Teatru si Film

„AICI” – despre geografii ale libertatii, in cel mai recent performance in premiera la TNRS

7 tineri talentati exploreaza sensurile libertatii alaturi de artistul Motanu’ in cea mai recenta premiera in parteneriat cu TNRS, „AICI”. Sambata, 17 iulie 2021, a avut loc premiera performance-ului coordonat de Bobi Pricop, cu muzica semnata AFO, in cadrul proiectului european „LIBERTY”, urmand ca in 29 august 2021 sa fie prezentat in Festivalul International de Teatru de la Sibiu.

„Beneficiarii directi ai proiectului, tineri intre 13 si 24 ani, multi dintre ei din zone defavorizate, au avut parte de ceea ce inseamna miracolul sibian, intr-unul dintre numeroasele proiecte europene in care TNRS este partener. Atelierele creative si performance-ul au fost coordonate de importanti profesionisti din domeniile teatru, muzica, coregrafie, arte plastice si arta vizuala, iar conditiile de realizare a performance-ului au fost unele profesioniste. Nationalul sibian a pus la dispozitie aparatura de specialitate si, nu in ultimul rand, o sala profesionista de teatru – Sala „Eugenio Barba”. Pe una dintre cele mai bine dotate sali de teatru din tara s-au situat pe acelasi palier tineri amatori, iubitori de teatru si mari profesionisti ai scenei, care au montat pe aceasta scena in cadrul FITS, precum Silviu Purcarete, Eugenio Barba etc.” – Constantin Chiriac, director general TNRS si presedinte FITS

„Fara a dori sa fim sententiosi, credem ca tinerii din ziua de azi au anumite tipare in care gandesc si se exprima artistic si, cu toate ca vorbim de una din cele mai libere generatii din istoria recenta, unele retineri in a exprima problemele reale cu care se confrunta. Majoritatea tinerilor au venit cu o idee deja formata despre ce inseamna teatrul, dansul sau literatura si destul de convinsi ca ceea ce intelegem in general prin arta e mai mult o conventie prin care se pot exprima, decat un mod de a-si cauta zonele cat mai puternice prin explorarea sinelui. Am plecat de la ideea de libertate, incercand sa vedem ce inseamna astazi pentru adolescenti libertatea, care sunt conditionarile materiale si ideatice care le contureaza imaginea asupra lumii si care este raportul lor cu ceea ce se intampla in societate in zilele noastre.” – Bobi Pricop, coordonator performance

„AICI”
Performance coordonat de Bobi Pricop
Cu: Motanu’
Si: Maria Emilia Prundaru, Alexia Marcu, Cezara Borger, Irene Dragusin, Miruna Sinos, Andrei Toma
Muzica: AFO
Coregrafia: Simona Dabija
Dramaturgia: Kali Ágnes și Ștefan Baghiu
Arta plastica: Alexandru Cînean
Personal branding: Amalia Precup
Artist digital: Luogo Comune (Italia)
Video: Alexandru Condurache
Manageri proiect: Claudia Maior si Andrada Cazan

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu este implicat in proiectul „LIBERTY”, finantat prin Programul Europa Creativa, alaturi de organizatii culturale precum: Explora – Roma (Italia), CESIE – Palermo (Italia), Hamburg Altonale – Hamburg (Germania), ArtReach –Leicester (Marea Britanie), Centre for Youth Culture-Pionirski Dom – Ljubljana (Slovenia), Trafo House of Contemporary Arts – Budapesta (Ungaria), Aalborg Karneval – Aalborg (Danemarca), Centre E8 – Belgrad (Serbia), CNC Danse – Nathalie Cornille Company – Wambechies (Franta), European Educational Exchanges – Youth for Understanding – Bruxelles (Belgia), Den Selvejende Institution Swinging Europe – Herning (Danemarca), in perioada 2019- 2023.

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu este lider la nivel national ca numar de proiecte europene la activ, din 2014 pana in prezent, pozitie certificata de Biroul Europa Creativa Romania, Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, cu ocazia webinar-ului „Europa Creativa: bune practici de cooperare in artele spectacolului”, desfasurat in data de 6 octombrie 2020. „Be SpectACTive!” (2 editii), „Poetic Invasion of the Cities”, „Power of Diversity – The Crossing Lines”, „Voices of Solidarity”, „Liberty. A New European Generation” si „People Power Partnership” sunt proiectele in care Nationalul sibian a inregistrat titulatura de partener.