Comunicate

Aflam „Adevaruri despre trecut”, pe final de an, la TVR 1

Parenting. Cernobil. Minoritati, in Epoca de Aur. Trei episoade in premiera ale emisiunii ce prezinta marturii din istoria noastra recenta se vad pe 27, 28 si 29 decembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

La 33 de ani de cand romanii si-au castigat libertatea, amintirile vietii de dinainte de 1989 par tot mai estompate. Generatiile imbatranesc, iar tinerilor care nu au trait acele vremuri le sunt complet straine modul de viata, regulile, absurdul si riscurile permanente experimentate de parintii lor. Pentru a ca toate acestea sa nu fie uitate, iar viitorul sa fie eliberat de plaga comunismului, Televiziunea Romana ofera, in perioada 27-29 decembrie, trei episoade in premiera ale uneia dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistica. De marti pana joi, urmarim la TVR 1, de la ora 18.00, „Adevaruri despre trecut”. Cum se educau copiii in acea perioada, cum s-a informat populatia privind dezastrul de la Cernobil si cum au trait minoritatile nationale sub regimul Ceausescu aflam din cele trei editii pregatite de producatorul Raluca Rogojina pentru aceste zile.

Ce insemna parenting in anii ’70-’80, in Romania ceausista? Cat de alintati si cat de pedepsiti au fost adultii de azi in copilarie, cu ce valori, dar si cu ce frici au ramas? Ce nu ar aplica niciodata in educatia copiilor lor din ce-au trait ei? Care erau metodele de coercitie si care erau recompensele? Cat de mult se implicau atunci parintii in supravegherea si educarea copiilor? Cat de greu se crestea un copil in Romania anilor ’70-’80? Tuturor acestor intrebari si multor altora vor raspunde vedete, dar si oameni obisnuiti, care si-au trait bucuriile si amarul intr-o epoca smintita. Interlocutorii Ralucai Rogojina in editia „Adevaruri despre trecut” din 27 decembrie, intitulata „Parenting in Epoca de Aur”, sunt: Medeea Marinescu, Virgil Iantu, prof.univ. Lavinia Betea, Silvia Pasti, fost sef „Protectia Copilului”, UNICEF, respectiv Nina Botezatu si Marius Ciotei – mama si fiu.

Un episod dramatic din viata romanilor in comunism l-a reprezentat explozia reactorului nuclear al centralei atomoelectrice de la Cernobil, in primavara anului 1986. „Cernobil, un razboi informational” este episodul propus de realizatorul Raluca Bibiri si producatorul Raluca Rogojina pentru 28 decembrie, ora 18.00, la TVR 1.

Explozia a declansat o reconfigurare in plan geopolitic. Rivalitatea politico-economica dintre Est si Vest, peste Cortina de Fier, a constituit principalul motiv al ascunderii informatiei cu privire la accidentul din data de 26 aprilie, cu pretul pierderii a zeci de vieti umane si cu efecte medicale de durata. Decizia sovieticilor de a secretiza pe moment si apoi pe termen lung toate datele de interes public a generat o reactie similara pe intreg teritoriul Blocului Estic, iar Romania nu a facut exceptie. Cu riscul expunerii populatiei la norul radioactiv, autoritatile au urmat exemplul sovieticilor si au decis sa nu comunice la timp informatii importante legate de incident. Filmul „Cernobil, un razboi informational” propune reconstituirea firului evenimentelor pe baza documentelor de arhiva: cadrul geopolitic international, contextul decizional de la Bucuresti, gestionarea situatiei de catre responsabilii din teritoriu.

Fostul jurnalist TVR Nicolae Melinescu, Liviu Tofan, fost redactor-sef la Europa Libera, Catalina Curceanu, cercetator in fizica nucleara, Laboratori Nazionali di Frascati, Italia, respectiv prof. univ. Lavinia Betea ne ajuta sa ne formam o imagine cat mai clara a evenimentelor.

Despre „Conlocuitori in tara lui Ceausescu” ne vorbeste editia din 29 decembrie „Adevaruri despre trecut”. La preluarea puterii, comunistii porneau la drum cu o populatie maghiara de aproximativ 8 %, plasata majoritar in Transilvania si Banat.

Constitutiile din acei ani stabileau ca drept al natiunilor conlocuitoare – asa erau numite minoritatile – folosirea libera a limbii materne, atat in invatamant de toate gradele, cat si in carti, ziare, reviste si teatre. Deciziile luate la nivel inalt in statul comunist nu-i afectau prea mult pe locuitorii acestei zone. Traind impreuna si impartind frateste putinele resurse pe care le gaseau, romanii si maghiarii au ajuns sa se inteleaga si sa se respecte. Ba chiar sa se indragosteasca si sa formeze familii.

Anii ’80, insa, au adus modificari si in modul de abordare a drepturilor minoritatilor nationale. La capitolul restrictii, comunistii au actionat la fel, „fara deosebire de nationalitate, rasa, sex sau religie”.
Si, intrucat toti – „romani, maghiari, germani si alte nationalitati”, cum se spunea in epoca – sufereau aceleasi nedreptati din partea statului comunist, oamenii simpli din zona au depasit bariera lingvistica sau de apartenenta culturala, devenind solidari in rezistenta in fata dusmanului comun: regimul comunist.

Episodul semnat de Roxana Tarhon, realizator si Raluca Rogojina , producator, beneficiaza de aportul interlocutorilor: Daragus Attila, primar al comunei Turia, Boros Zoltan, fost realizator tv, Haller Béla, profesor de limba franceza si italiana, Novak Csaba Zoltan, istoric, Smaranda Enache, profesor de franceza, co-presedinte Liga Pro Europa, Szokoly Elek, publicist, Tomcsanyi Maria, fost realizator tv, Ioan Bolovan, istoric, H. Szabó Gyula, editor, din 1977, la Editura Kriterion, Gabor Tompa, regizor, din 1981, prof.univ. Lavinia Betea.

Arhiva TVR pastreaza marturii cutremuratoare despre realitatile anilor ceausisti. Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de carti. Dar Televiziunea Romana este unica detinatoare a istoriei ultimilor 50 de ani, in imagini. Realizatorii „Adevaruri despre trecut” vorbesc in imagini si comentarii despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente, dezvaluie intamplari pe care partidul le-a ingropat timp de 50 de ani in dulapul cu cadavre. In perioada 27-29 decembrie, de la ora 18.00, echipa coordonata de Raluca Rogojina ne prezinta la TVR 1 povesti adevarate despre ce a insemnat viata romanilor in comunism.