Teatru si Film

ALEGEREA – piesa de teatru scrisa de Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana, in premiera absoluta la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova

Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova, va prezenta, in premiera absoluta, spectacolul ALEGEREA, ce are la baza piesa intr-un act scrisa in 1960 la Versoix de catre Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana. Evenimentul va avea loc vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19:00 la Sala I.D. Sirbu si se va desfasura in prezenta Altetei Sale Regale, Principesa Sofia.

Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu si Raluca Paun, scenografia poarta semnatura Liei Dogaru, muzica live este compusa si interpretata live de catre AG Weinberger, Florin Constantinescu semneaza video design-ul iar distributia spectacolului este alcatuita din actorii Nationalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Paun si copilul Vladimir Politic.
In volumul Un razboi, un exil, o viata, Majestatea sa Regina Ana marturisea:
In seara aceea am inceput sa ne scriem vietile: viata lui sub comunism, a mea in mijlocul unei lumi frivole. Si apoi, impreuna, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curateniei, a puritatii. Am continuat sa scriem si replicile veneau, se insirau in mod firesc pe hartie. Toata povestea a fost, asadar, scrisa impreuna; ne-am impletit gandurile, ideile, fantezia. Asa cum o facusem pana atunci in viata reala, asa cum am facut si de atunci incoace.
Vorbeam, scriam, ne aratam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amandoi fara sa ne putem opri. Am fost inspirati! Am numit piesa Alegerea. Am scris-o intai in englezeste, apoi in frantuzeste si, peste ani, in romaneste. Numai ca nu reuseam sa-i gasim un sfarsit. Si asta fiindca nu stiam ce raspuns sa dam acestei lumi, cum sa contribuim noi insine la vindecarea ranilor care ne atinsesera si pe noi. Finalul a venit din sufletul si mintea amandurora, stand si reflectand impreuna. Solutia era […] iubirea. Asa am hotarat si noi sa facem cu personajele si povestea noastra din piesa: sa-i indreptam catre iubire.
Alegerea pe care o face echipa creativa a spectacolului este una pe cat de simpla, pe atat de profunda. Fiecare dintre noi, sub forme diferite, reflectam la conditia, la rolul si locul pe care le avem in existenta noastra. Unii isi exprima aceste ganduri, in vreme ce altii le tin inchise in cufarul mintii. De la aceasta idee, regia se foloseste de mijloacele tehnologice pentru a-i da spectatorului senzatia ca aceasta meditatie este chiar in mintea lui. Intr-un decor simplu, cu tuse discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniati de muzica omniprezenta, ce functioneaza ca o constiinta a spectacolului.
Piesa este incarcata de semnificatii si ridica probleme de natura filosofica, intr-o lume prinsa in lupta dintre doua ideologii opuse. Aici se distinge si lupta interioara a omului prins intre slabiciunile si virtutile sale. Binele in opozitie cu Raul. Intunericul cu Lumina. Si alegerea, salvarea noastra, nu poate fi decat Iubirea.

ALEGEREA: o invitatie la reflectie, o cutremuratoare piesa despre om si locul sau in univers, despre spiritul, pasiunile si ispitele fiintei umane.
Urmatoarea reprezentatie a spectacolului va avea loc marti, 22 noiembrie, de la ora 18:00.

Bilete la spectacolul ALEGEREA: https://tncms.ro/spectacole/alegerea

Spectacolul ALEGEREA face parte din programul cultural-educational EDUCAM IMPREUNA, ce se va desfasura in perioada 2022-2026 si care se adreseaza copiilor din Craiova si Regiunea Olteniei. Programul are drept scop asigurarea procesului de educatie culturala si istorica in randul elevilor.

Procesul educational cuprins in programul EDUCAM IMPREUNA va fi realizat intr-o maniera prietenoasa, atractiva si care va facilita insusirea de catre cei mici a unor cunostinte de baza din domeniile istorie si teatru. In acest sens, Teatrul National “Marin Sorescu” din Craiova are drept parteneri ai proiectului Muzeul National Peles din Sinaia si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, urmand ca pe parcurs lista partenerilor sa fie extinsa.
In cadrul proiectului EDUCAM IMPREUNA, Muzeul National Peles va prezenta in spatiul muzeal al teatrului o serie de expozitii:
• Maria a Romaniei. Regina si artista
• Regele Carol I. Ctitorul Romaniei Moderne
• Carol al II-lea al Romaniei. Un rege controversat
• Mihai I. Ultimul rege al Romaniei
Prima expozitie inclusa in proiect, Maria a Romaniei. Regina si artista, va putea fi vizitata in perioada 18 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 si cuprinde obiecte ce au apartinut Reginei Maria si materiale informative privind viata si activitatea Majestatii Sale.
Totodata, grupurile de elevi de la scolile din Judetul Dolj precum si grupurile de copii aflati in centrele de asistenta sociala vor putea participa la o serie de activitati organizate in foaierul Salii Amza Pellea: ateliere de joc teatral, desen, pictura.
Traseul educational va include si vizionarea de materiale video cu momente din istoria Romaniei ce vor fi explicate copiilor intr-o maniera simpla si atractiva.

Sunt deschise spre vanzare standuri cu carti de teatru si istorie precum si cu obiecte de tip souvenir ce ilustreaza momente istorice si personalitati teatrale, dar si personaje comice din basme si povesti. Totodata, specialistii Clinicii Stomatologice Dr. Leahu Craiova sustin sesiuni de educatie stomatologica: periajul dintilor, igiena dentara, obiceiuri si deprinderi specifice varstei mici si mijlocii.

Partenerii locali ai programului sunt Universitatea Craiova prin Facultatea de Stiinte sociale – Departamentul de Istorie si Facultatea de Litere – Departamentul de Arta si Media, Consiliul Judetean Dolj prin si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj precum si Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.

Casa de Licitatii HISTORIC pune la dispozitie o serie de obiecte ce au apartinut Majestatii Sale Regina Maria precum certificatul de botez, scrisori, albume foto, carti postale.

BILETE pentru programul EDUCAM IMPREUNA:
• Vizitare expozitii muzeale itinerante: 5 lei / copil (3-16 ani): 15 lei / adult
• Participare activitati in foaier: 5 lei / copil
Persoana contact :
Compartiment Educatie, Tineri Creatori
Jeni Topala, impresar artistic
Telefon: 0773773990
email: jeni.topala@gmail.com

Parteneri institutionali ai programului EDUCAM IMPREUNA: Muzeul National Peles Sinaia, Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, Universitatea din Craiova (Facultatea de Stiinte Sociale si Facultatea de Litere)
Sponsori: Domnul Dan Simionescu, Casa Noastra, Leonidas, Floraria IRIS Craiova.
Parteneri privati: Casa de Licitatii HISTORIC, Clinica de Stomatologie Dr. Leahu Craiova

Partener media: Radio Romania Oltenia Craiova