Ati auzit vreodata pe cineva spunand ca „el este un adevarat Don Juan” sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referinta punctuala la un personaj afemeiat pe nume Don Juan din piesele lui Lord Byron. Acest personaj fictiv este cineva pe care generatia actuala l-ar eticheta drept „jucator”. Don Juan descrie un comportament sexual compulsiv numit „hipersexualitate”.
Cine a fost Don Juan?
Don Juan este un personaj notoriu intr-o poveste spaniola. Don Juan insusi reprezinta operele epice ale lordului Byron. Potrivit lui Byron, Don Juan nu este un afemeiat, ci cineva care este usor sedus de femei. Don Juan este un barbat pofticios, este intotdeauna iubit si atras cu usurinta de femei. Potrivit povestii, el este iubitul dedicat lui Haidee si Leila. In poveste, el se angajeaza intr-o aventura cu Julie, prietena mamei sale. Mai tarziu, cand aventura lor este expusa, mama lui Don il trimite intr-o aventura pentru a obtine unele valori morale si pentru a cauta claritate in viata. Voia ca fiul ei sa vada ca viata are mult mai multe de oferit.
In timpul aventurii sale, Don Juan a intalnit si a intretinut relatii cu nenumarate femei. Este atat de fermecator incat nici nu trebuie sa munceasca pentru a seduce o femeie. Femeile din jurul lui incearca sa faca tot posibilul sa-l faca sa se indragosteasca de ele. Termenul „Don Juanism” este creat pornind de la acest barbat fermecator.
Hipersexualitatea = Complexul Don Juan?
Potrivit psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), hipersexualitatea este o constrangere coplesitoare de a face sex sau de a te bucura de erotism. Hipersexualitatea este ca o senzatie de pofta pentru corpul tau. “Pentru a o exprima in termeni simpli, ganditi-va ca ati fi in mijlocul unui desert si nu aveti de unde sa faceti rost de apa. Veti incepe sa va deshidratati odata cu trecerea timpului. Dupa cateva ore, veti simti ca ati face absolut orice pentru a bea putina apa. In acelasi context, o persoana care este diagnosticata cu hipersexualitate face orice pentru o partida de sex, adica tanjeste dupa sex. Persoana respectiva depaseste orice limite pentru sex si placerea sexuala. Ce declanseaza hipersexualitatea? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, e bine sa intelegem inca un termen numit tulburare bipolara. Ambele conditii sunt mari si complexe. Prin urmare, sa ne concentram doar asupra definitiei deocamdata. Tulburarea bipolara este o tulburare serioasa de personalitate, la fel ca orice alte afectiuni medicale. In tulburarea bipolara, un pacient experimenteaza maxime majore si minime majore. La fel ca medicamentele care te fac sa te simti „mai bine, mai relaxat”, pacientii bipolari experimenteaza „maxime” si „minime” majore in viata lor de zi cu zi”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Ce este complexul Don Juan?
Complexul Don Juan, cunoscut si sub numele de „Don Juanism“, este o tulburare care se refera la dorinta unui barbat de a cauta permanent noi parteneri sexuali. Un barbat activ sexual care se gandeste in mod constant la modalitati de a fi intim cu femeile, cu singurul scop de a avea contact fizic sexual si de a se angaja intr-o relatie „fara angajamente si responsabilitati”, prezinta ceea ce specialistii numesc „complexul Don Juan“. Poate fi considerat in mod corespunzator ca o dependenta sexuala. Dar acesta ar fi un termen general care include si femeile cu aceeasi afectiune.
“Don Juanismul nu este o tulburare genetica sau o caracteristica mostenita de la parinti. Mai degraba acest lucru se dezvolta cu timpul. De exemplu, poate incepe sa se manifeste in momentul in care cineva se simte bine cu partenerul sexual, dar isi da seama ca vrea ceva mai mult si diferit. Aceasta afectiune este potential daunatoare pentru un barbat. Motivul este ca, daca cineva sufera de complexul Don Juan, tanjeste in permanenta dupa sex si cauta noi partenere cu care sa faca sex. Avand in vedere faptul ca barbatul poate trece peste orice limite pentru a face sex, este obligat sa faca alegeri care pot avea efecte catastrofale in viata sa. Suferind de complexul Don Juan, el cauta si gaseste intotdeauna o alta partenera pentru noi experiente sexuale si distruge orice sansa de a avea o relatie decenta, stabila, bazata pe iubire, cu orice femeie. Don Juanismul arata, de asemenea, un semn de instabilitate. Aceasta inseamna ca un barbat care poseda astfel de caracteristici nu va putea aprecia o relatie angajata si monogama cu o femeie. In cazul sau, dorinta sexuala depaseste posibilitatea intimitatii si a iubirii”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Semne de Don Juanism
• Nu a avut niciodata relatii lungi si serioase;
• Nu se poate abtine sa se tot uita in stanga si in dreapta, transmitand dorinta si provocare femeilor din jur;
• Are carisma – stie exact ce vrei sa faca sau sa-ti spuna pentru a te cuceri;
• Evita discutiile despre relatie;
• Este greu de gasit, el este de obicei cel care te suna atunci cand vrea el sa va vedeti;
• Are multe „amice” in agenda telefonica si/sau pe retele de socializare, cu care vorbeste destul de ”dragastos”
• Grabeste lucrurile – un Don Juan iubeste provocarea, dar nu are nici un fel de scrupule sa te preseze subtil sa i te oferi daca nu ajungi in patul sau o vreme mai lunga, deoarece acesta este de fapt scopul lui;
• Nu este cu adevarat interesat de tine – prefera conversatiile de suprafata, amuzante sau legate de subiecte generale, nu este interesat de ideile, emotiile, nevoile si visurile tale. Desi pare ca te asculta foarte atent, este cu mintea intr-un cu totul alt loc si doar te aproba dragut.
• Prietenii sai (daca apuci sa-i cunosti) nu te vad ca pe o posibila noua membra in grup – te trateaza ca pe „fata cea noua”, deoarece se asteapta sa nu te vada de prea multe ori cu el.
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu