Home » Escadronul 30 3- povestea celui mai faimos escadron de lupta aeriana – la TVR1
Sport

Escadronul 30 3- povestea celui mai faimos escadron de lupta aeriana – la TVR1

Vineri, 5 februarie, de la 21:10, la TVR1 este programat un film bazat pe evenimente reale si pe bestseller-ul „Escadronul 303″ (Dywizjon 303), de Arkady Fiedler.

Regia: Denis Delic
Cu: Piotr Adamczyk, Kirk Barker, Maciej Cymorek

La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, un grup de piloti polonezi siliti sa fuga din tara lor formeaza escadronul de elita 303 in cadrul Fortelor Aeriene Britanice. Impresionand prin curajul si talentul lor, ei se numara printre eroii Bataliei pentru Anglia din 1940.

Filmul spune povestea celui mai faimos escadron de lupta din intreaga istorie a bataliilor aeriene purtate pentru apararea Marii Britanii in Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Format din militari polonezi, Escadronul 303 a doborat de trei ori mai multe avioane naziste decat orice alt escadron militar din fortele aliate.

Istoria arata ca in 1939, imediat dupa invazia Poloniei, personalul din Fortele Aeriene Poloneze (piloti si tehnicieni) a fost evacuat prin Romania. De aici, o parte a ajuns in Franta, iar peste 8.000 dintre ei in Marea Britanie. La inceput, englezii i-au considerat pe polonezi ca fiind inferiori si i-au primit cu retinere si suspiciune, chiar daca ajutorul lor venea exact la momentul cand Anglia avea cea mai mare nevoie.

Curand insa, curajul si profesionalismul polonezilor a atras respectul britanicilor: de la oamenii obisnuiti, la cele mai inalte structuri militare de comanda. Luptatorii polonezi si-au facut reputatia de spirite neinfricate dar si de barbati galantoni, cu o educatie aleasa si maniere impecabile. Acest ultim aspect devenise atat de evident printre englezoaice, incat multi dintre compatriotii lor pretindeau ca sunt polonezi pentru a le cuceri.

Filmul Escadronul 303, in regia lui Denis Delic, este singurul realizat cu aprobarea si suportul familiei lui Arkady Fiedler, jurnalistul care a fost martor ocular si care a relatat luptele purtate de acesti militari in bestseller-ul omonim. Acest lucru a fost facut in dorinta de a garanta ca filmul respecta adevarul istoric in ceea ce priveste luptele si evenimentele desfasurate.

Comandantul sef al Comandamentului de lupta RAF, Maresalul Sir Hugh Dowding, care la inceput fusese extrem de reticent in a permite pilotilor polonezi sa lupte pe avioanele britanice, a rezumat contributia acestora in cel mai graitor mod: „daca nu ar fi fost implicarea magnifica a polonezilor si galanteria lor de neegalat, ezit sa spun ca rezultatul bataliei ar fi fost acelasi”.

Chiar si Regele George al VI-lea a facut in septembrie 1940 o vizita la baza aeriana Northolt pentru a-i cunoaste pe acesti luptatori deosebiti.