Comunicate

„Adevaruri despre trecut” patrunde in lumea inchisa a gimnasticii de performanta

Documentarul „Fabrica de 10″, realizat de Irina Luca, intra in culisele sportului cu cele mai multe medalii olimpice din epoca dictaturii comuniste. Povesti despre infometare, batai, jigniri, antrenamente istovitoare incep sa iasa la iveala. Cele doua episoade se vad la TVR 1 pe 20 si 27 octombrie, de la ora 22:00.

Din 6 octombrie, seria de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism ne propune editii in premiera la TVR 1. In urmatoarele doua saptamani, pe 20 si 27 octombrie, emisiunea „Adevaruri despre trecut” patrunde in lumea inchisa a gimnasticii de performanta.

„In epoca dictaturii comuniste, gimnastica, sportul cu cele mai multe medalii olimpice era, pentru privitori, prilej de mandrie si bucurie nationala. Cand admiram sariturile incredibile, gratia, concentrarea gimnastelor si ascultam emotionati Imnul Romaniei, nu banuiam abuzurile din spate. Astazi, povesti despre infometare, batai, jigniri, antrenamente istovitoare incep sa iasa la iveala” – Irina Luca, realizator al documentarului „Fabrica de 10″.

„Cred ca am iertat foarte mult din ce s-a intamplat atunci, dar nu uit”, marturiseste Georgeta Gabor, fosta gimnasta care a facut parte din Lotul Olimpic de la Montreal.

Dupa ce a studiat arhivele Securitatii si ale Ministerului de Externe, cele 36 de volume din Dosarul „Problema Sport”, istoricul Stejarel Olaru a scris cartea „Nadia si Securitatea”, povestea paienjenisului de informatori si decidenti politici din jurul sportivei.

Intrebat cat de politizata era gimnastica in Romania, Stejarel Olaru raspunde: „Totul era politizat, nu doar gimnastica. Asa era construit sistemul. Ganditi-va ca Ceausescu ajunsese sa indice cate medalii sa castige un sportiv sau o echipa care participa la un campionat international. Am aflat, de exemplu, ca la sfarsitul anilor ’70, Elena Ceausescu obisnuia sa indice ca Nadia sa aduca „vreo 2 – 3 medalii de aur”. Atata timp cat sportul facea excelenta, nu numai in gimnastica, ci si in fotbal, tenis, handbal, Nicolae si Elena isi dadeau cu parerea, iar parerea lor se transforma in obiectiv politic”.

Pentru „Fabrica de 10″, documentarul pe care TVR 1 il va difuza in doua parti in emisiunea „Adevaruri despre trecut”, Irina Luca a stat de vorba cu foste gimnaste olimpice si antrenori.

Iar daca pentru Anca Grigoras, acum Presedinta a Comitetului Tehnic Feminin al „European Gymnastics”, „gimnastica a fost o mare familie”, pentru Georgeta Gabor, a fost un lung sir de abuzuri: „Cand te coborai de pe podium si te urcai in masina, intrai in aceeasi rutina: la fel n-am mancat in seara aceea. (…) Te cantarea de doua ori, de trei ori pe zi, de 4 ori. Si daca beai o gura de apa, era normal ca 5 grame sa se vada (…) Nu tinea nimeni cont de noi, nu te intreba nimeni daca ti-e rau sau ti-e bine, daca iti doresti sau nu iti doresti ceva, daca esti sanatos sau nu… Nu, tu erai bun pentru a obtine niste rezultate. Si a culege altii niste lauri.
Fiecare, cumva, eul il avea satisfacut. Fiecare dintre cei din jurul nostru. De la parinti, profesori, antrenori, conducatori. Fiecare, la un anumit nivel, a primit ceva pentru rezultatele astea”.

Iar povestile sunt completate, in documentar, de multiplu medialiata la Jocurile Olimpice de vara din 1984 de la Los Angeles, Katy Szabo: „Bataile faceau parte din program. Cat am fost mica, ma gandesc ca asa o fost sistemul. Dar niciodata nu mi-am pus intrebarea: Oare asa trebuie facut? Poate era in program. Nu stiu”.

„O poveste are intotdeauna trei versiuni” – scrie Nadia Comaneci in autobiografia „Scrisori catre o tanara gimnasta”: „Versiunea ta, a mea si adevarul”.

„Versiunea Nadiei nu apare in documentar. Invitata sa vorbeasca despre ce a insemnat gimnastica romaneasca inainte de 1989, Nadia a raspuns ca isi aminteste foarte putin, doar anumite participari la competitii internationale”, precizeaza Irina Luca, realizatoarea documentarului.

Cele doua parti ale documentarului „Fabrica de 10″ vor putea fi urmarite sub genericul „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1, miercuri, pe 20 si 27 octombrie, la ora 22:00.

Realizator: Irina Luca
Producator: Raluca Rogojina