Home » Brancusi 145 – programe speciale de Ziua Nationala Constantin Brancusi la TVR
Comunicate

Brancusi 145 – programe speciale de Ziua Nationala Constantin Brancusi la TVR

Brancusi 145 – programe speciale de Ziua Nationala Constantin Brancusi la TVR

Televiziunea Romana difuzeaza, pe toate posturile sale, programe dedicate sculptorului sufletului romanesc, la 145 de ani de la nasterea sa. Concerte, evenimente trasnmise in direct, documentare sau scurte materiale video ce evoca personalitatea si geniul lui Brancusi, la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Moldova si TVR International.

Ce-ar fi facut Brancusi de ziua lui? Si-ar fi chemat prietenii, ar fi mangaiat piatra, ar fi ras mult, ar fi ascultat muzica buna… Si ar fi cautat sa prinda esenta, indiferent de subiect. Vineri, pe 19 februarie, de Ziua Brancusi, reinvatam ca lucrurile simple sunt geniale. Prin transmisiuni in direct, concerte si documentare speciale, prilejuite de sarbatorirea a 145 de ani de la nasterea sculptorului, TVR aduce un omagiu celui care a facut piatra sa vorbeasca pe limba tuturor.
Programul zilei este, la TVR 3, in mare parte dedicat evocarii operei si personalitatii lui Constantin Brancusi. Ora 16:00 ne aduce, in transmisiune directa de la Targu Jiu, evenimentul „Brancusi 145-Omagiu lui Brancusi”, cuprinzand lansarea filmului „Omagiu lui Brancusi pe Calea Eroilor”, ce il are protagonist pe artistul Sergiu Cioiu, precum si un recital sustinut de actrita Maia Morgenstern si Sergiu Cioiu. Evenimentul este preluat live si la TVR International.

Tot sub umbrela „Brancusi 145″, vedem la TVR 3, de la ora 21:00, Concertul Extraordinar al Orchestrei Romane de Tineret, dirijata de maestrul Cristian Mandeal si avandu-le ca soliste pe Monica Bejenaru – voce si Simina Croitoru – vioara. Concertul propune un program de folclor, cu totul neobisnuit, ilustrat cu imagini ale operelor lui Brancusi din Muzeul National de Arta al Romaniei. Repertoriul cuprinde cele mai cunoscute si apreciate piese vocale si instrumentale din repertoriul Mariei Tanase, dar si din majoritatea regiunilor istorice ale Romaniei: cantece precum „Aseara vantul batea”, „Cine iubeste si lasa”, „Pana cand nu te iubeam”, „Mi-am pus busuioc in par”, „Bun ii vinul ghiurghiuliu” sau „Marie si Marioara”, ce il inspirau si il emotionau profund pe maestrul Brancusi, dar si clasica „Ciocarlie”, „Hora Martisorului”, „Dans maramuresean” etc. Concertul se vede simultan si la TVR Moldova si TVRi, iar TVR 1 il va difuza sambata, 20 februarie, de la 14.30.

Firul cronologic al celor mai importante momente din viata marelui artist roman este urmarit, prin fotografii, notite, locuri speciale, in documentarul de arta „Brancusi”, semnat de jurnalistul TVR Cornel Mihalache, difuzat la TVR 3 de la ora 22:00. „Am imaginat o poveste a intalnirii sculptorului cu alter ego-ul sau, Cocosul de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, neterminata. Un dialog, deci, intre Brancusi si Cocosul – spirit intruchipat in opera -, din cand in cand, de-a lungul intregului film, intersectand aducerile aminte, viata si opera, cat mai aproape de cronologia fiecareia”, afirma regizorul si scenaristul filmului. Documentarul include si doua secvente aparte – Grand Palais-ul anului 1920, cand Brancusi a fost nevoit sa scoata din expozitie „Printesa X”, din cauza cenzurii, respectiv procesul din 1926-1928, impotriva Statelor Unite, pentru „Pasare in spatiu”, in care a castigat nu numai Brancusi, ci insasi arta moderna. Productia poate fi vazuta simultan si la TVR Moldova, iar la TVRi, pe 20 februarie, de la ora 15:00.

Programul serii la TVR 3 mai cuprinde, de la ora 23:25, „Concertul Orchestrei Metropolitane Bucuresti”, cu participarea sopranei Alexandra Coman. Concertul are in program creatii simfonice de inspiratie folclorica, purtand semnatura lui Ciprian Porumbescu, Gherase Dendrino, Tiberiu Brediceanu, Ioan Chirescu, Eugen Doga. Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman si poate fi vazut de romanii din afara granitelor la TVR Moldova, pe 20 februarie, de la ora 11:45, iar la TVRi, tot sambata, de la 5:10.

