Evenimente

BECOMING LANDSCAPE – microRave in parcul Vacaresti. Muzica plantelor si alte situatii performative, intr-o avanpremiera pentru petrecerile viitorului

Coregrafa Andreea David, alaturi de colectivul TechnoFields, asteapta publicul in Parcul Natural Vacaresti pentru o serie de intalniri in natura, in cursul carora forme de dans colectiv vor fi trecute prin grila artei contemporane, pentru a fi transformate in peisaj. microRave – Incercari de a deveni peisaj este o invitatie de a disparea definitiv din cadrul antropic, aspirati de energia frunzelor care isi deschid drum printre crapaturile dalelor de beton sau de lastarisul care strapunge ruinele districtelor uitate.

Artisti: Andreea David, Maria Baroncea, Eliza Trefas, Oana Maria Zaharia, Maria Mora, Sanziana Pintean, Eve Cousin, Sillyconductor
Costumele sunt asigurate de Andrei Dinu, Paula Dunker si TechnoFields.

E posibil ca Celalalt, si in general tot ce e in jur, sa devina o extensie sensibila a ceea ce suntem? Putem deconstrui individualitatea pentru ca apoi, dizolvati in ceea ce numim acum natura, sa traim ca parte a unui organism mai mare decat noi? Sau, la polul opus, sa devenim spatiul nimanui, poate golul dintre entitati, in ceea ce a ramas neconturat din mediul antropic? Raspunsuri posibile alterneaza in transa unui dans repetitiv, raspuns-reflex la ritmul ritualic al muzicii. You don’t control your body, just dance! Cum ar fi sa te percepi ca fiind dintotdeauna acolo, ca si cand cuvantul peisaj nu ar fi existat vreodata? Grupul se transforma intr-un organism unitar si permeabil, pe masura ce fostii indivizi isi pierd identitatea socio-culturala, devenind, din ce in ce mai mult, nimeni. Dansatorii fuzioneaza cu densitatea vegetala, cu vocile plantelor si cu cantecele pasarilor, cu zgomote discrete, care devin texturi sonore si secvente de muzica electronica. Devin peisaj, in locul in care natura respira, vorbeste prin nenumarate voci, se misca, sta, se aplatizeaza, creaza volume, vibreaza. Se ratacesc intr-un spatiu obiectiv, care anuleaza orice atribut socio-cultural, primindu-i ca pe niste simple forme de viata, alaturi de copaci, iarba, melci sau pasari. Ringul de dans se transforma intr-un perimetru al infinitelor posibilitati ale transformarii si reproduce mecanica salvarii. Departe de tirania tehnologica, dansatorul se abandoneaza intr-un desert generic si impersonal, acceptand caderea in miscare.

Versiuni ale acestor realitati devin posibile in Parcul Natural Vacaresti, un spatiu cucerit de vegetatia crescuta spontan in cei 30 de ani de cand au fost abandonate planurile de constructie a lacului de acumulare. Vegetatia a conturat o poiana, la poalele unui dig cu panta de inclinatie de 21 grade, din perspectiva caruia ansamblul se arata ca o scena. Colectivul TechnoFields se va raporta la „scena naturii”, investigand „natura” ei, intr-un vis vegetal, in care vocile plantelor se aud, se amesteca in ritmuri si preiau controlul. Folosind echipamente specializate, Sillyconductor va prelua si prelucra impulsurile electrice ale plantelor, pe care le va transforma in note muzicale, in ritm, basi si arpegii, elemente esentiale muzicii electronice de dans, pentru a crea un sistem generativ care se autosustine.

„Sound designer-ul Stefano Rusconi, cu care am lucrat la Berlin pentru spectacolul The nature of Us, coregrafiat de Angela Schubot si Jared Gradinger, a imaginat o coloana sonora exclusiv procesand impulsuri preluate de la plante. Am petrecut multe ore impreuna, in natura, ascultand vocile copacilor, sunetele produse de levantica, de trifoi si de cate altele. Ma gandeam ca poate in viitor asa vor fi petrecerile. Poate ca vom dansa pe muzica plantelor. Am continuat experimentul alaturi de Sillyconductor, intrebandu-ne cum ar fi sa adaugam acestor impulsuri elemente specifice muzicii electronice, in special elemente specifice sub-genurilor techno, iar apoi, sa le transformam in dans”, spune Andreea David.

