Home » „Aceste solutii digitale provenite din Romania vor face cu adevarat diferenta” Ambasada Germaniei la Bucuresti si Code for Romania / Commit Global au prezentat proiectul „Infrastructura digitala de asistenta umanitara”
Comunicate

„Aceste solutii digitale provenite din Romania vor face cu adevarat diferenta” Ambasada Germaniei la Bucuresti si Code for Romania / Commit Global au prezentat proiectul „Infrastructura digitala de asistenta umanitara”

Bucuresti, 28 mai 2024: Accesul rapid la ajutorul umanitar este crucial intr-o situatie de criza. Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania finanteaza cu 1,35 milioane de euro proiectul „Infrastructura digitala a asistentei umanitare” al organizatiei Code for Romania / Commit Global pentru construirea unei platforme globale. Proiectul a fost prezentat astazi la resedinta Ambasadorului Republicii Federale Germania la Bucuresti, E.S. Dr. Peer Gebauer, in parteneriat cu Code for Romania / Commit Global.
La eveniment au participat aproximativ 70 de reprezentanti ai autoritatilor romane, organizatii internationale, ambasade, companii, ONG-uri si institutii publice. Germania si-a reiterat angajamentul de a sprijini si extinde aceasta initiativa importanta, recunoscand potentialul transformator al proiectului „Infrastructura digitala de asistenta umanitara” in revolutionarea modului in care populatiile vulnerabile beneficiaza de ajutor.
Invitat la eveniment, Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Interne si sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a impartasit cateva perspective valoroase si a subliniat importanta unor astfel de initiative in lumea actuala, fiind urmat de Andrei Tarnea, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din Romania.
Proiectul este deja implementat in alte zone critice ale lumii: in Armenia, ca raspuns la criza refugiatilor care parasesc Nagorno-Karabah; in Republica Moldova, pentru prevenirea crizelor cauzate de dezastre naturale si pregatirea populatiei; in Orientul Mijlociu, pentru pozitionarea ecosistemului in regiune in Liban si Iordania; in America Centrala si Latina, fazele initiale de implementare pentru sprijin in situatii de criza; in Africa, prin parteneriatul strategic semnat cu Alianta Panafricana pentru Cetatenie, ce acopera tari din intreaga Africa. Gratie sprijinului Ministerului federal german al Afacerilor Externe, interventia umanitara va continua sa se transforme la nivel global.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a elogiat proiectul drept un exemplu impresionant al modului in care solutiile digitale pot fi utilizate pentru a optimiza eforturile umanitare: „Germania este onorata sa sprijine Infrastructura digitala de asistenta umanitara cu 1,35 milioane de euro. Accesul imbunatatit la ajutorul umanitar prin construirea unei infrastructuri digitale conectate global va avea un efect
extraordinar. Cei aflati in nevoie vor putea primi ajutor mult mai repede si mai eficient, asa cum s-a vazut in etapa pilot a proiectului care i-a sprijinit pe refugiatii ucraineni la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. As dori sa le multumesc secretarului de stat Dr. Arafat si echipei sale, Ministerului Afacerilor Externe si tuturor reprezentantilor organizatiilor internationale si societatii civile pentru eforturile lor conjugate. Sunt extrem de impresionat de munca depusa de Code for Romania / Commit Global. Efortul lor ne arata cum anume, prin solutii software inteligente si prin angajamentul tuturor partilor interesate si implicate, poate fi coordonat mai bine ajutorul umanitar si vietile pot fi salvate. Aceste solutii digitale provenite din Romania vor face cu adevarat diferenta”.
