Home » Colinde, folclor, muzica clasica, religioasa, pop-rock sau lautareasca, in programele de Craciun la TVR 3
Comunicate

Colinde, folclor, muzica clasica, religioasa, pop-rock sau lautareasca, in programele de Craciun la TVR 3

Colinde, folclor, muzica clasica, religioasa, pop-rock sau lautareasca, in programele de Craciun la TVR 3

Editii speciale ale indragitelor programe ale postului, dar si transmisiuni directe ale slujbelor religioase, concerte si evenimente tematice pot fi urmarite in zilele din preajma Craciunului la TVR 3.

Pe 23 decembrie, de la 13:30, Carmen Tarnoveanu ne propune o editie speciala „Daruieste Romanie!”, in care colindatorii sunt artisti reprezentand diferite stiluri muzicale: Walter Ghicolescu, Cosmin Vaman si Alexandra Andrei, trupa de pop-rock Among the Filters si trupa de pop-rock Taylor.

Colindatorii vin la TVR 3 pe Drumul lui Lese. Copii din Campulung Moldovenesc si profesoara lor, Iustina Horga intra in studioul TVR pe 23 decembrie, de la ora 21:00, pentru a ne aduce, prin cantecul lor, multumire, echilibru, intelepciune. „Colindele, zicalile, horile patroneaza tineretea, marcheaza timpul Universului, ordinea in natura, succesiunea anotimpurilor si a orelor, dreptatea si pacea. Se canta si se danseaza intr-un moment privilegiat: bucurie, implinire, bogatie. Se ordoneaza lumea. Oamenii din comunitatile traditionale aduc lumina care se opune intunericului. Muzica colindelor este o impletitura cereasca si pamanteana a lumii. Melodiile poarta in ele pestritatura firii omenesti. Prin felul lor de a implini muzica, colindatorii se prind intr-un ritm al vesniciei. Colindatorii traiesc in doua lumi: una cosmica, cealalta pamanteasca. Cand n-or mai umbla oamenii a colida, s-a gata lumea”, ne impartaseste Grigore Lese din credinta lui.

Muzica de toate genurile se regaseste in programele TVR 3 de Craciun. Astfel, TVR Targu Mures ne invita la un Concert simfonic din cadrul Festivalului „Musical Celebration of Christmas”, prezentat in trei parti – 24 decembrie, ora 8:00, 25 decembrie, ora 10:00, respectiv 26 decembrie, ora 10.00. Concertul are ca tematica _barocul german, _in creatia compozitorilor Handel, Telemann si Bach. Dirijorul Nicolae Moldoveanu a revenit la Filarmonica de Stat Targu Mures intr-un program de concert variat, in care si-a asumat pe rand rolurile de clavecinist, organist si dirijor. Violonist, corepetitor, organist si, nu in ultimul de rand, dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un vast parcurs in lumea artistica internationala. A dirijat orchestre ca Filarmonica Regala din Liverpool, Filarmonicile din Zürich, Berlin, Dresda, München, Orchestra Radio din Olanda, BBC Philharmonic, Orchestrele Simfonice Nationale din Johannesburg si Melbourne, Opera din Toronto, Opera Galeza, Covent Garden si multe altele. Cu o vechime de peste 100 de ani, orga municipiului Targu Mures, una din cele mai mari si mai performante orgi romantice din Romania, a fost restaurata in primavara anului 2020, iar sunetul ei inaltator a fost din nou pus in evidenta in stagiunea trecuta a Filarmonicii de Stat prin intermediul aceluiasi dirijor si organist de talie internationala, Nicolae Moldoveanu.

Si in Ajunul Craciunului, la 13:30 fix, „Vine Cluju’ pe la noi”, adus de acelasi prezentator si realizator TVR Cluj, Sergiu Vitalian Vaida. Studioul emisiunii se transforma intr-un adevarat taram al sarbatorilor de iarna, decorat cu lumini stralucitoare si elemente specifice Craciunului. Gazda emisiunii primeste in studio colindatori talentati, care ne aduc traditionala bucurie a colindelor. Aflam de la ei povestile si traditiile din spatele colindelor lor. Momentul este imbogatit cu povesti emotionante si anecdotice, creandu-se o conexiune speciala intre colindatori, gazda si publicul de acasa. Editia speciala „Vine Cluju’ pe la noi!” invita telespectatorii TVR 3 intr-o calatorie autentica in universul bogat al traditiilor de iarna, o experienta inedita si plina de magia Craciunului.

La ora 16:00, TVR Craiova anunta ca e „Sarbatoare la zi mare”, printr-un concert de colinde din zona Mehedinti, cu Georgeta Corlan Enache si ansamblul „Bordeiasul”, din Baia de Arama, grupul „Mehedintenii” si atelierele de folclor ale ansamblului „Maria Tanase”.