Iar la miezul noptii, tot la TVR 3, il regasim pe „Brancusi la Bozar”, alaturi de Doina Lemny, muzeograf-cercetator la Muzeul National de Arta Moderna Centre Pompidou din Paris, Sergiu Nistor, doctor in Arhitectura, expert in domeniul restaurarii monumentelor istorice, respectiv dirijorul Cristian Macelaru. Expozitia organizata la inceputul anului trecut la Palatul Artelor Frumoase Bozar a devenit una dintre cele mai vizitate expozitii de arta de la Bruxelles din ultimii ani, „Brancusi. Sublimarea formei” cuprindea peste 25 de sculpturi, expuse pe o suprafata de 1.500 mp, alaturi de peste 200 de obiecte, fotografii, documente. Telespectatorii TVR Moldova viziteaza Bozar de la 16.30, tot pe 19 februarie.

Brancusi „altfel”, in documentare semnate Cornel Mihalache, la TVR 1

Cel mai bun portret al lui Constantin Brancusi este propriul autoportret. Din cuvintele scrise de el, nu de altii, din fotografiile lui, cu opera lui si din imaginile filmate de el insusi. Adunand la un loc toate acestea, rezulta un portret eseu facut altfel de Cornel Mihalache, pe care il putem vedea vineri, 19 februarie, de la ora 13:30, la TVR 1, sub titlul „Romani care au schimbat lumea – Brancusi”. Filmul poate fi urmarit si la TVR Moldova, de la ora 12:35, iar la TVRi, seara, de la ora 22:00.
De la ora 23:00, TVR 1 difuzeaza un documentar semnat de acelasi Cornel Mihalache, distins cu Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar si cu Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar. „Hobita, Coloana si Tractorul” este povestea lui Tanasie Lolescu, omul care, in 1953, la ordinul comunistilor, a tras cu un tractor de Coloana fara sfarsit a lui Brancusi de la Targu Jiu. Dupa 53 de ani, protagonistul isi marturiseste regretul, fapt demonstrat si prin construirea, la Hobita, a unui monument cu tenta brancusiana, in onoarea marelui sculptor. Un interviu care cuprinde, in 25 de minute, o intreaga istorie trecuta, prezenta si viitoare. Filmul se vede si la TVR Moldova, pe 20 februarie, de la 14:30.

Operele de capatai ale maestrului, in pastile de cultura, la TVR 2

TVR 2 marcheaza Ziua Brancusi printr-o serie de scurte materiale video, sub umbrela „Ziua Nationala Constantin Brancusi”. „Calea Eroilor de la Targu Jiu” este numele filler-ului difuzat la ora 15:00 (si preluat la TVR Moldova de la 16:50), ce evoca opera de capetenie a sculptorului, testamentul sau artistic si spiritual, ansamblul lucrarilor de la Targu Jiu. Simbolurile complexe ale axei „Masa tacerii” – „Poarta sarutului” – „Coloana infinitului”, cele trei repere ce unesc pamantul si cerul, ascund un mesaj profund al artistului catre posteritate.
De la 16:55, la TVR 2 „Rugaciunea lui Brancusi” marcheaza momentul de rascruce nu doar din cariera artistului, ci din intreaga istorie moderna a sculpturii. Aflam mai multe de la Barbu Brezianu, critic si istoric de arta, expert al operei lui Constantin Brancusi. Prof. univ. dr. la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti, sculptorul Darie Dup ne insoteste in materialul intitulat „Sarutul lui Brancusi”, difuzat la 21:55 la TVR 2, in care il percepem pe marele artist drept unul dintre reprezentantii de seama ai artei moderne. Printre lucrarile pe care singur si le fotografia se numara si „Sarutul”, o sculptura in piatra, aflata la antipodul lirismului lui Rodin. Nu reprezinta O pereche, ci TOATE perechile care s-au iubit pe pamant si dincolo de el.
Pe langa programele preluate de la celelalte posturi ale Televiziunii Romane, TVRi mai ofera telespectatorilor sai, pe 18 februarie, de la ora 21:00, o editie speciala „A doua Romanie”, dedicata marelui Brancusi, iar sambata, 20 februarie, de la ora 23:00, respectiv luni, de la ora 4:00, romanii din strainatate pot urmari filmul „Brancusi din eternitate”, o productie Romania 2014, in regia lui Adrian Popovici si avandu-i in distributie pe Ioan Andrei Ionescu, Claudiu Bleont si Alexandru Isfan. Drama prezinta trei povesti, trei planuri si trei personaje construiesc intriga filmului.

Sa-l privim mai atent. Sa-l intelegem mai bine. Sa-l amintim mai des. Sa-i multumim mai mult. Constantin Brancusi e o parte din noi. E in gena acestui popor. La 145 de ani de la nasterea sa, Televiziunea Romana il sarbatoreste, ca in fiecare an. Pentru ca Brancusi trebuie cunoscut de toate generatiile.