Home » House of European Institutes, noul centru multicultural din Timisoara prezinta in luna iulie, a doua expozitie din programul curatorial 2023
Comunicate

House of European Institutes, noul centru multicultural din Timisoara prezinta in luna iulie, a doua expozitie din programul curatorial 2023

Feminine Journeys. Expozitie de ilustratie, fotografie si diapozitive
26.07-12.08
Vernisaj: 26 iulie, orele 18:00-21:00
Program vizitare expozitie din 27.07
Miercuri-vineri: 16-20
Sambata- duminica: 11-20

House of European Institutes celebreaza femei importante din istoria contemporana printr-o expozitie de ilustratie si fotografie.
Nu au trecut mult peste 100 de ani de cand femeile abia au inceput sa aiba drepturi, iar lipsa reprezentarii lor in sfera publica este o discutie limitata la un for si el restrans. Prejudecatile, violenta, lipsa modelelor si munca invizibila fac ca situatia femeilor sa fie un subiect delicat si in zilele noastre.
Ca tribut pentru femeile din trecut care au facut posibil sa ajungem intr-un spatiu in care femeile sa aiba dreptul la educatie, munca, sanatate, si pentru a rememora mostenirea lasata celor din prezent si viitor, Reteaua Institutelor Culturale Nationale din Europa (EUNIC Romania) a selectat pentru HEI – House of European Institutes trei colectii de povesti care prezinta diferite portrete si viziuni ale femeii de ieri si de azi. Cu exemple din Romania, Polonia, Cehia, Franta si Ucraina, femeia este plasata in trecut, dar si in viitor, prin rememorarea faptelor curajoase realizate de acestea in secolul al XX-lea. Au fost curajoase, pricepute, ingenioase, muncitoare, au luptat zi de zi impotriva stereotipurilor, aratand cat de importanta este pasiunea in vietile lor.
Prima colectie de povesti “Eroinele” este curatoriata de Centrul Ceh, si prezinta o serie de ilustratii insotite de scurte descrieri ale celor mai importante momente din viata acestor femei.
Expozitia este realizata cu prilejul celebrarii dreptului la vot al femeilor, obtinut in Cehia in anul 1920. Ea aduce omagiu unor personalitati importante din istoria Cehiei prin elogierea reusitelor tuturor femeilor care au avut curajul sa isi urmeze propriul drum, intr-o lume care refuza chiar si in zilele noastre sa le recunoasca alte calitati pe langa cele materne.
Organizata cu sprijinul Centrului Ceh, expozitia reprezinta un concept creat de studentii Facultatii de Design si Arte „Ladislav Sutnar”.
Expozitia „Eroinele” mai contine si o serie de ilustratii ale femeii romane remarcabile, vazute prin ochii unui grup de tinere urmase ilustratoare: „Nesupusele”.
Proiectul editorial Nesupusele este realizat de Asociatia De Basm, publicat la editura Univers in doua volume cu acelasi nume, care aduna 100 de povesti ale femeilor remarcabile din Romania, insotite fiecare de cate o ilustratie. Un proiect despre femei care au adus contributii importante in diverse domenii profesionale, in ciuda constrangerilor sociale si/sau culturale de care s-au lovit pe parcursul vietii.

„Nesupusele au fost copii ca noi toti – fete cuminti sau neastamparate care s-au jucat si au invatat fel de fel de lucruri de la parinti, bunici si profesori. Apoi au devenit femei care, in feluri diferite, nu s-au aliniat cu orice pret la regulile societatii, au gandit liber, au indraznit, au excelat, au suferit, au trait frumos, fiind modele de viata pentru noi.”
A doua colectie de povesti prezentata in expozitia Feminine Journeys se numeste „Poloneze si romance care au schimbat lumea” si este curatoriata de Institutul Polonez.
Proiectul a fost realizat in 2018 in contextul implinirii a 100 de ani de la recastigarea independentei Poloniei si a Anului Drepturilor Femeii, precum si a Marii Uniri a Romaniei, si prezinta povestile fascinante a 34 de femei care au avut curajul de a-si schimba tara, continentul, lumea.
Expozitia descrie 17 poloneze si 17 romance – luptatoare pentru libertate si pentru drepturile femeilor, pioniere in domeniul stiintei, sportului, artelor si inovatiei, care ne inspira pana astazi. Putem spune ca Romania si Polonia au avut foarte mult de castigat datorita hotararii si fortei lor morale.

A treia colectie de povesti este propusa de Institutul Francez si prezinta un itinerariu parcurs de artista franceza contemporana Géraldine Cario, care combina in arta ei elemente din fotografie si scriere: „Paris-Odessa: Calatorie in clar-obscur”, expozitie de fotografie si texte.
Géraldine Cario a pornit intr-o calatorie care a dus-o de la Paris la Odessa. A strabatut locurile despre care auzise in copilarie surprinzand istoria chinuita a Europei din secolul XX pana in prezent.
Fotografiile sunt ca niste notite luate, iar textele ca niste ganduri labile prinse in curent. Pentru a se potrivi spatiului expozitional, ea a ales douazeci dintre cele peste 2500 de fotografii realizate in timpul calatoriei. Este o expozitie fractala, in sensul ca ofera o imagine de ansamblu a fotografiilor, si este adaptabila, pentru ca numarul de fotografii depinde de spatiul de expunere.
Artista a ales sa foloseasca pelicule transparente folosite in mod normal pentru imprimarea negativelor si filtre cinematografice si sa prezinte aceste fotografii sub forma unor cutii de lumina. Geraldine Cario a pastrat proportiile unui diapozitiv, marind dimensiunile obisnuite ale acestora, ca si cum ar privi prin microscop. Acest lucru confera fotografiilor o granulatie imprecisa si face dificila datarea lor. In acelasi loc, timpurile se amesteca, istoriile se intersecteaza, dar senzatia de calatorie si de deplasare ramane. Uneori, a compartimentat mai multe fotografii pe acelasi diapozitiv, ca si cum ar fi posibil sa ai mai multe perspective in acelasi moment. Aceasta calatorie fotografica este o conversatie tacuta intre artist si privitor. Pare ca nu este nimic de vazut in aceasta calatorie. Si totusi, ii simtim in ea pe cei care nu mai sunt acolo si care ar fi trebuit sa fie, intelegem ca, intr-un mod mai mult sau mai putin dramatic, este soarta noastra, a tuturor, de a fi acolo doar in trecere, si uneori ajungem sa fim de acord cu asta; daca stam sa ne gandim bine, nu este atat de rau.

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Goethe-Institut Bucuresti si Centrul Cultural German din Timisoara, alaturi de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria in Romania, Centrul Ceh Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Ambasada Georgiei din Romania, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Italian de Cultura, British Council Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din Bucuresti, Institutul Camões, Institutul Cultural Roman, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei in Bucuresti, Institutul Turc „Yunus Emre” si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti.

Parteneri principali in implementarea proiectului: Fargfabriken, Universitatea Politehnica Timisoara, Elefsina – Capitala Europeana a Culturii, Veszprém si regiunea Balaton-Bakonyi – Capitala Europeana a Culturii, Culture Moves Europe.
Parteneri media: Daily Magazine, Ziua de Vest, Modernism.ro, Scena9, Curatorial.ro, Radio Romania Cultural, DW Romana.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat in parteneriat cu Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.