Comunicate

Festivalul International de Teatru de la Sibiu a decernat stelele pe Aleea Celebritatilor: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan si Yoshi Oida pentru anul 2021 si Denis O’Hare, Jan Lauwers si Helmut Stürmer pentru 2020

Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) a decernat, in acest week-end, stelele pe Aleea Celebritatilor din Sibiu, o structura asociata a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, conceputa ca un spatiu de recunoastere a contributiilor pe care personalitati marcante ale culturii si artei si-au adus-o in aceste domenii. Ceremonia de decernare a stelelor a avut loc pe Aleea Celebritatilor din Sibiu, unde au fost prezenti Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis O’Hare, Helmut Stürmer, diplomati, invitati speciali, care la finalul serii au participat la Gala Celebritatilor, un eveniment dedicat acelorasi personalitati care au fost distinse cu stele.
In conditiile in care anul trecut FITS s-a desfasurat in mediul online, la editia de anul acesta au fost decernate stelele pentru doua editii ale FITS: Denis O’Hare, Jan Lauwers si Helmut Stürmer pentru 2020 si Charlotte Rampling, Israel Galvan, Akram Khan si Yoshi Oida pentru editia anul 2021.
Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si directorul general al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), a deschis ceremonia de acordare a stelelor. In mod simbolic fiecare stea este oferita de catre un partener sau sponsor de traditie al Festivalului.
Prima stea i-a revenit lui Denis O’Hare, stea oferita de KEEP CALLING. „Actor de teatru, film si televiziune, cantaret si autor de piese, premiat si nominalizat pentru cele mai importante distinctii ale Americii, Denis O’Hare primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru opera sa impresionanta care inglobeaza temele mari ale umanitatii, dar si diversitatea caracterelor pe care le aduce la viata” – Constantin Chiriac.
Jan Lauwers a primit o stea pentru editia 2020, stea oferita de AUTOKLASS. Artistul nu a fost prezent, in numele lui a primit premiul Emile Lansman, fondator si director Lansman Editeur. „Una dintre cele mai provocatoare personalitati ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oara la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru cei 30 de ani de pionierat intre „a juca” si „a interpreta”, pentru creatia sa atat de speciala recunoscuta de publicul si critica de specialitate europeana prin nenumarate premii” – Constantin Chiriac.
Helmut Sturmer a primit, de asemenea o stea pentru anul 2020, stea oferita de RAIFFEISEN BANK. „Creator de spatii de joc in teatru, film si opera, in Romania, Europa, SUA, Australia si America de Sud, alaturi de nume sonore ale regiei contemporane, Helmut Stürmer primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru spectacolele unice carora le-a dat viata impreuna cu Liviu Ciulei, Roberto Ciuli, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Andrei Serban, Silviu Purcarete si altii si pentru prietenia creatoare pe care a daruit-o artistilor de toate varstele” – Constantin Chiriac.
Alte patru personalitati au primit stele pentru FITS 2021.
Israel Galvan a primit o stea oferita de THERME. „Aclamat de publicul de pretutindeni, onorat cu numeroase premii nationale si internationale, inclusiv National Dance Award UK si New York Bessie Performance Award, invitat la cele mai importante festivaluri din lume, Israel Galvan primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru contributia majora adusa la dialogul dintre arte si artisti, ca dansator si coregraf” – Constantin Chiriac.
Yoshi Oida a fost, de asemeneam distins cu o stea oferita de JTI, premiul fiind ridicat de academicianul George Banu. „Actor, scriitor, profesor, cercetator, regizor de teatru, opera si film, Yoshi Oida primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru contributia sa impresionanta la creatia, excelenta si dialogul in artele spectacolului in secolele 20 si 21” – Constantin Chiriac.
Akram Khan a primit o stea oferita de UNICREDIT BANK, distinctia fiind primita in numele sau de E.S. Dl. Andrew James Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania. „Unul dintre cei mai apreciati artisti ai momentului, creator de productii de mare succes cu nume celebre in dialog, precum Sidi Larbi Cherkaoui, Sylvie Guillem, Israel Galvan, Juliette Binoche, creator al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, Akram Khan primeste o stea pe Aleea Celebritatilor pentru extraordinara forta a imaginatiei cu care a nascut creatii unice la nivel planetar” – Constantin Chiriac.
Charlotte Rampling a primi o stea pe Aleea Celebritatilor, oferita de BRD – Groupe Société Générale. „Una dintre cele mai stralucitoare artiste ale lumii, distinsa cu zeci de premii, model, cantareata, actrita de teatru si film, ajunge astazi la Sibiu. Este greu sa alegi dintre filmele, spectacolele si premiile pe care le-a primit. A lucrat cu Luchino Visconti, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch, François Ozon, i-a avut parteneri pe Yul Brynner, Franco Nero, Peter O’Toole, Sean Connery, Paul Newman, Charlotte Rampling primeste astazi o stea pe Aleea Celebritatilor de la Sibiu pentru una dintre cele mai importante cariere de artist din lume” – Constantin Chiriac.
Gala Celebritatilor, o ceremonie devenita traditie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, i-a reunit pe artistii distinsi cu stele, alaturi de invitati, parteneri, in cadrul unui eveniment de recunoastere si de celebrare a contributiei pe care personalitatile distinse cu stea pe Aleea Celebritatilor din Sibiu si-au adus-o la imbogatirea artei si a culturii.
Cea de-a XXVIII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, din perioada 20-29 august 2021, se desfasoara cu tema „Construim speranta impreuna” si are o tripla dimensiune – fizica, hibrida si online.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE