Home » Alexandru Repan: „Viata mea a fost aproape sub semnul destinului!”
Comunicate

Alexandru Repan: „Viata mea a fost aproape sub semnul destinului!”

Invitatul Irinei Pacurariu la „Reteau de idoli” in editia de luni, 15 noiembrie, de la ora 21:00 este Alexandru Repan, actor al generatiei de aur a teatrului romanesc.

Despre actorul si regizorul Alexandru Repan s-a scris ca este barbatul sarmant, cu privire patrunzatoare si zambet cuceritor care a fost fratele mijlociu din “Fratii Karamazov”, fermecatorul Claudiu din “Hamlet” sau Lopahin din “Livada de visini”. Actorul, care marturiseste ca „hobby-ul sau e teatrul, iar meseria sa e viata” are un destin parca desprins din roman.
Cu o activitate care a inclus peste 70 de roluri in teatru si mai bine de 50 de roluri in filme, printre care amintim „Dimitrie Cantemir” (1973), „Razboiul de Independenta” (1977) si „Amen” (2002), Alexandru Repan este stalp de baza al Teatrului Nottara din Bucuresti, institutie unde a fost angajat in 1968. In 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

„Alexandru Repan este un actor deplin, cu putere de control asupra starii sufletesti complicate. De cate ori e in scena, ii stapaneste pe toti cu privirea si energia sa, adunandu-i si risipindu-i intr-un firesc sub care se ghiceste incarcatura de gandire – un joc sub zodia luciditatii. Pentru Alexandru Repan teatrul este locul din lume unde nu ai voie sa disimulezi…”, il descrie Irina Pacurariu pe invitatul sau din editia de luni, 15 noiembrie, de la ora 21:00.

Nascut in anul 1940 in Bucuresti, pe atunci la o margine dintre oras si sat, pe Bulevardul Pache Protopopescu, la colt cu celebra strada Popa Nan, Alexandru Repan a copilarit in vremuri cumplite de seceta si foame. Mama sa, Marghit, din Arad, a reusit cu chiu si vai sa aduca in Bucuresti o capra gestanta, care a alimentat intreaga familie cu lapte, iar capra, iedul si o trotineta erau singurele jucarii ale actorului. Parintii sai, Marghit si Alexandru, mici burghezi, tatal fiind profesor de lucru manual, iar mama, casnica, au facut tot posibilul ca unicul lor fiu sa creasca frumos si educat in liniste, armonie si pace. Iubeau teatrul si l-au dus de multe ori la spectacole, inoculandu-i dragostea de scena.

Actorul a avut o relatie speciala mama sa, care i-a fost prieten, critic si indrumator. „Viata mea a fost aproape sub semnul destinului! Pentru ca intr-o iarna a anului 1939, undeva pe Bulevardul Pache Protopopescu, o femeie afla ca a ramas insarcinata si imediat s-a dus la Biserica Matasari. Se aseaza in genunchi in fata altarului si il roaga pe Dumnezeu trei dorinte: „Doamne, fa sa fie baiat, sa fie frumos si sa se faca actor!”. In februarie 1940, acea femeie m-a nascut pe mine. Deci obisnuiesc sa spun ca am 82 de ani de viata si 83 de ani de teatru”, marturisea actorul Alexandru Repan la „Reteaua de idoli”.