Comunicate

Adelin Petrisor este „pe urmele ISIS, in Siria”! De luni, in „Telejurnalul” TVR 1

In premiera pentru Romania, reporterul special al Stirilor TVR a filmat in cea mai periculoasa zona de pe glob, discutand cu teroristi ISIS si cu sotii ale acestora. Reportajele se vad din 15 noiembrie, de luni pana duminica, in „Telejurnalul” TVR 1 de la ora 20:00.

La doi ani de la infrangerea ISIS, zeci de mii de jihadisti si familiile lor sunt in continuare in inchisorile si taberele kurzilor din nord-estul Siriei. O echipa a Televiziunii Romane, formata din reporterul de razboi Adelin Petrisor si operatorul Mihai Florea, a stat de vorba cu oameni acuzati ca au luptat pentru ISIS si cu sotiile acestora, femei provenite din tari occidentale. Reportaje in premiera pentru Romania, din poate cea mai fierbinte zona a lumii, se vad in fiecare seara, in perioada 15-21 noiembrie, in principala editie a „Telejurnalului” TVR 1.

„Sunt 60.000 de oameni blocati intr-un  no man’s land.  Cei mai multi sunt sirieni si irakieni, dar sunt oameni si din alte peste 50 de tari, precum Franta, Suedia, Canada, Elvetia, Marea Britanie, Belgia etc. Occidentul nu ii vrea inapoi, iar kurzii care ii pazesc ii vor plecati. Sunt convinsi ca, crescand acolo, copiii teroristilor vor fi mai indarjiti, mai sangerosi si chiar mai pregatiti decat parintii lor”, explica Adelin Petrisor, cel care semneaza reportajele adunate sub titlul „Pe urmele ISIS, in Siria”. De altfel, ingrijorarea acestora nu este deloc nefondata, dat fiind ca „numai in ultimul an, in interiorul taberelor din Al Hol si Al Roj, locurile in care kurzii si arabii din Fortele Democratice Siriene tin familiile jihadistilor DAESH, au avut loc 103 de asasinate. Unele dintre ele avand ca victime chiar copii”, mai spune jurnalistul.

Mii de femei nu-si mai doresc decat sa isi ia copiii si sa se intoarca in tarile pe care candva le-au parasit si care acum nu mai doresc sa stie de ele. Vinovate de a se fi indragostit de barbatii nepotriviti, isi cresc acum copiii cu paine si apa, in conditii greu de imaginat, intr-un loc unde acestia risca sa se transforme in teroristii de maine. Echipa TVR a adunat marturii incredibile din aceste tabere, pe care le vom afla in „Telejurnalul” de la ora 20:00, la TVR 1. Si tot atunci, patrundem in inchisorile kurzilor, unde jihadistii, nejudecati de ani de zile, isi spun propriile versiuni ale povestilor.

„Sa ajungi in nord-estul Siriei nu e tocmai usor. Nu te suna cineva sa iti propuna sa mergi acolo…”, glumeste reporterul TVR, marturisind ca a intrat in Siria dinspre Irak, printr-un punct de frontiera nerecunoscut oficial. „De contactele si calauzele pe care le gasesti depinde nu doar reusita reportajelor pe care ti le propui, ca jurnalist, ci, uneori, chiar viata”, mai spune Adelin Petrisor.

TVR este prima televiziune din Romania care aduce imagini din taberele controlate de Fortele Democratice Siriene, dintr-o tara aflata de peste 10 ani in razboi. La nivel mondial, si-au mai aratat interesul si au relatat despre acest subiect agentii si institutii media precum AP, CNN, BBC sau Reuters. Din 15 noiembrie, timp de o saptamana, in cadrul „Telejurnalului” TVR 1 de la ora 20:00, vom fi, alaturi de Adelin Petrisor si Mihai Florea, „Pe urmele ISIS, in Siria”.