Home » Primavara de la Praga deschide sezonul doi al seriei „Omul si timpul” la TVR 1
Comunicate

Primavara de la Praga deschide sezonul doi al seriei „Omul si timpul” la TVR 1

Seria documentara „Omul si timpul” continua la TVR 1 cu al doilea sezon, in fiecare duminica, de la ora 19:00. Miscarea reformista initiata in Cehoslovacia de Alexander Dubček deschide, pe 4 iulie, seria de zece episoade in premiera.

Realizatorii Televiziunii Romane Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste ne-au propus, in aceasta primavara, sa cautam sa intelegem cateva dintre marile „de ce-uri” ale istoriei noastre recente, aducand la lumina evenimente carora vremurile de astazi le-au pus deja stamila „CLASAT”. Din 4 iulie, descoperim alte situatii mai mult sau mai putin cunoscute, dar pe care cei doi jurnalisti le abordeaza dintr-o noua perspectiva, scotand la iveala elemente inedite. Sezonul al doilea al seriei documentare „Omul si timpul” incepe duminica, 4 iulie, de la ora 19:00, la TVR 1. In primul dintre cele zece episoade, Rafael Udriste va analiza, pas cu pas, alaturi de istoricul si cercetatorul CNSAS Florian Banu, miscarea reformista cunoscuta drept „Primavara de la Praga”.

In noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice au intrat in Praga si in alte mari orase cehe si slovace. Astfel se punea capat, cu violenta, miscarii pentru libertate aparuta in Cehoslovacia odata cu venirea la putere a lui Alexander Dubček. In ianuarie 1968, Moscova il numise pe Alexander Dubček in functia de sef al Partidului Comunist Ceh, in locul lui Antonin Novotny. De origine slovaca, acest politician, care rezistase ocupatiei naziste, a inceput o reforma politica si economica ce ar fi dus la o ruptura iminenta de Uniunea Sovietica.

Intr-o tara in care cenzura era severa si libertatea de expresie aproape inexistenta, Dubček a restabilit libertatea presei, a desfiintat cenzura ziarelor, radioului si televiziunii publice si a lansat conceptul de „socialism cu fata umana”. Acesta miscare reformista este cunoscuta in istoria recenta sub numele de „Primavara de la Praga”.

Un bun strateg, Dubček era totusi precaut. El a incercat sa reformeze Cehoslovacia incet, evitand in special miscari de revolta colectiva. Si aceasta pentru ca amintirea Revolutiei Maghiare din 1956 si mai ales amintirea reprimarii ei sangeroase erau inca vii in memoria tuturor. Chiar si asa, fara sa faca gesturi ostentative, reformele lui Dubček nu au fost privite cu ochi buni nici de Moscova si nici de tarile membre ale Pactului de la Varsovia. In consecinta, Uniunea Sovietica si aliatii sai din lagarul socialist vor pune capat Primaverii de la Praga la mijlocul lunii august 1968.

Mai exact, in noaptea de 20 spre 21 august 1968, tarile Pactului de la Varsovia au invadat Cehoslovacia. Aproximativ 500.000 de soldati si 7000 de tancuri au permis sovieticilor sa ocupe Cehoslovacia in de 24 de ore. Avioane militare sovietice au luat cu asalt aeroportul din Praga. Cehii nu au putut respinge acesta invazie. Orice forma de rezistenta armata a fost inabusita imediat. Asadar, cehii au reactionat subversiv. Timp de o saptamana, Radio Praga Libera, un post de radio clandestin, a facut cunoscuta lumii intregi agresiunea militara a URSS fata de Cehoslovacia. Alexander Dubček nu va fi indepartat de la putere imediat. El va ramane in functia de Secretar General al Partidului Comunist cehoslovac pana in aprilie 1969. Ca urmare a invaziei sovietice, mai mult de 70.000 de cehi au ales exilul. Singura tara care nu a participat la acest act de agresiune a fost Romania. De ce? Vom afla duminica, in primul episod al celui de-al doilea sezon „Omul si timpul” de la TVR 1.

Odata cu reprimarea Primaverii de la Praga, sovieticii au aratat ca pot interveni oricand, in orice tara socialista, atunci cand autoritatea lor este contestata.

Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre si a vecinilor nostri sunt cercetate si dezvaluite in emisiunea-document a Televiziunii Romane „Omul si timpul”. Pe parcursul a zece episoade ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste, „Omul si timpul” continua sa ne introduca in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului. Emisiunea se vede duminica, de la ora 19:00, la TVR 1.