Home » MANTAUA – film in premiera absoluta- miercuri la TVR1
Comunicate

MANTAUA – film in premiera absoluta- miercuri la TVR1

Mantaua – film romanesc in premiera absoluta
Miercuri, 17 februarie, de la 22:10 la TVR1

Dupa atata frig si ceata, dupa un an de pandemie, TVR 1 va propune un film de televiziune in premiera absoluta: MANTAUA, dupa Nikolai Vasilievici Gogol. Nuvela cu acelasi titlu (din 1842) este considerata emblematica pentru literatura rusa, fiind cea care l-a facut pe Dostoievski sa afirme: “Noi toti am iesit din MANTAUA lui Gogol!”.

Sub bagheta regizorala a lui Alexandru Lustig, MANTAUA propune o suita de performante actoricesti. In rolul principal asistam la “revenirea la TVR” a unui maestru al scenei romanesti, Virgil Ogasanu, la 80 de ani plin de tinerete creatoare! Fiecare actor din restul distributiei joaca, spectaculos, mai multe roluri, “fara masca”, mizand doar pe un talent proteic. De pilda, toate cele patru personaje feminine sunt interpretate de una si aceeasi actrita, indragita Emilia Popescu! In MANTAUA, asistam la o sarabanda de portrete viu colorate, semnate de actorii: Gelu Nitu, Dan Astilean, Dan Radulescu, Dragos Huluba.

MANTAUA este o farsa tragica, cultivand grotescul, caricatura si alegoria – despre derizoriul si uratenia unei lumi. Chiar daca, peste secole, copistul a fost inlocuit cu copiatorul si mantaua de postav cu canadiana de fas – natura umana a ramas aceeasi… Din MANTAUA clasica iese, mereu, actualitate…

In ultimii cinci ani, tanarul regizor Alexandru Lustig, regizorul premierei MANTAUA, a mai montat la TVR: “Livada de visini”, “Furtuna” si “Circul Matteo”, toate trei nominalizate la Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol de televiziune.

Filmarile la MANTAUA au avut loc in studiourile TVR in februarie 2020, exact in prag de pandemie: actorii si toata echipa au prins, practic, “ultimul tren” inainte de izolare!

Promo MANTAUA: https://www.youtube.com/watch?v=MTveZ4HJ56A