Comunicate

Dezastrul de la Ocolis, o noua fila in „Dosar Romania”

Timp de cinci ore, peste comuna Ocolis din Alba au cazut peste 270 de litri de precipitatii pe metru patrat. Urmarile calamitatilor din luna iulie le aflam de la realizatoarea Cristina Tilica, pe 14 noiembrie, de la ora 18:00, la TVR 1.

Catastrofele naturale care au avut loc in lume in acest an nu au ocolit nici Romania. Inundatii devastatoare au lovit puternic mai multe tari din Europa. In Romania, comuna Ocolis din judetul Alba a fost maturata de ape si izolata de restul lumii. Dezastrul din luna iulie s-a abatut asupra oamenilor in timpul ploilor torentiale ce au produs doua viituri la cinci zile distanta una de cealalta. Zeci de case au fost inundate, mai multe drumuri si retele de utilitati au fost distruse. Ce a lasat in urma dezastrul de la Ocolis si in ce masura au reusit locuitorii comunei sa se ridice din loviturile primite ne spune realizatoarea Cristina Tilica, in reportajul pe care il semneaza pentru „Dosar Romania”, duminica, 14 noiembrie, de la ora 18:00, la TVR 1.

„La trei luni dupa dezastrul provocat de inundatii, ne-am intors in comuna Ocolis. Afectati de potopul apelor care le-a distrus bunurile, oamenii din Ocolis povestesc ca nu au reusit sa-si repare casele, nici drumurile, nici sa isi invinga teama de ploi torentiale si retraiesc, povestind, momentele socante prin care au trecut atunci”, ne spune realizatoarea Cristina Tilica.
In locul care spune o poveste dureroasa, martorii evenimentului din Ocolis ne impartasesc cum s-au impacat cu dezastrele venite din cer, cu deznadejdea, dar si neputinta de a trai o viata lipsita de griji cand vremea se schimba subit.

Bolnav si cu o semipareza pe partea stanga a corpului, aparuta in urma unui accident vascular, Ion Popa locuieste singur in comuna Ocolis de mai bine de 20 de ani. Prima viitura provocata de ruperea de nori l-a gasit singur acasa, neputincios in fata valtorii de apa care il blocase in bucatarie. La randul ei, cand a vazut ca apele involburate urca pana la etajul 1 al casei, Valeria Onet a crezut ca apa ii va aduce sfarsitul. Localnicii spun ca doar o minune dumnezeiasca a facut ca nimeni sa nu isi piarda viata.

Cum necazul nu vine niciodata singur, dezastrul s-a abatut a doua oara peste Ocolis, iar comuna a fost din nou inecata de ploi si viituri. Din unele case au ramas doar acoperisurile, iar pe drumurile rupte de suvoaie abia se mai putea merge.
Dezastrul a lasat in mintea si sufletul localnicilor teama si panica producerii unor noi inundatii. Ploile si vijeliile au distrus trei case, iar peste 20 au fost grav avariate. Zeci de persoane au fost evacuate din fata apelor revarsate. Timp de cinci ore, peste Ocolis au cazut peste 270 de litri de precipitatii pe metru patrat. A fost un prim efect in Romania al aceluiasi ciclon devastator care a provocat in Germania inundatii de o violenta nemaivazuta in ultimul secol, care a luat viata a peste 100 de persoane. Si in Romania vremea se schimba de la an la an, de la o zi la alta. Noi regiuni sunt vizate de coduri rosii de inundatii si de furtuni.

Care e soarta romanilor loviti de aceste calamitati? Ce sanse au sa intre in iarna cu un acoperis deasupra capului? Isi vor putea reveni vreodata pe deplin din trauma pe care au trait-o? Aflam mai multe pe 14 noiembrie, la „Dosar Romania”.
In fiecare duminica, de la ora 18:00, TVR 1 scoate la lumina cate o fila din „Dosar Romania”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul si, poate, viitorul acestei tari.

Realizator: Maria Cristina Tilica
Director de imagine: Claudiu Petringenaru
Producator: Razvan Butaru