Intalnirea TechnoFields va avea loc sambata, 16 octombrie, de la ora 15.00.
Accesul in Parcul Natural Vacaresti se face dinspre Asmita Gardens.
Interventiile artistilor sunt neinvazive si nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.

TechnoFields concepe o serie de situatii performative reunite sub tema microRave – Incercari de a deveni peisaj, ca mijloc de a aduce in atentia publica spatiile in care proiectele prea mari “esueaza”, in care vegetatia isi reface loc printre crapaturile betoanelor, avand puterea sa recreeze un ecosistem propriu, cu o logica si un timp aparte. Istoric, dansurile colective sunt intalniri la marginea societatii, in locuri ale nimanui, si revendica un spatiu al tolerantei, al incluziunii si al libertatii de exprimare. Prin adunarile de dans colectiv, oamenii depaseau, macar pentru o vreme, diferentele de clasa, rasa si gen, conturand temporar un spatiu comun orizontal, alternativ fata de cel ierarhic al societatii. In ce masura intalnirile de dans colectiv de azi mai au puterea de a revendica un astfel de spatiu?

TechnoFields invita artistii intr-o cercetare a posibilitatilor de expresie ale unor entitati care, prin dansul locului si al naturilor din jur, si-au modificat imaginea inscrisa cultural si patrund astfel in lumi alternative. Cercetarea opereaza ca raspuns performativ la intersectia dintre vegetatie si betoane, intre delta si panta digului, acolo unde natura ofera o scena pentru a activa alte posibilitati de a fi.

BECOMING LANDSCAPE

Practicile coregrafice initiate de colectivul TechnoFields anul trecut, reunite sub tema „incercari de a deveni peisaj”, continua anul acesta in cadrul proiectul Becoming Landscape, care integreaza si proiecte muzicale, de land art si dialoguri post si transumaniste. Comunitatea artistica coagulata in jurul acestui colectiv isi asteapta publicul timp o luna, pana pe 24 octombrie, in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.
Artistii, alaturi de invitati, vor explora atat spatiul de intalnire dintre cultura si natura sau relatia intre proiecte esuate si ecosisteme benefice, cat si propriile viziuni aparute in incercare de a-si abandona identitatile socio-culturale, pentru a deveni mai putin individ si mai mult peisaj. Parcul Natural Vacaresti, un spatiu protejat, in prezent suspendat in incertitudinea dintre „no man’s land” si periferie, va deveni scena, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artisti vizuali, teoreticieni si specialisti din zona de mediu. Acestia vor transforma in peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan si land art, la muzica experimentala, culta sau electronica.
ECHIPA
Coordonator: Raluca Oancea (Nestor) | Curator si coregraf: Andreea David | Vocal Coach: Diana Miron | Arte vizuale: Marina Oprea | Comunicare: Evantia Barca | Performance: Maria Baroncea, Eliza Trefas, Maria Mora, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins si Sinziana Pintean| Artiste vizuale: Andreea Medar si Malina Ionescu | Sound design: Laurentiu Cotac si Sillyconductor | Vioara: Francisco Miguel Ramonda, David Ursei | Viola: Mihai Todoran | Violoncel: Victor Sandu

BECOMING LANDSCAPE
Un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, produs de Asociatia Blend-in Studio, in parteneriat cu Asociatia “Parcul Natural Vacaresti”, platforma TechnoFields, Asociatia SCAI
SUSTINUT DE
Propagarta, The Institute, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, IQAds, DigitizArte, Teletext, Revista Arta, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Feeder, Spotmedia, IQool, Smark, Ziarul Metropolis, Telekom Electronic Beats, Centrul National al Dansului din Bucuresti, Revista Zeppelin si Munteanu