„Caravana TVR 3”, ajunsa si ea la Craiova, ne incanta, de la ora 18:00, cu un spectacol de colinde desfasurat pe scena Teatrului National din Caracal, cu participarea unor interpreti de top ai folclorului romanesc: Claudia Torop, Polina Gheorghe, Anca Branea, Ion Dragan, Andra Saiu, Bianca Cionca, Ilie Caracas, Ionela Bran, Camelia Chereches, Ana Maria Deaconu, Liviu Olteanu, Ofelia Popovici, Florin Pirlan, Denisa Popescu, Luiza Turcu si, nu in ultimul rand, Gheorghita Nicolae, care este si prezentatorul evenimentului muzical. In spectacol sunt invitate sa participe si grupurile folclorice „Burnasul”, „Mandrutele de la Olt”, „Gorjanca”, „Dor de Romanati”, „Grecesti-Cernautesti” si „Rapsozii Oltului de Jos”.

Seara, de la ora 20:00, editiile speciale „Daruieste Romanie!” continua la TVR 3. Artistii invitati in platoul Televiziunii Romane de Carmen Tarnoveanu daruiesc cel mai frumos Craciun celor care ii privesc. Ne vom bucura de intalnirea cu indragitul Catalin Crisan, dar si cu cel mai nou proiect muzical – HipHopera, cu tenorul Alin Stoica, soprana Stephanie Radu si Bibanu, tenorul Alin Manzat si soprana Maria Madalina Constantin.

Si tot in seara de Ajun, Paula Seling ne aduce cele mai frumoase colinde din „Colindar”. Cea de-a XIV-a editie a evenimentului este difuzata la TVR 3 de la ora 22:00, sub genericul emisiunii „Cap de afis”. Concertul caritabil desfasurat la Filarmonica „Oltenia” din Craiova este prezentat de jurnalista TVR Craiova Simona Musuroi. Paulei Seling ii sunt alaturi in aceasta seara de poveste, intr-un program de colinde si cantece dedicate Nasterii Domnului: Corul Facultatii de Teologie din Craiova, soprana Renata Zamfir, solista Laura Dinu, Corul mimico-gestual „Anghelos” si Corul psaltic „Sf. M. Mc. Tatiana Diaconita”, din Craiova.

Slujba Nasterii Domnului in prima zi de Craciun o urmarim la TVR 3 in transmisiune directa de la Catedrala Greco-Catolica din Blaj, intr-o editie speciala „Lumina din Lumina”, de la 8:45.

Iar la ora 13:00, ne bucuram, pe 25 decembrie, de un „Concert de colinde romanesti”, organizat la Auditorium Maximum al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Concertul caritabil este un eveniment muzical festiv ce aduce in prim-plan traditia si atmosfera magica a sarbatorilor de iarna. Artisti talentati, acompaniati de orchestratiile specifice, creeaza o experienta memorabila, aducand in prim-plan bogatia si diversitatea muzicala a folclorului romanesc. Este un eveniment care imbina armonios traditia cu profesionalismul artistic, oferind publicului ocazia de a se bucura de frumusetea colindelor romanesti intr-un cadru elegant si spectaculos.

Colindele prelucrate si orchestrate de compozitorul Cristian Bence Muk sunt interpretate de: Diana Tugui, Tony Bardon, Cristian Hodrea, Corul Cappella Transylvanica si Orchestra Academica Transilvana in colaborare cu Corul si Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, sub bagheta dirijorului Cornel Groza. Pe scena este si Corul Junior VIP, condus de Anca Mona Marias. Amfitrioana evenimentului – Loredana Corchis, jurnalist TVR Cluj.

„Sarbatoare la zi mare” anunta TVR Craiova si pe 25 decembrie, de la 14:00, propunandu-ne sa cunoastem diversitatea in unitate a stilisticii interpretative zonale a Olteniei. Cantatul arhaic, cu taraf, cantece care stau la baza interpretarii specifice zonelor de interferenta, ne poarta prin toate judetele Olteniei. Fiecare stilist este ambasadorul subzonei etnofolclorice pe care o reprezinta, incercand sa aduca cel mai neaos si mai pretios mesaj prin cantec. Pe scena urca Orchestra si formatia de dansuri ale Ansamblului „Maria Tanase”, precum si solisti ca Niculina  Stoican, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Capitanescu, Marius Magureanu si multi altii.

