercenaires de la Russie, Franta, 2023) spune povestea unor jurnalisti rusi care, riscandu-si viata pentru a investiga moartea civililor din Siria si Republica Centrafricana, au dezvaluit lumii existenta unui grup periculos de mercenari, responsabili de operatiunile subterane de la Kremlin. Urmarind lupta lor pentru adevar alaturi de aparatori ai drepturilor omului, aflam povestea militiei secrete care a devenit infamul grup Wagner si ascensiunea puternicului sau lider, Evgheni Prigojin. In premiera si in exclusivitate, cele doua episoade ale documentarului se vad joi seara la TVR 1.

In timp ce investigheaza moartea fratelui sau, un tanar sirian, ajutat de un jurnalist rus, descopera existenta unei militii, la vremea respectiva complet secreta: grupul de mercenari Wagner. Incepe atunci o lupta pentru adevar, pentru a demonstra lumii ca aceasta armata privata periculoasa desfasoara operatiuni clandestine in Ucraina si Siria sub ordinele directe ale lui Vladimir Putin. Mergem pe urmele anchetei in primul episod al documentarului, joi, pe 25 mai, de la ora 22.00, la TVR 1.

La sfarsitul anului 2019, aparea pe internet un material video ce ilustra o crima atroce. Filmat cu doi ani mai devreme, clipul prezenta barbati vorbitori de limba rusa, in uniforma militara, abuzand grav un tanar suspendat de picioare, inainte de a-i da foc. Calaii il incriminau pe sirianul Mohammed ca ar fi refuzat sa se alature armatei lui Bashar Al-Assad.

Ajutat de Denis Korotkov, un fost politist devenit unul dintre cei mai buni anchetatori ai celebrului ziar independent rus Novaya Gazeta, fratele victimei, Abdallah, este hotarat sa faca dreptate. Cei doi pornesc o lupta periculoasa pentru adevar, ce va scoate la lumina ca in spatele acestei crime oribile se ascunde un grup de mercenari, numit Wagner. Urmarind firul investigatiei lor, aflam cum a luat fiinta aceasta grupare, in Ucraina anului 2014, apoi ascensiunea si dezvoltarea ei in Siria.

Protagonistii documentarului descopera legaturile ascunse dintre armata subterana si autoritatile ruse. Ancheta lor devine, insa, deosebit de periculoasa atunci cand dezvaluie ca in spatele gruparii se ascunde un fost prizonier, devenit intre timp om de afaceri, Evgheni Prigojin.

Documentarul relateaza apoi ascensiunea celebrului Prigojin. Marat Gabidullin, fost mercenar Wagner, povesteste experienta sa din Siria. Ies la iveala operatiuni de destabilizare, acte de tortura, asasinate, violuri atribuite grupului de mercenari – un instrument formidabil pentru Kremlin, din moment ce intervine in umbra acolo unde puterea rusa are interese economice si geopolitice. Secretul fusese bine pastrat pana atunci, astfel ca lupta pentru incriminarea grupului Wagner – si, mai mult decat atat, a lui Vladimir Putin insusi – devine una pe viata si pe moarte…

Al doilea episod, difuzat la TVR 1 de la ora 23.00, tot pe 25 mai, porneste tot de la o crima. In vara lui 2018, trupurile inerte a trei jurnalisti rusi au fost descoperite pe marginea drumului, in Republica Centrafricana. Kirill Radchenko, Alexander Rastorguyev si Orkhan Djemal cautasera sa afle mai multe despre grupul Wagner si despre presupusele sale activitati legate de minele de aur si diamante din tara. Au murit la doua zile dupa sosirea in tara. Versiunea oficiala a autoritatilor ruse sustine ca a fost vorba de un jaf care ar fi mers prost.

La Moscova, tatal si fratele lui Kirill Radtchenko sunt convinsi ca munca jurnalistilor deranjase cercurile inalte de putere si de aceea au fost ucisi. De data aceasta, rudelor victimelor li s-au alaturat, in cautarea adevarului, oponentii rusi din exil si experti ONU. Cercetarile il costa, insa, viata pe fratele jurnalistului…

Un anchetator rus, finantat de omul de afaceri si oponent al Kremlinului Mihail Hodorkovski, expune aici, pentru prima data, elementele care indica direct implicarea membrilor Wagner in aceasta tripla crima.

Documentarul dezvaluie strategia secreta a lui Prigojin in Africa si felul in care Rusia a castigat influenta pe acest continent datorita grupului Wagner. Si tot in acest episod vedem cum Evgheni Prigojin, ca lider al gruparii, a ajuns simbolul radicalizarii regimului rus in timpul razboiului din Ucraina, iar gruparea mercenara devenea indispensabila Kremlinului.

Iata, asadar, cum lupte personale ale unor oameni obisnuiti, care nu au putut trece indiferenti pe langa suferinta semenilor lor, ofera o noua perspectiva asupra geopoliticii mondiale. Investigatiile lor dezvaluie metodele lipsite de orice scrupule ale lui Vladimir Putin, dar si cum se poarta razboaiele secolului XXI.

Filmul putand semnatura lui Benoit Bringer este o coproductie ARTE si Forbidden Films – casa de productie a jurnalistilor de investigatie reuniti sub numele Forbidden Stories, care continua anchetele jurnalistilor ucisi in misiune.​