Ne bucuram sa anuntam ca in pofida acestui an dificil in care cultura a avut poate cel mai mult de suferit dintre toate domeniile, echipa STUDENTSPEARE a reusit sa se adapteze si sa faca “sa se intample” editia a 3-a. S-a dat startul, echipa a fost formata, iar dupa o intalnire virtuala de cunoastere si imprietenire, studentii au participat joi, 5 noiembrie, la primul atelier cu filozoful si gazda festivalului Respir Shakespeare, Sebastian Grama. S-au aruncat in aer idei indraznete, subiecte picante si s-au facut multe asocieri interesante pornind de la comedia lui William Shakespeare “A XII-cea noapte”. Scopul atelierului a fost atins cu siguranta, studentii lasandu-si imaginatia sa zburde liber iar Shakespeare nu a mai fost o personalitate ermetica la care nu se poate ajunge. A urmat intalnirea de vineri, 6 noiembrie, cu trainerul de la British Council, David Hughes, in care studentii au fost provocati sa sparga preconceptiile legate de clasicul Shakespeare si sa-l vada ca pe un artist hip-hop, o ideea de altfel foarte vehiculata cu succes de ceva timp in Anglia de catre The Hip-Hop Shakespeare Company. Ideea a fost rapid imbratisata iar o parte din grupe au si inclus-o in scenariile la care lucrau. Sambata a fost pauza de la ateliere si zi in care studentii au trebuit sa pregateasca pitch-urile pentru intalnirea de a doua zi cu dramaturgul Stefan Peca. Duminica dimineata, la cafeaua virtuala, participantii au invatat de la Stefan Peca care sunt temele care au un mai mare impact si cum ar trebui gandit un scenariu, iar apoi s-au discutat pe rand toate scenariile, studentii beneficiind de sfaturile poate a celui mai important dramaturg contemporan roman. Ultimul atelier a fost sustinut de actrita si artistul vizual Natalia Cebanu si de artistul vizual Mihai Smeu, de altfel si organizatorii proiectului alaturi de Alina Chiriac. La aceasta intalnire studentii au primit de la Natalia Cebanu instrumente esentiale pentru un actor in interpretarea unui rol dar si cum creezi o viziune estetica pentru un video, iar de la Mihai Smeu au invatat tehnici practice de a folosi telefonul mobil pentru realizarea fiecarui film in parte. De saptamana aceasta studentii sunt pe cont propriu si au de pus in aplicare sfaturile, instrumentele si cunostintele dobandite in urma celor patru ateliere.
Le uram bafta studentilor si va reamintim ca rezultatul final il puteti urmari pe 17 noiembrie in cadrul festivalului Respir Shakespeare, editia XI-cea, care va fi difuzat pe platforma noastra ArtPres! Pana atunci facem cunostinta cu trainerii editiei a III-a #STUDENTSPEARE:
Peca Stefan este considerat a fi una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia romana contemporana. (The Sunshine Play, Romania 21, Trilogia Anul Disparut, Ciclul Despre Romania, numai de bine, #noulvechiacasa/#thenewoldhome, Instuctional pentru singuratate) Multe dintre piesele lui au fost produse in Romania si strainatate (Europa, Statele Unite, America de Sud), castigand diferite premii incluzand Premiul pentru Inovatie la Heidelberg Stückemarkt (2007). In 2013, Peca Stefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitati ai editiei aniversare de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stückemarkt. Din 2015 este partener al PopUp Theatrics. (www.peca.ro, peca.ro/work)
David Hughes a lucrat pentru British Council in Spania, Vietnam, Coreea de Sud si Romania. Principala sa arie de interes este facilitarea de oportunitati in domeniul educatiei pentru grupuri care provin din medii defavorizate. David este si coordonatorul proiectului #CreativeLifeSkills, prin intermediul caruia lucreaza cu tineri care provin din medii defavorizate, pentru care organizeaza ateliere menite sa le dezvolte abilitatile creative si fluenta in limba engleza. Prin intermediul proiectului #CreativeLifeSkills, David a lucrat cu diferite ONG-uri locale si internationale, unele dintre acestea fiind UNHCR si Policy Center for Roma and Minorities.
Natalia Cebanu este actrita, artist vizual, director artistic in asociatia HEARTH si manager al proiectului ‘Studentspeare’. A jucat in diverse proiecte de teatru, productii de televiziune, scurtmetraje si filme independente. In paralel, s-a implicat si in partea din spate a productiilor artistice, facand asistenta de regie si regie la mai multe piese de teatru si scurtmetraje. Viata de artist vizual o incepe inca din liceu, cand face prima expozitie de instalatie si fotografie gazduita de Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”. Momentan expozitiile sale includ pictura, video, multimedia si intalatie, fiind o intreaga experienta senzoriala pentru spectatori. A terminat in 2007 Liceul de Muzica și Arte Plastice „Gh. Tattarescu” din Focsani, sectia arte plastice si design vestimentar si in 2010 Universitatea Nationala de Actorie si Cinematografie „I.L. Caragiale” sectia de actorie, la ultima clasa a profesorului Ion Cojar, preluata ulterior de Adrian Titieni.
Sebastian Grama a absolvit Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti in 1994 si a obtinut doctoratul in filosofie in 1998. Este cadru didactic la aceeasi institutie din anul 1996. In prezent are gradul de conferentiar universitar. A publicat numeroase studii si texte literare in diverse reviste. De asemenea, a publicat 14 carti ca autor unic, dintre care 10 de specialitate si doua de literatura. De asemenea, a coordonat volumul I al antologiei “Respir Shakespeare” (Editura Universitatii din Bucuresti, 2017). Este initiatorul si principalul organizator al Festivalului “Respir Shakespeare”, care a avut prima editie in anul 2011. In anul 2012, a fondat Asociatia culturala “Hestugma”, de atunci si pana astazi organizatoare a tuturor editiilor Festivalului amintit, a colocviului interdisciplinar anual “Gustul pentru filosofie” si a numeroase alte evenimente culturale – spectacole, conferinte etc. A colaborat intens cu Radio Romania Cultural, atat ca invitat, cat si ca scenarist si co-realizator al unui mare numar de emisiuni (aproximativ 200), precum si al unui serial de teatru radiofonic (“Contrejournal”, difuzat in anul 2012). In afara de preocuparile legate direct de profesia de baza (filosofia imaginarului, retorica…), este implicat in activitati legate de teatru. Cateva piese pe care le-a scris sunt in momentul de fata pe scena in Bucuresti. De asemenea, se implica in productia si in managementul unor spectacole.
Mihai Smeu este artist plastic, iubitor de lumina si creatorul pseudo-civilizatiei Samorii. Dupa ce a absolvit Colegiul National “Gheorghe Lazar” în Bucuresti la specializarea matematica-informatica, a urmat caile pasiunii pentru fotografie pans la absolvirea Universitatii de Arte Plastice – Fotografie Video si Procesarea Computerizata Imaginii.
Lucrarea sa de licenta s-a focusat pe dezvoltarea civilizatiei numita ‘Samorii’, creatorii soarelui ce implicit inventeaza si scrisul cu lumina.
Mediul experimentelor vizuale isi are mereu rolul important in creatia sa. In cadrul festivalului STUDENTSPEARE isi propune sa insumeze experienta pe care a dobandit-o in acest domeniu si alaturi de participanti si colegi sa imbine viziunile spre modelarea unor imagini dinamice care sa reflecte macar o parte din imensa opera a lui Shakespeare.
Adauga comentariu