Colinde ascultam si de la ora 18:00, cand „Caravana TVR 3” poposeste in judetul Bistrita-Nasaud. De Sarbatoarea Nasterii Domnului aflam povestea Portii Transilvaniei, prin traditiile si obiceiurile de iarna specifice zonei. Totodata, emisiunea realizata de Studioul TVR Cluj celebreaza oamenii-tezaur, patrimoniu viu al umanitatii: rapsodul popular Teodora Purja si mesterii populari Ana Bodescu si Nicolae Bacea.

Nu puteam ajunge la Bistrita fara a afla si povestea drumului ce porneste din localitate si uneste toata Romania. Anul acesta, Via Transilvanica a primit Premiul publicului pentru cel mai bun proiect de patrimoniu, la Gala European Heritage Awards.

La loc de cinste, pe tot parcursul emisiunii, sta Colinda, unul dintre cele mai vechi si indragite cantece populare romanesti, parte a patrimoniului mondial imaterial – UNESCO, iar invitat de onoare este episcopul ortodox al Europei de Nord, PS Macarie Dragoi, cetatean de onoare al judetului Bistrita-Nasaud.

TVR Timisoara intampina cea mai asteptata sarbatoare a crestinatatii cu cete de colindatori din Banat, Bihor si Hunedoara, dar si cu datini si obiceiuri din Bucovina, legate de Marele Praznic al Craciunului. „Sarbatoarea Craciunului!” vine la TVR 3 la ora 20:00 cu interpreti si grupuri din Banat si Ardeal, care aduc bucuria Craciunului prin cantec de sarbatoare: Scoala de Arte Timisoara, Grupul folcloric Lele de la Orastie, Ansamblul Floarea Barcaului – Bihor, Ansamblul Plaiurile Dornelor – Suceava si solistii Lorena Pascu, Liliana Laichici, Ioan Surdu, Ciprian Pop, Dumitru Teleaga si Voichita Suba.

Pentru ca spiritul romanesc nu poate exista fara voie buna si cantec de veselie, sarbatorim impreuna un Craciun de poveste, intr-o editie speciala a emisiunii „Din Arhiva TVR”, difuzata pe 25 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 3. Interpreti din toate colturile tarii, pastratori ai melodiilor autentice ne ofera bucuria magica a Craciunului. Aneta Stan, Viorica Flintasu, Elisabeta Turcu, Valeria Arnautu, Nicolae Datcu, Constantin Magureanu, Ioan Chirila, Petrica Pana si multi altii poposesc in casele noastre. Tot atunci, elevii Scolii de Arta Bucuresti ne arata ca dragostea pentru folclor nu are varsta. „Este o bucurie pentru mine sa pot aduce in casele tuturor iubitorilor de folclor un strop din magia sarbatorilor autentice. Caci nu exista sarbatoare romaneasca fara folclor si nici nu ar trebui sa existe. Atata timp cat ne cunoastem radacinile si suntem mandri de ele”, puncteaza Irninis Miricioiu, realizatorul emisiunii.

A doua zi de Craciun incepe, la ora 7:00, cu o editie speciala „Spirit si credinta”, de la TVR Craiova, ce ne propune sa ne aplecam cu smerenie si credinta asupra lucrurilor sfinte si importante pentru viata crestina, sa ne rugam pentru pace, implinire sufleteasca si mantuire. Cu ocazia Sfintelor Sarbatori, primim binecuvantarea si cuvintele pline de har din partea acad. dr. IPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

Colindele nu se opresc la TVR 3 nici marti, cand, la ora 18:00, „Colindam colinda cu Marius Zgaianu” si ale sale cantece bucovinene autentice, de iarna. Iar de la 19:00, acelasi studio TVR Iasi ne ofera un extraordinar „Recital Bogdan Simion si Lautarii de matase”. Ascultam muzica lautareasca veche, cantece culese din toata tara si ne bucuram de maiestria instrumentistilor. Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, culegator de muzica traditionala, lautar, este insotit de ai sai Lautari de matase: Victor Teioanu, Milan de la Bobesti, Costel Vasilescu, Nelu Raducanu si Gigel Mihai.

Ziua de 26 decembrie se incheie tot cu muzica. De la ora 20:00, realizatorii emisiunii „Cap de afis” de la TVR Targu Mures ne propun un „Concert vocal simfonic de Craciun”. Lucrari clasice si traditionale de Craciun, din repertoriul romanesc si international, sunt prezentate melomanilor intr-un concert vocal-simfonic extraordinar. Corul si orchestra Filarmonicii de Stat Targu Mures sunt reunite sub bagheta maestrului Horvath József, dirijor al Operei Maghiare si al Operei Nationale din Cluj-Napoca. Solisti: Mediana Vlad, soprana; Gabriel Gyarmati, trompeta; Lokodi Lehel, orga. ​