Comunicate

„Cand n-or mai umbla oamenii a colinda, s-a gata lumea”. De Craciun, la TVR 3

Colindele lui Grigore Lese ne aduc impreuna, ne emotionam cu Paula Seling, ne bucuram cu cetele de colindatori „Din zestrea Ardealului”, „Meseriasii” ne poftesc la sezatoare. In perioada 24-26 decembrie, petecem Craciunul dupa traditie, la TVR 3.

Emisiuni si editii speciale, concerte de colinde si cantece de Craciun imbogatesc oferta TVR 3 din perioada Sarbatorii Nasterii Domnului. Nu lipsesc programele religioase „Spirit si credinta” si „Lumina din lumina”, cu transmisiuni in direct.

Peste 500 de colindatori isi unesc glasurile in cel mai mare colind simultan din Romania! Cunoscute colinde traditionale vor rasuna in Ajunul Craciunului, intr-un spectacol tematic de colinde, desfasurat la Targu Mures. Editia de sarbatoare „Din batrani se povesteste” se vede pe 24 decembrie, la ora 12.00, la TVR 3.

Un Craciun cu aroma de… magiun ne propun realizatorii emisiunii „Descriptio Moldaviae”, de la TVR Iasi, tot sambata, de la ora 13.00. Cocotate sus pe un plai in Bucovina, trei case vechi bucovinene care au fost salvate, restaurate si integrate intr-un ecoresort isi asteapta oaspetii de sarbatori. Sa descopere povestea fiecarui obiect recuperat, sa doarma pe cuptor, sa se bucure de tihna muntelui si de gastronomia locala. Pe masa de Craciun, gazdele pun friptura de porc impanata, piftie, iar pentru colindatori fac chifilasi – cornulete cu untura, umplute cu magiun.

De la TVR Timisoara aflam cum sunt „Sarbatorile-n Banat”, pe 24 decembrie, de la 15.00. Urmarim la TVR 3 un spectacol realizat la Casa de Cultura Buzias, cu montaje muzicale coregrafice de iarna, recitaluri, traditii populare.

De la Targu Mures vin „Meseriasii”. Editia speciala difuzata la ora 16.00 la TVR 3 ne transpune intr-o sezatoare traditionala, cum se obisnuia pe vremuri in preajma Sarbatorilor, cu mesteri populari, grupuri de colindatori, cantece, snoave si voie buna.

„Avem de spus o poveste, povestea celor 30 de ani, a discurilor noastre, a cantecelor care au intrat in casele dumneavoastra si in
viata voastra, povestea celor 30 de ani de satisfactii artistice si a celor 30 de ani norocosi, ca muzica noastra v-a placut”, marturisesc membrii trupei Directia 5. Concertul intitulat sugestiv – „Povestea noastra”, desfasurat in aceasta toamna la Teatrul National din Bucuresti, se vede la TVR 3 sambata si duminica, de la ora 19.00.

„Astazi, traim intr-o lume confuza. Libertatea am vandut-o pe nimic. Iisus Hristos se naste si inseamna lumina, cuvant, intrupare. A coborat pe pamant sa ne duca la ceruri. Ne-a invatat sa fim calatori. Ne-a imbogatit cu harul mantuirii.
Vine pe lume Copilul. Este imbracat cu lumina si cu scutece, ne invata sa iubim. Se naste in saracie si ne spune ca trebuie sa fim darnici. Ne invata sa stam la masa dupa ceremonialul taranesc. Batran, bun, sfant si Domn. Pentru a avea lumina in suflet si intelepciune in gand. Cand n-or mai umbla oamenii a colinda s-a gata lumea. Colindatul ne invata sa fim impreuna.
Sarbatorile sa va aduca bucurie in suflet!”, ne ureaza Grigore Lese, prefatand editia de Craciun a emisiunii sale de la TVR 3.
Vestitorii Nasterii Domnului vin la „Drumul lui Lese” in Ajunul Craciunului, de la ora 21.00.

Colindele continua la TVR 3 si pe 25 decembrie, cand, la ora 12.00, sub genericul „Ia’si afla”, urmarim un program de cantece de Craciun, in interpretrea solistului bucovinean Marius Zgaianu.

La 13.30, si in ziua de Craciun, „Vine Cluju’ pe la noi”. Cum ne-a obisnuit, Sergiu-Vitalian Vaida ne asteapta la TVR 3 cu dedicatii, mesaje si daruri muzicale de sarbatori si asteapta sa primeasca cetele de colindatori in platou.

La „Popasuri folclorice”, traim alaturi de Maria Tanase Marin, de la ora 16.00, bucuria intalnirii cu Sofia Vicoveanca, Ioan Bocsa, Marcel Parau si grupul de colindatori din Retis-Sibiu, Daniela Radu si grupul de colindatori „Bujorelul” din Prahova, Marius Zgaianu si colindatori din Suceava, precum si colindatori din Alba.

„Colindam, colindam!” si de la 17.30, alaturi de Paula Seling, in concertul de Craciun sustinut la Filarmonica Oltenia din Craiova. Acompaniata de patru solisti instrumentisti din Republica Moldova, trupa Angry Band, artista creeaza o atmosfera extrarodinara, transmitand o emotie unica. Spectacolul face parte din seria de evenimente derulate in cadrul celei de-a 49-a editii a Festivalului International „Craiova Muzicala”.

Iar in seara de Craciun, ne amintim cat de „Frumos e in septembrie la Venetia”, din piesa de teatru pusa in scena la Teatrul National Bucuresti. O neasteptata poveste de dragoste se dezvaluie acolo unde suntem prea obisnuiti sa vedem doar neajunsurile, intr-o realitate pe care doar visul pare ca o mai face suportabila. Spectacolul face parte din invitatiile la o luciditate impinsa pana la extrem, o invitatie la a trai iubirea ardent, acum, asumat. Piesa ce ii are in distributie pe Oana Pellea si Mircea Rusu se vede duminica seara, de la ora 20.00, la TVR 3, sub umbrela Teatrului National de Televiziune, un proiect Casa de Productie TVR.

Editiile speciale continua si a doua zi de Craciun, cand, la ora 15.00, Cristian Taran de la Studioul teritorial Targu Mures ne ofera, „Din zestrea Ardealului”, un concert extraordinar de colinde si cantece de Craciun, cu ansambluri folclorice si grupuri de
colindatori din Mures, Brasov, Harghita, Alba, Hunedoara si Bistrita-Nasaud.

Si tot luni, pe 26 decembrie, la ora 20.00, urmarim la TVR 3 „Christmas Special”, un concert extraordinar de Craciun, sustinut de Band-ul si Corul Mixt al Filarmonicii de Stat Targu Mures, dirijor Remus Grama.