Home » 3+ modalitati prin care profesorii pot creste interactivitatea la ore
Comunicate Educatie

3+ modalitati prin care profesorii pot creste interactivitatea la ore

Abordarea hibrida de invatare a influentat deschiderea cadrelor didactice spre noi instrumente si tehnici de predare. Asta inseamna, implicit, un pas inainte spre o educatie moderna ce inglobeaza tehnicile invatamantului clasic si este completata de un suflu digital nou. Procesul educational se transforma intr-o adevarata experienta de invatare interactiva, apropiata de elevi si eficienta, pentru profesori. Unitatile de invatamant si administratia publica vor juca un rol cheie in imbunatatirea metodelor traditionale de predare, prin finantarea proiectelor scolii de azi.

Elevi atenti si captivati de ore
„Legatura dintre profesor si elev este esentiala, iar tehnicile moderne reprezinta o evolutie fireasca ce nu inlocuieste aceasta conexiune, ci dimpotriva, o face mai stransa. Experienta mentorului, apropierea fata de copii si vocatia sunt aceleasi. Doar ca acum, oricarui cadru didactic ii vine mai usor sa relationeze si sa isi apropie elevii de cunostintele pe care le preda, reusind sa captiveze atat copiii auditivi, cat si pe cei tactili, vizuali sau care prefera sa invete schematic”, a declarat Magdalena Olaru, Manager Divizia educationala Quartz Matrix.
Clasa viitorului nu este doar despre a detine tehnologii noi, ci mai ales despre a le folosi la adevarata valoare. Mijloacele tehnologice ce pot fi utilizate sunt multe, insa cele mai intalnite in scolile din Romania sunt tablele interactive sau display-urile interactive si softurile asociate, care ajuta la realizarea lectiilor. Explicam detaliat diferenta intre o tabla si un display, fiecare cu avantajele sale, intr-un articol amplu aici.
Lista de tehnologii moderne poate fi completata de platforme de invatare, aplicatii, social media, mijloace de realitate augmentata, jocuri educative, roboti si codare, dispozitive mobile, laptopuri, site-uri si putem continua. Utilizarea acestora tine de fondurile investite, experienta cadrului didactic si de felul in care aceste mijloace moderne se integreaza cu disciplina predata.
Interactivitatea la clasa poate creste chiar de maine folosind Active Inspire si ClassFlow, softuri gratuite pentru scolile care achizitioneaza table sau display-uri interactive Promethean sau isi fac un cont gratuit direct de pe site-ul oficial Active Inspire.

1. Invatarea interactiva prin joc

Tehnologia introduce o multitudine de instrumente care ajuta la stimularea interactiunii profesorilor in timp real cu elevii. Una dintre metodele des folosite era aceea de a-i ajuta pe elevi sa descopere notiuni importante prin obturarea raspunsului la o intrebare cheie pentru lectie, cu ajutorul unei foi de hartie, pe retroproiector, ca apoi sa poata fi dezvaluit intr-un mod neasteptat. In ActivInspire, Revealer Tool imita aceasta metoda, permitand profesorilor sa ascunda si sa dezvaluie informatii pe ecran (display sau tabla interactiva).

2. Continut interactiv si evaluari fara dureri de cap…sau de mana

Oare cate table scrie un dascal intr-o zi? Desigur, sunt discipline la care este suficient sa fie trecuta data si titlul, iar restul depinde de maiestria profesorului. Chiar si asa, orele ar putea deveni mai interactive cu demonstratii, sectiuni ale unor obiecte, video-uri, ce i-ar putea face pe elevi sa inteleaga mai usor concepte, care la prima vedere ar putea parea abstracte.
Dar sunt si acele discipline la care trebuie scrise demonstratii intregi. Gata cu tablele redactate in avans, inainte de ore. Acum pot fi folosite software-uri precum ActivInspire pentru a crea si a importa lectii existente ce pot fi refolosite de nenumarate ori. Puteti face adnotatii sau puteti invita elevii la tabla, pentru a contribui la notitele existente.
Evaluarea elevilor este consumatoare de timp, iar notele primite dupa 2-3 saptamani, parca nu mai au acelasi impact. ClassFlow permite crearea de evaluari, exportarea rezultatelor, punctarea raspunsurilor bune, sau mai putin bune, in timp real, chiar in momentul invatarii. Astfel, este mult facilitata notarea elevilor. In plus, poate fi accesat oricand istoricul fiecarui cursant in parte.

3. Alternativa pentru temele de acasa

Aici luam in considerare un scenariu educational usor inversat: acasa elevii acceseaza materiale suport pentru o anumita tematica, precum o lectie ClassFlow, un link web, un document, un videoclip si o evaluare ClassFlow. Pot fi stabilite chiar sarcini de colaborare. La scoala, ei rezolva exercitii sau indeplinesc anumite sarcini, cu profesorii la indemana, pregatiti sa le raspunda la orice intrebare.

(VIDEO) Lectii interactive demonstrative pentru romana, matematica si geografie
Daca va intrebati cum poate arata o lectie realizata cu ajutorul softurilor educationale si tablelor sau display-urilor interactive, urmariti video-ul de mai jos in care am pregatit 3 lectii demonstrative pentru geografie, matematica, respectiv limba romana, realizate cu softul ActiveInspire.

Aplicatiile, resursele si conectivitatea display-ului interactiv Promethean va pot ajuta sa creati acele momente cu adevarat speciale, wow, pentru elevi. Reganditi educatia pentru viitor!