Comunicate

Calatorii pe termen lung, cu Elena Stancu si Cosmin Bumbut, la „Garantat 100%” – TVR 1, duminica, 18 aprilie, ora 23:00)

Traiesc intr-o masina special amenajata pentru calatorii pe termen lung. Creatorii proiectului Teleleu ne ofera o seara de neuitat, cu povesti despre romanii plecati la munca in strainatate, duminica, la „Garantat 100%”. Catalin Stefanescu ne da intalnire la TVR 1 pe 18 aprilie, ora 23:00.

Pentru o ora, duminica seara, la „Garantat 100%”, pornim pe urmele proiectului „Teleleu”, insotindu-i pe Elena Stancu si Cosmin Bumbut, de-a lungul si de-a latul Europei, intr-o calatorie impresionanta, care dureaza de ani buni, o explorare amanuntita si plina de informatii a vietii romanilor plecati la munca in strainatate. Povestile compatriotilor nostri raspanditi pe tot continentul sunt pline de tristete uneori, alteori stralucesc in lumina succesului, toate fiind relatate dupa o documentare extrem de amanuntita, dupa lungi perioade petrecute impreuna cu fiecare dintre protagonistii acestor relatari.

Duminica, de la ora 23:00, la TVR 1, Elena Stancu si Cosmin Bumbut, creatorii proiectului „Teleleu”, ne ofera o seara de neuitat, plina de povesti de aproape despre romanii plecati la munca in strainatate. De ani buni, invitatii lui Catalin Stefanescu traiesc intr-o masina special amenajata pentru calatorii pe termen lung si cunosc indeaproape comunitatile romanesti din Europa. Elena si Cosmin se opresc in anumite zone ale continentului, unde gasesc compatrioti aflati la munca, traiesc pentru o perioada alaturi de ei, reusind sa patrunda in vietile reale ale acestor
oameni, si sa relateze lucruri pe care noi, cei de aici, din Romania, nu le-am putea afla altfel.

„Realizarile cu totul deosebite ale jurnalistei Elena Stancu si ale fotografului Cosmin Bumbut sunt adevarate cercetari sociologice si psihologice, depasind cu mult zona povestilor comode, a interviurilor conventionale si a bifarilor de rubrici din proiectele obisnuite care “arunca o privire” asupra vietilor unor oameni. Proiectul Teleleu e o munca de profunzime, care vorbeste in cunostinta de cauza despre romanii din Europa, despre relatia lor cu lumea de acasa, despre multimea de fire nevazute care ii leaga de societatea romaneasca, si despre uriasa influenta pe care acesti oameni o au asupra Romaniei contemporane. Intr-un fel extrem de direct, dupa o documentare impresionanta si dupa o mare experienta umana acumulata in ani, invitatii nostri pun degetul pe rana si vorbesc
despre lucruri pe care noi, aici, acasa, obisnuim sa le bagam sub pres”, puncteaza Catalin Stefanescu.

De ce pleaca romanii? Care este chipul adevarat al discriminarii? De ce nu respectam demnitatea elementara a unei fiinte umane? De ce discutam cu voce tare doar despre ce ne convine, iar cand vine vorba despre ce nu ne place ne facem ca ploua? „Va invitam sa urmariti editia de duminica. N-o s-o uitati repede”, e convins si ne convinge realizatorul „Garantat 100%”. Editia „Garantat 100%” cu Elena Stancu si Cosmin Bumbut se vede la TVR 1 duminica, 18 aprilie, de la ora 23:00.

Dupa intalnirile eveniment cu scriitorul Mircea Cartarescu si Lisa Brennan Jobs, scriitoare la randul sau si fiica lui Steve Jobs, la „Garantat 100%”, il vom cunoaste pe profesorul Oliver Jens Schmitt, o personalitate a lumii academice europene, specializat in istorie sud-est europeana si care a scris cateva carti impresionante despre istoria Romaniei. O alta editie „Garantat 100%” va fi dedicata povestii extraordinare a Parcului National
Buila-Vanturarita. Si interpretul Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie, va fi invitatul lui Catalin Stefanescu la „Garantat 100%”, de la TVR 1.