Bogdan Ivanel, fondator si presedinte al Code for Romania/ Commit Global, a subliniat importanta proiectului in lumea de astazi: „Am demonstrat in Romania ca o tehnologie bine conceputa, bine construita si implementata cu atentie la nevoile celor de pe teren poate salva vieti. Si nu numai ca poate salva vieti, dar salveaza si protejeaza vieti la scara larga. Prin intermediul Commit Global, am dus modelul la un nivel global pentru a corespunde crizelor de astazi. Viziunea din spatele Commit Global este viziunea unei infrastructuri umanitare globale comune. De ce comuna? Pentru ca nu avem resursele necesare pentru a continua sa lucram in silozuri. Fiecare tara pentru sine, fiecare ONG pentru sine, fiecare agentie ONU pentru sine. Pur si simplu nu avem resurse financiare si suficient know-how pentru toate. Commit Global este o incercare de a distila know-how-ul si capacitatea de raspuns digital in domeniul umanitar intr-o singura organizatie menita sa le serveasca pe toate celelalte, realizand o economie de scara si eficienta la costuri mult mai mici. (…)
Aceasta este viziunea care ne-a adus alaturi de guvernul federal german. O metoda si o viziune nascute in Romania este dusa la nivel global prin parteneriatele noastre si prin sprijinul Ministerului german de Externe. (…) Si datorita sprijinului german vedem deja rezultatele. O mare parte din infrastructura este deja redistribuita chiar acum in locuri atat de diferite: Moldova, Armenia, Cipru, Liban, Mexic sau Iordania – si numim doar cateva. (…)
Oricat de dedicati am fi, nu putem realiza ceva atat de ambitios fara parteneri la fel de indrazneti si vizionari. Prin urmare, ne bazam pe Germania, dar si pe voi toti. Depinde de noi. Impreuna.” Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat si sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a impartasit cateva perspective importante si a subliniat necesitatea unor astfel de initiative in lumea contemporana: „Da, avem nevoie de instrumente pentru a putea servi si lucra cu populatia care are nevoie de ajutorul nostru. Raspunsul ucrainean a fost unul dintre cele mai bune exemple. Romania a avut cu adevarat o abordare bazata pe intreaga societate, o abordare integrala a societatii in timpul crizei ucrainene, iar aici, societatea civila a devenit parte a raspunsului nostru si un partener extrem de important in modul in care am lucrat cu refugiatii ucraineni. Si ceea ce a facut Code for Romania a fost exact ceea ce spunea si ambasadorul Dr. Gebauer: ne-a oferit o platforma de tip onestop- shop pentru toti cei care erau desemnati sa ofere sprijin pentru refugiatii ucraineni, iar acest lucru ne-a facut viata mult mai usoara. As spune, nu viata noastra ca furnizori, ci viata lor ca oameni care au nevoie si care vor sa stie de unde pot obtine totul, fie ca e vorba de locuinte, fie ca e vorba de un anumit tip de ajutor, fie ca e vorba de diverse materiale de care au nevoie. Totul era acolo, chiar si pentru noi, pentru guvern. (…) As spune ca sprijinul pe care Germania il acorda este o dovada a validitatii a ceea ce a facut Code for Romania pentru Romania pana acum. Stim, de asemenea, ca acum au un sediu in Olanda, exista sprijin din partea Frantei, lucreaza cu Libanul, lucreaza cu Iordania, deci din acest punct de vedere cred ca vedem deja povestea de succes care se intampla. Si sprijinul din partea Germaniei va face ca acest lucru sa fie si mai puternic in viitor.”
Dl. Andrei Tarnea, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat, de asemenea, ca „Tehnologia schimba societatea in moduri atat de profunde, incat nicio dimensiune a muncii sau a vietii noastre nu ramane neatinsa. Astfel, guvernele, societatea civila si sectorul privat trebuie sa se adapteze; noi suntem mai lenti, dar Code for Romania se descurca bine in acest sens. Exista parti ale societatii noastre civile in care se intalnesc seturi specifice de competente, cunostinte si un mod diferit de a privi provocarile. Asta ne lipseste noua, guvernelor.
Poate ca avem talentul, poate ca avem perseverenta, poate ca avem incapatanarea uneori – sau vointa politica sau voturile, pentru a face efectiv aceste lucruri, dar ne lipseste acel fel de combinatie de factori care sa ne permita sa fim eficienti. Si, asa cum spunea mai devreme secretarul de stat Dr. Arafat, sa o facem inainte de a se produce dezastrul, dezastrul sau nevoia. Code for Romania activeaza in sectorul managementului dezastrelor, dar nu este singurul lor domeniu de actiune.
Astfel, ajungem la punctul principal al motivului pentru care ministrul Afacerilor Externe a semnat recent, acum cateva saptamani, un acord de cooperare cu organizatia Code for Romania si, mai ales,
Commit Global, pentru a pune la dispozitie ceea ce putem aduce noi la masa. Noi putem aduce la masa reteaua de ambasade, sprijinul nostru in extinderea globala. Dar de fapt este vorba literalmente de aii insoti in primii pasi si a deschide usa. Restul este munca lor.”
Code for Romania, organizatie non-guvernamentala din Romania, este cea mai mare organizatie de tehnologie civica din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016 identifica probleme sociale sistemice si generalizate si construieste infrastructura digitala gratuita de care societatea are nevoie. Misiunea organizatiei: sa ajute la rezolvarea cat mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Pana acum, Code for Romania a dezvoltat peste 60 de solutii digitale vitale pentru Romania, inclusiv infrastructura digitala pentru gestionarea crizei Covid-19 si a crizei refugiatilor din Ucraina. Commit Global deruleaza munca internationala a Code for Romania. Obiectivul sau ca prima organizatie neguvernamentala globala de tehnologie civica este sa furnizeze gratuit o infrastructura digitala globala, astfel incat organizatiile guvernamentale, internationale si civile sa poata oferi sprijin mai rapid si mai bine coordonat in urma catastrofelor umanitare. Gratie proiectelor anterioare, au fost deja sprijinite peste 20 de milioane de persoane. Romania exporta solutii digitale care vor ajuta totodata sute de mii de ONG-uri din intreaga lume.