Comunicate

Ca in fiecare an, Concertul de Anul Nou de la Viena, in direct la Televiziunea Romana

Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este si anul acesta la Televiziunea Romana. Il urmarim cu totii la TVR 1, de la ora 12:15, in prima zi a lui 2022.

Concertul de Anul Nou, sustinut de Orchestra Filarmonicii din Viena in impunatoarea Sala de Aur de la Musikverein, este din nou in direct la Televiziunea Romana. Nostalgica si in acelasi timp plina de vivacitate, muzica familiei Strauss si a contemporanilor ei va fi din nou la TVR 1, in prima zi a lui 2022, de aceasta data, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim. Celebrul sef de orchestra se va afla pentru a treia oara la pupitrul Filarmonicii vieneze pentru traditionalul concert de inceput de an, intr-o relatie de colaborare care a inceput in 1956, atunci cand copilul minune debuta ca pianist, la varsta de doar 14 ani. In iunie 2020, Barenboim a dirijat primul concert al vienezilor, la revenirea din carantina provocata de pandemia Covid-19. Dupa editiile de success din 2009 si 2014 ale Concertului de Anul Nou, muzicianul de origine israeliano-argentiniana a ales pentru 2022 un program eminamente vienez, cu creatii semnate de Johann Strauss tatal si fiul, dar si compozitii de Joseph Hellmesberger Jr., Eduard Straus sau Carl Michael Ziehrer. Pe 1 ianuarie 2022 nu mai putin de sase valsuri si polci din impresionantul repertoriu al dinastiei Strauss se vor auzi in premiera la Musikverein intr-un concert de Anul Nou.

Pentru ca in 2022 se vor implini 50 de ani de la Conventia Patrimoniului Mondial Unesco, momentele de balet ce vor incanta telespectatorii din intreaga lume sunt filmate in edificii de pe Lista Patrimoniului Mondial. In impunatorul Palat Schönbrunn, membrii Baletului de Stat vienez vor interpreta valsul „O mie si una de nopti” op.364 de Johann Strauss fiul, in coregrafia lui Martin Schlapfer, directorul de balet al Operei de Stat din Viena, pentru prima data invitat la un concert de Anul Nou. Costumele sunt concepute de Arthur Arbesser, un tanar, dar celebru designer vienez stabilit la Milano. Un moment special va putea fi vazut in Palatul Hofburg, la arena de calarie de iarna a Scolii Spaniole de Echitatie din Viena, recunoscuta ca patrimoniu cultural imaterial din 2015. Aici nu va fi randul balerinilor, ci al unor personaje cu greutate: opt superbi armasari albi lipitani si calaretii lor ne vor impresiona pe acordurile din „Nymphen Polka” op.50 de Josef Strauss.

Regizorul Michael Beyer va coordona pentru a noua oara imaginea spectacolui filmat cu 17 camere si televizat in peste 90 de tari de pe mapamond, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori. In Romania, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR de muzicologul si jurnalistul Catalin Sava. Va asteptam sa fiti alaturi de Televiziunea Romana, in prima zi a Noului An, atunci cand, alaturi de Orchestra Filarmonica din Viena si de dirijorul Daniel Barenboim, vom spune impreuna „La Multi Ani 2022!”.