Mancarea inseamna energie, sanatate, dar si o interesanta plimbare prin istorie la Targoviste, spune realizatoarea Camelia Moise in editia de joi, 2 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2.
Despre Targoviste, capitala Tarii pe vremea lui Mircea cel Batran, se spune ca este orasul in care intalnesti istoria pe strada. Si astazi, aici se pastreaza urmele trecutului: Palatul Postei (Posta veche), Biserica Mitropoliei, o frumoasa gradina publica, statui si scoli, toate dand un parfum de epoca pentru vizitatori.
Echipa “Istorii de bun gust” a ajuns in orasul care a inflorit pe malul raului Ialomita, la limita dintre deal si campie. In Targoviste, vom vizita Curtea Domneasca, dar si un simbolul, Turnul Chindiei, care impresioneaza prin unicitatea si modalitatea originala a constructiei. Si pentru ca suntem la „Istorii de bun gust”, preparatul editiei este „ciorba de burta”, o mancare pe care am imprumutat-o de la turci, insa i-am adaugat smantana, oasele de vita si usturoiul. Tot aici, vom descoperi cum se pregateste „carnea la garnita”, dar si „pomana porcului”.
Orasul impresioneaza prin istorie, dar si prin cladiri cochete, adevarate opere de arta ale mesterilor italieni. Despre italieni se stie ca au fost dintotdeauna buni muncitori, zidari, faiantari, mozaicari si decoratori, iar din ratiuni economice, un numar important de mesteri italieni s-au stabilit in Principatele Romane.
“Curtea Domneasca este cunoscuta, despre Turnul Chindiei si despre intreg ansamblul domnesc se stiu multe lucruri, dar despre Targovistea medievala, despre arhitectura si stilul caselor, astazi, se stie mai putin. Si, faptul ca ai explorat lucrurile mai putin stiute, cred ca face ca privitorul sa simta gustul de a veni aici! Targovistea isi recapata unitatea, sesisez si eu lucrul acesta, si unitatea asta este legata de identitate. Pe masura ce oamenii descopera valorile acestor locuri, simt, natural, sa caute cea mai buna versiune din ei. Chiar daca n-o marturisesc, ca nimeni nu o sa spuna asta: stiti, eu caut sa fiu cel mai bun! Dar, asa se comporta. Asta, dintr-o nevoie interioara si, cred eu, pentru ca spera ca cei plecati sa se intoarca. Si, sa aiba de ce sa se intoarca! Aici este o vibratie puternica, de natura istorica, culturala, pentru care merita sa vii si sa te simti bine!”, a spus scriitorul Sorin Diaconescu.
“Este un anumit iz al urbei, un anumit lucru, care-i aduna si ii apropie pe oamenii de-aici, un anume tip de mentalitate. Eu am ramas surprinsa, in momentul in care domnul director al Liceului „Balasa Doamna” mi-a povestit despre parintii care au ales sa isi aduca copiii la liceul de arta, pentru ca viata lor, cumva, culturalizandu-i, va fi cu totul alta! E foarte important!”, explica Camelia Moise, realizatoarea „Istorii de bun gust”.
In editia de joi, 2 noiembrie, de la ora 21:00, vom gati „ciorba de burta” intr-un loc de langa Turnul Chindiei, dupa o reteta traditionala. „Despre ciorba de burta trebuie sa spun ca turcii, in perioada marilor expansiuni militare, aveau o multime de ciorbari (asa se numeau cei care gateau doar ciorba, un preparat despre care se stia ca ii pune pe picioare pe cei raniti). Locul de preparare al ciorbei se afla chiar langa corturile in care erau tratati ranitii”, spune Camelia Moise.
Ciorba de burta este raspandita pe tot teritoriul Romaniei si se numara printre produsele cele mai apreciate si consumate la noi. Desi provine din bucataria turca, dupa gustul din tara de origine, ciorba este mai clara si cu mai putine ingrediente.
Reteta originala a fost adaptata gusturilor romanesti. Astfel, s-au adaugat otetul, mai multe legume, zarzavatul si, pentru a-i imbunatati consistenta, oasele de vita cu maduva. Pentru o nota mai pregnanta se pot folosi oasele de vitel, care dau cremozitate compozitiei. Daca atunci cand se raceste ciorba de burta devine ca o piftie, este o dovada ca au fost folosite oase de vita cu maduva. Printre ingredientele adaugate fata de reteta originala, se mai numara usturoiul, smantana si ardeiul iute.
Adauga comentariu