Home » „Arthur si fratii sai”- ancheta ce incheie sezonul „Dosar Romania”, la TVR 1
Comunicate

„Arthur si fratii sai”- ancheta ce incheie sezonul „Dosar Romania”, la TVR 1

Cum sunt haituite si ucise animalele. Cum se face profit imens din vanatoare. Cum au fost taiate padurile, iar ursii au fost nevoiti sa coboare in localitati. Un subiect exploziv si de actualitate, in ancheta realizata de Gabriel Geamanu pentru „Dosar Romania”. Duminica, 20 iunie, ora 18:00.

Editia „Dosar Romania” de duminica, 20 iunie 2021, readuce in prim plan un subiect exploziv: uciderea ursilor in Romania de catre vanatori romani, vanatori straini, vanatori politicieni. Punctul de plecare al anchetei a fost scandalul international declansat de uciderea ursului Arthur, de catre Printul de Liechtenstein, in luna martie a acestui an, la Ojdula, in judetul Covasna.

„Arthur si fratii sai”, ancheta realizata de Gabriel Geamanu, incheie duminica, 20 iunie, sezonul actual „Dosar Romania”, la TVR 1.

Se estimeaza ca Romania are cei mai multi ursi din Europa, insa nimeni nu stie numarul exact al acestora. „De multi ani, tara noastra a devenit locul preferat al vanatorilor de pretutindeni, cei cu bani multi, care vin in Romania sa vaneze din placere, in numele unui sport sangeros. Cu toate ca specia urs brun carpatin este o specie protejata, vanatoarea continua. Asa s-a intamplat si cu ursul Arthur, unul dintre cei mai mari ursi din Europa”, incepe povestea Gabriel Geamanu, realizatorul anchetei. Jurnalistul a documentat investigatia la fata locului: a mers la Covasna, pentru a afla cum si cine vaneaza acolo, apoi a ajuns in judetele Harghita si Neamt, pentru a cerceta cum ajunge sa fie ucis acest animal minunat de catre bogatii lumii „care vin sa impuste in Romania, cand si cum vor”.

In luna mai a acestui an, organizatia pentru protectia mediului Agent Green dezvaluia uciderea unuia dintre cei mai mari ursi din Europa, de catre Printul Emanuel Liechtenstein. Activistii de mediu sustin ca printul a venit sa ucida la pont. Astfel a ajuns sa fie impuscat Arthur, ursul care a captat atentia presei internationale. Pe de alta parte, vanatorii de la Asociatia Botos spun ca vanatoarea s-a desfasurat cu actele in regula, avand si autorizatia de impuscare eliberata de Agentia pentru Protectia Mediului Covasna – „pentru un urs care facea pagube”. Numai ca in acte nu se precizeaza ca ursul Arthur este cel care a facut aceste pagube. Pentru uciderea sa de catre print s-a platit suma de 7.000 de euro. Dupa izbucnirea scandalului, Printul de Liechtenstein a declarat ca a tras intr-un urs mai mic, o ursoaica, desi autorizatia de impuscare a ursoaicelor se elibereaza in conditii exceptionale. Scandalul a luat amploare si s-a deschis chiar un dosar penal avand „suspiciunea de braconaj la o specie protejata: ursus arctos”. „In prezent, Directia Nationala Anticoruptie investigheaza cazul, dar se pare ca acesta stagneaza, la fel cum stagneaza si ordinul Ministerului Mediului potrivit caruia strainii nu mai au voie sa ucida ursi in Romania, iar impuscarea ursilor se va face numai cu personal tehnic specializat”, precizeaza realizatorul anchetei.

Organizatia de mediu Agent Green este amenintata cu un proces si i se solicita daune morale in valoare de un milion de euro de catre Printul de Liechtenstein si de catre Printul Sturdza. Catalina Radulescu, avocat Agent Green vorbeste despre actiunile de intimidare: „Am aflat din media ca Emanuel Liechtenstein, impreuna cu printul Sturdza intentioneaza sa dea in judecata Agent Green, insa nu am primit nicio instiintare. Comisia Europeana considera aceste actiuni impotriva organizatiilor neguvernamentale, dar si impotriva ziaristilor, ca fiind actiuni de intimidare si sunt atent monitorizate si raportate”.

„Nu este prima data cand organizatiile de mediu sunt intimidate si actionate in instanta. Acest lucru s-a intamplat si unor jurnalisti, pentru ca subiectul „vanatoare” ar trebui sa fie tabu, iar vanatoarea, uciderea animalelor sa continue fara amestecul nimanui, pentru ca proprietarii fondurilor de vanatoare considera ca au drept de viata si de moarte asupra faunei din Romania. Fauna care, de fapt, este avutia tuturor celor care traiesc in Romania. Eu cercetez subiectul vanatorii de peste 20 de ani, am avut cateva procese pe care le-am castigat, dovedind cum se face vanatoarea in Romania. De altfel, in timpul unei alte anchete despre vanatoarea la urs in Harghita, in 2004, am fost sechestrat la Odorheiu Secuiesc”, povesteste Gabriel Geamanu, realizatorul acestei anchete.

Duminica, 20 iunie, ora 18:00, la TVR 1, in ultima editie „Dosar Romania”, inainte de vacanta, nu ratati ancheta „Arthur si fratii sai”, despre cum sunt haituite si ucise animalele, cum se face profit imens din vanatoare, despre cum au fost taiate padurile, iar ursii au fost nevoiti sa coboare in localitati.

De-a lungul verii, pe spatiul deja consacrat – duminica, ora 18.00 si sambata, ora 23:00 – sub genericul „Dosar Romania”, la TVR 1, telespectatorii vor putea urmari editii best of ale reportajelor si anchetelor realizate de echipa de jurnalisti coordunata de producatorul si realizatorul Razvan Butaru.